Етер "Бібліотайм" │ Бельгійська бібліотека міста Гуві

Етер "Бібліотайм" │ Бельгійська бібліотека міста Гуві

31.01.2023
370
  Етер "Бібліотайм" Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відкриває нову рубрику – "Бібліотеки Бельгії – знання, досвід, партнерство!" Авторці цього допису як бібліотекарці було цікаво, як саме працюють бібліотеки Європи.
  У Бельгії три державні мови: нідерландська, французька, німецька. Бельгійська бібліотека невеликого містечка Гуві розташована у Валлонії, регіон Гуві.
  Гуві – комуна у Валлонії, розташована у провінції Люксембург, округ Бастонь. Належить Французькому мовному співтовариству Бельгії. На площі 165,11 км² проживає 4690 осіб (щільність населення – 28 осіб/км²), із яких 49,96 % – чоловіки та 50,04 % – жінки. Середній річний дохід на душу населення 2003 року становив 10 060 євро. У регіоні Гуві мешкають франкофони – люди, які спілкуються французькою мовою.
  Авторка цього допису завітала до бібліотеки міста Гуві, познайомилася з бібліотекаркою, мадам Жаклін, та домовилася про зйомку відеоролика – презентації бібліотеки.
  Книгозбірню відкрили у 2000 році, тобто 22 роки тому. Раніше вона була приватною. Влада міста взяла заклад під свій контроль, і бібліотека стала міською. Нині фонд для дорослих складає 10 тисяч книжок, для підлітків та молоді – 5 тисяч. Щомісяця мадам Жаклін купує нові книжки. Бібліотека провінції також постачає літературу щомісячно – звідти привозять ящик книжок, а ті, що були у міській бібліотеці раніше, забирають. Бібліотекарка може замовити будь-яку книжку за запитом читача й залишити її в закладі на стільки часу, скільки потрібно. Мадам Жаклін працює одна, тому робота має кілька етапів. На тиждень – 12 годин видачі книжок. Решта часу витрачається на купівлю книжок та пошук літератури, яка потрібна читачам. Отримані книжки бібліотекарка заносить у каталог комп'ютера, потім сканує штрихові коди, друкує етикетки й ламінує обкладинки, щоб книжки не пошкодилися. Після цього книжки потрапляють на полиці.
  До бібліотеки приходить на місяць 100 осіб, а також учні – цілими класами. Школярі приходять не в час видачі книжок, записуються і беруть необхідну літературу на місяць або на два – в залежності від того, що потрібно виконати у класі. На запитання, які проводяться заходи із залучення читачів, мадам Жаклін відповіла, що на це немає часу. Єдине, що вона проводить, – Універсальна Премія. Це конкурс книжок для початкових класів, який відбувається щороку. Обирається 25 книжок. Діти повинні прочитати по п'ять книжок на клас і відповісти на запитання, щоб вибрати найкращу з-поміж них. Учасники конкурсу можуть виграти набір книжок.
  У бібліотеці дуже мало місця, тому коли тут щось організовують, цим займається представниця культурного центру Гуві. Поряд є приміщення, яке називають замком. Комуна викупила старовинну будівлю у заможних людей і зробила в ній експозиційний центр. Заходи проводяться саме тут або в залах муніципалітету.
  Мадам Жаклін провела екскурсію бібліотекою. Вражає те, що в такому невеличкому закладі приділили увагу людям з обмеженими можливостями пересування. До бібліотеки ведуть великі сходи, і там є спеціальне крісло, яке автоматично піднімає таких людей нагору. У книгозбірні гарний інтер'єр, усі фонди відкриті, користувачів зустрічає чудовий гном, легендарний талісман Массоте. Його намалював ілюстратор коміксів Жан-Клод Серве, який також проживає у провінції Люксембург.
  У бібліотеці є книжки різної тематики: з медицини, філософії, релігії, теології, психології, соціальних та прикладних наук, приготування їжі, як для дорослих, так і для підлітків. На окремих стелажах бібліотекарка виставляє нову літературу, а через деякий час забирає ці книги і замінює їх іще новішими. Ту ж літературу, яку мадам Жаклін прибрала зі стелажа, вона ставить у відділ за алфавітом (за прізвищем автора).
  Бібліотекарка звернула увагу на стелаж, де стоять книжки з провінції Люксембург. Їх, як правило, 30 на місяць, а потім вона повертає ці книжки й натомість отримує інші. Загалом у бібліотеці приблизно 1000 примірників книжок. Цікаво було почути про літературу рідного краю. Багато читачів цікавляться сільським життям. Решта книг – це романи та художні твори, розміщені в алфавітному порядку за прізвищем автора. Програма "Сократ" допомагає швидко працювати. Туди внесені всі книжки та ігри, що є в бібліотеці. Завдяки програмі можна побачити, що ту чи іншу книжку або гру орендовано, а також дату, коли її мають повернути.
  Усі книжки мають штрихкоди. При видачі книжку сканують і видають її читачеві з квитком, на якому написано, що він узяв цю книжку й повинен повернути її до вказаного числа. Ціна послуги – 20 сантимів для дітей і 30 сантимів для дорослих. Дитина може взяти 5 книжок за 1 євро. Ігри теж можна брати додому за ту ж саму ціну, що й книжки.
  Як бачимо, мадам Жаклін детально та цікаво розповіла про роботу бібліотеки. Сподіваюся, нашим колегам теж буде цікаво та корисно прочитати цей допис і побачити відеоролик. Далі авторка допису має намір продовжити знайомство та спілкування з бельгійськими колегами-бібліотекарями.
  У створенні відеоролика брали участь працівниця бібліотеки м. Гуві (Бельгія) мадам Жаклін, інтерв'юер та оператор – Юлія Поліщук, переклад – Олена Стройкова, монтаж – Анна Мальцева, зйомка і фінальний монтаж – Марія Хитун. Усім їм – щира подяка.
 
  Наталія Утиро
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється