4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

03.02.2023
331
  Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями (Міжнародний союз проти раку або UICC) та відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня – підвищення обізнаності людей про рак як одне з найстрашніших і найбільш згубних захворювань сучасної цивілізації.
  Привертаючи увагу до профілактики, раннього виявлення та лікування цієї хвороби, можна досягти гарних результатів, а в багатьох випадках – і повного одужання.
  Цікаво, що є різні символи, які допомагають привернути увагу до боротьби проти різних форм раку. Наприклад, рожева стрічка асоціюється з раком молочної залози, помаранчева – з онкологічними захворюваннями у дітей, жовта – з саркомою, блакитна – з раком яєчника.
  Наразі відомо, що виникненню 43% ракових захворювань можна було би запобігти, якщо орієнтуватися на здоровий спосіб життя. Боротьба з палінням як таким, профілактика паління серед дітей і молоді, фізична активність, збалансована та здорова їжа, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають хвороби печінки і шийки матки, відмова від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика й увага до власного здоров'я.
  Щороку у світі онкологічні захворювання діагностують у 12 мільйонів осіб. Близько 7 мільйонів помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Онкологічні захворювання посідають друге місце у структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними недугами визначають рівень здоров'я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п'ята жінка, до 30% хворих – особи працездатного віку.
  Актуальність проблеми визначається складністю своєчасної діагностики, адже часто пацієнти пізно звертаються до лікарів. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон людей.
  У боротьбі з онкологічними захворюваннями важлива профілактика, зокрема підтримка імунітету і здоровий спосіб життя. Всесвітня організація охорони здоров'я серед головних чинників появи онкопатологій називає надмірну вагу, паління та зловживання алкоголем.
  Онкологи наголошують: при виявленні недуги на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров'я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування захворювання на ранніх стадіях.
  На книжковій виставці, підготовленій працівниками філії "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, представлена різноманітна література цієї тематики: монографії, навчальні посібники, науково-популярні видання та журнальні статті.
  Пропонуємо до вашої уваги огляд деяких із них.

  1. Білинський Б. Т. Медичні помилки в онкології: монографія. – Львів : Афіша, 2013. – 324 с.

  У цій науковій праці розглядаються причини лікарських помилок, етично-моральний, юридичний та організаційний аспекти діяльності лікаря-онколога. Окрема глава присвячена помилкам у лікуванні пухлин різними методами, труднощам при діагностиці і лікуванні злоякісних пухлин окремих локалізацій. Матеріал проілюстровано 80-ма випадками з історій хвороб пацієнтів, що демонструють конкретні помилки, яких припускаються лікарі.

  2. Гоулер Ян. Ви можете перемогти рак. – К. : Здоров'я, 2004. – 180 с.

  Книга створена для тих, хто хоче перемогти хворобу. Автор був хворий на цю патологію, але знайшов спосіб свого одужання. Тому він ділиться досвідом боротьби з цією тяжкою недугою. Для цього рекомендує оволодіти методиками, що стимулюють імунну систему та сприяють процесу відновлення організму. Автор дає оригінальні поради щодо комплексного лікування раку, правильного харчування, режиму відпочинку, вміння впоратися зі стресом. Книга розрахована на широке коло читачів.

  3. Знеболююча терапія хворих на злоякісні новоутворення: Посібник / Ганул В. та ін. – К. : Юніверс, Піраміда, 2003. – 92с.

  У посібнику наведені сучасні світові тенденції лікування хронічного больового синдрому в онкологічних хворих. Розглядаються механізми виникнення болю у цієї групи пацієнтів, методи специфічного та симптоматичного лікування. Посібник розрахований на лікарів-онкологів, лікарів загальної практики, студентів медичних вузів тощо.

  4. Кундієв Ю. І. Професійний рак: епідеміологія та профілактика. – К. : Наукова думка, 2008. – 236 с.

  Монографія присвячена проблемі професійного раку в Україні. Це перша спроба узагальнення результатів особистих досліджень та досвіду вітчизняних і закордонних учених. У виданні представлено сучасну медико-статистичну характеристику захворюваності населення на злоякісні новоутворення у світі, країнах Європейського регіону та в Україні. Наведено дані щодо патогенезу злоякісних новоутворень: класифікацію канцерогенних агентів, механізми і стадії канцерогенезу, а також роль молекулярно-генетичних та імунологічних процесів.

  5. Медсестринство в онкології: підручник / за ред. Л. М. Ковальчука. – К. : ВСВ "Медицина", 2011. – 512 с.

  Зміст цього підручника розкриває теоретичні і практичні аспекти роботи медичної сестри онкологічної служби та етапів медсестринського процесу в різні періоди ведення онкологічного хворого.
  Використано і подано положення та нормативні документи МОЗ України. Підручник містить плани медсестринських втручань, типові алгоритми медсестринської допомоги й маніпуляційної техніки в онкології.


  Крім вищеназваних книг на виставці представлені також інші видання, що будуть цікаві як фахівцям-онкологам, так і широкому загалові.
  Далі до вашої уваги – декілька статей зі спеціалізованих медичних журналів.

  1. Кравченко Р. Ю. Новоутворення середостіння. Помилки в діагностиці та їх вирішення // Український медичний часопис. – 2021. – № 3. – С. 59–61.

  Стаття лікаря-хірурга Чернігівської обласної лікарні розглядає рідкісні патології серцево-судинної системи. Пухлини середостіння – складна для виявлення патологія, обумовлена відсутністю специфічних симптомів. У статті представлені клінічна картина, діагностика, класифікація та підходи до лікування при пухлинах вилочкової залози. Зазначено, що хірургічне лікування відіграє важливу роль у правильній діагностиці новоутворень, особливо злоякісних.

  2. Мазник Н. О. Особливості цитогенетичних ефектів у онкологічних пацієнтів при променевій терапії // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2021. – № 4. – С. 48–64.

  У статті викладено результати дослідження щодо використання променевої терапії як одного з найбільш ефективних засобів боротьби з онкопатологією.

  3. Підченко Н. С. Рак щитоподібної залози та інсулінорезистентність: сучасний погляд на проблему // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2022. – № 3. – С. 79–92.

  Інсулінорезистентність розглядається як важливий незалежний чинник розвитку багатьох злоякісних новоутворень. Свою канцерогенну дію інсулінорезистентність чинить як самостійно, так і через пов'язані з нею метаболічні порушення. В статті розглянуто поточні літературні джерела, які висвітлюють дослідження взаємозв'язку між інсулінорезистентністю та раком щитоподібної залози.

  4. Променева терапія пухлин стовбура головного мозку у дітей / Северин Ю. П. та ін. // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2022. – № 1. – С. 78–90.

  Колектив авторів із Національної дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ" і Національного університету охорони здоров'я України ім. П. Л. Шупика розглядає актуальну проблему пухлин центральної нервової системи та аналізує ефективність променевої терапії серед дітей різних вікових груп. Фахівці надають конкретні рекомендації стосовно покращення клінічного лікування, зміни деяких стандартів надання медичної допомоги для підвищення ефективності комплексної терапії.

  Рекомендуємо ознайомитися з книжковою виставкою у філії "Медична бібліотека" з 2 до 10 лютого.
  Бережіть своє здоров'я, адже це найцінніший дар у житті!
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється