Особливості смаколиків України та різних народів світу

Особливості смаколиків України та різних народів світу

28.01.2023
364
  Кожен народ має свої звичаї, шанує їх, береже, мов скарб, і передає крізь віки від покоління до покоління. Власне, звичаї – це те, що ідентифікує народ, вирізняє його з-поміж численних етносів планети, робить його самобутнім, неповторним. Своїми традиціями, віруваннями, обрядами, а ще мовою, духовною культурою один народ відрізняється від іншого. Вони відображають внутрішній світ, життя народу, його світобачення і світосприйняття. Його страхи й сподівання, його прагнення і дії.
  Свої самобутні народні звичаї мають і українці. Цей скарб дістався нам від далеких пращурів ще з прадавніх язичницьких часів. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Більшість страв української кухні відзначається складною рецептурою і складними комбінованими способами їх готування ( так, під час варіння борщу використовується до 20 складників). Значною мірою на характер кухні впливає основний спосіб термічної обробки продуктів, який багато в чому залежить від конструкції домашнього вогнища. В Україні це було вогнище закритого типу – вариста піч.
  Тому в Україні переважно готували варену, тушковану й печену їжу. Українська кухня дійсно самобутня, адже увібрала всі дари щедрої землі й упродовж віків зродила багатющий колорит національних страв. Господині мали свої секрети приготування різноманітних смаколиків, які передавалися від матері доньці.
  Наш народ любить і готує страви української національної кухні, чимало з яких зажили світової слави. Багато страв нашої кухні стали постійною складовою частиною у харчуванні інших, особливо слов'янських, народів.

  Література

  1. Архипов В. В. Этнические кухни. Особенности культуры и традиций питания народов мира: учеб. пособие для высш. учеб. заведений / В. В. Архипов. – Киев : Центр учебной литературы, 2017. – 232 с.
  2. Волков О. Сучасна українська кухня : гастрономічна подорож Україною / Олексій Волков. – Київ : Поліпрінт, 2021. – 238, [2] с. : кольор. іл.
  3. Еронина Е. Молдавская кухня : традиц. и соврем. национ. блюда / Екатерина Еронина. – Кишинев : Тимпул, 1990. – 272 с. : ил.
  4. Звичаї нашого роду : страви української кухні / [авт.-упоряд.: С. Андрющенко, С. Железняк]. – Київ : Генеза, 2019. – 191 с. : кольор. іл. – Бібліогр.: с. 191.
  5. Золотая энциклопедия украинской кухни / [авт.-сост. А. Кривошей]. – Донецк : Глорія Трейд, 2011. – 382, [1] с., [8] л. ил. : ил.
  6. Івченко З. Готуємо по-українськи : приготування страв та фото авторки / Зоряна Івченко. – Львів : Урбіно, 2021. – 159 с. : фот.
  7. Клопотенко Є. Зваблення їжею з українським смаком / Євген Клопотенко. – Київ : #Книголав, 2021. – 173 с. : фот. – (Полиця нон-фікшн).
  8. Кравецька Л. Л. Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою : найкращі страви з душею / [Л. Л. Кравецька]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 191, [1] c. : фот. кольор.
  9. Кравецька Л. Л. Україна від свята до свята. Найкращі страви вправних господинь / Леся Кравецька. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 126, [2] с. : фот. кольор.
  10. Кухня народов мира / [под. ред. Ю. В. Безлепкина ]. – Харьков : Прапор, 1993. – 460, [4] c. : ил.
  11. Лебовіц Д. Солодке життя в Парижі / Девід Лебовіц. – Харків : Vivat, 2019. – 318, [1] с. : іл. – (Дозвілля).
  12. Лильо І. М. Львівська кухня / Ігор Лильо ; [передм. В. М. Поліщука ; худож.-оформ. Л. А. Бейгер]. – Харків : Факт, 2016. – 249, [4] с. : іл.
  13. Мэй С. Вкусная Пасха. Праздник на столе / Светлана Мэй, Маргарита Островская. – Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2019. – 79 с. : фот. цв.
  14. Петі Е. Бограч та інші страви від бетяра / Едгар Петі. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 79 с. : фот.
  15. Плесконос А. А. Національна кулінарна спадщина України / [Плесконос А. А., Писаренко Н. Л., Артюх Л. Ф.]. – Київ : Балтія-Друк, 2021. – 149, [1] с. : іл. – Авт. зазнач. на звороті тит. арк.
  16. Польская кухня / [ред. А. Д. Мильская]. – Харьков : Каравелла, 1993. – 226, [28] с. : ил. – (Кулинарное искусство народов мира).
  17. Потанина И. С. Одесская кухня / Ирина Потанина. – Харьков : Фолио, 2014. – 252, [4] с. : ил.
  18. Тарасова Н. П. Лучшие блюда мировой кухни / Надежда Тарасова. – Харків : Vivat, 2018. – 221, [1] с.
  19. Тлумачний словник кулінара : навч. посіб. / АПН України, Ін-т проф.-техн. освіти ; [авт.-уклад.: Л. Є. Висоцька, І. А. Страцинська] ; за ред. В. О. Радкевич. – Львів : Новий Світ-2000, 2018. – 415 с.
  20. Українська стародавня кухня / [упоряд. Т. Л. Шпаковської]. – Київ : Спалах ЛТД, 1993. – 239 с. : іл.
  21. Хазан М. А. Буковинська кухня / Маргарита Хазан. – Чернівці : Букрек, 2007. – 164, [12] с. фото. ілюстр.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється