#звітуємо_за_2022

#звітуємо_за_2022

16.02.2023
386
  Початок 2022 року був, як завжди, сповнений планів та ентузіазму. У Чернігівській ОУНБ проводилися презентації книг, тренінги з комп’ютерної грамотності, відкриття виставок, інші цікаві та пізнавальні заходи. Одне слово – бібліотека жила активним повноцінним життям. Здавалося, так буде й надалі. Але…
  Повномасштабне вторгнення військ російської федерації на територію України зруйнувало наші плани. Частина колективу змушена була евакуюватися з міста. У декого пошкоджені або зруйновані житла. Наш працівник Анатолій Іщук отримав тяжкі поранення і наразі потребує тривалої реабілітації.
  У ніч на 30 березня внаслідок влучання двох снарядів була пошкоджена будівля бібліотеки: утворилася велика дірка в даху, частково вибило вікна, було знищено частину обладнання та фондів.
  Наші користувачі потребували інформаційної підтримки, і ми розпочали свою діяльність одразу, тільки-но наші захисники звільнили Чернігівську область від окупантів.
  Біля бібліотеки було наведено порядок: прибрано рештки вибитих вікон та зруйнованих перекриттів. Наразі в будівлі замінено пошкоджені вікна, відремонтовано дах. Однак три приміщення до цього часу перебувають в аварійному стані, тому ремонтні роботи тривають.
  З 1 вересня розпочали працювати абонемент та інші відділи бібліотеки. За цей час до нас завітало більше 13 тисяч людей. Також було проведено 19 бібліоефірів на радіо й телебаченні, 6 презентацій книг, виставок, 7 конференцій, форумів, "круглих столів", 16 тренінгів, 16 майстер-класів. Найяскравішими були ювілейна виставка картин ЧНАОХ "Деснянська палітра" до 40-річчя з часу заснування організації, виставка світлин фотопроєкту "Війна в очах дітей" (авторка фото – воєнна кореспондентка Поліна Коваленко, спільно з ОК "Північ"), зустріч з письменником В. Іваниною, панельна дискусія "Як заохотити до читання" з польськими бібліотекарями Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Wola m.st. Warszawy, Форум міжнародного партнерства для бібліотек, організований УБА.
  Щотижня проводилися клуби різними мовами світу (загалом 32 заняття).
  Були видані "Календар знаменних і пам’ятних дат на 2023 р.", "Діяльність бібліотек в умовах війни: методичний порадник бібліотекаря". Вип. 9., "Бібліотеки Чернігівщини на сторінках преси 2021 р.".
Проведена також актуалізація фонду. Було списано більше 10000 примірників документів. Написано близько 50 листів-звернень до видавництв про допомогу в оновленні фонду й поповненні його сучасною українськомовною літературою та отримано понад 1700 примірників нових книг у подарунок.
  Увесь рік бібліотекарі були присутні у медіапросторі. 3771 повідомлення на сторінках соціальних мереж переглянуло майже 191 тис. осіб.
  У 2022 р. розпочато облаштування укриття у підвальному приміщенні цокольного поверху для проведення соціокультурних заходів під час тривог.
  А ноутбук, виграний у проєкті #AlterFundLib, використовуватиметься для онлайн-заходів.
  Працівники бібліотеки вели величезну волонтерську роботу: плели маскувальні сітки, в'язали теплі шкарпетки для наших захисників, збирали бляшанки для окопних свічок, гроші для ЗСУ, шили постільну й натільну білизну. Ця діяльність триває і надалі.
  І ще багато іншої роботи.
  Допомога славним захисникам України є нашим вкладом для наближення ПЕРЕМОГИ!




















 
Інна Аліференко,
директорка Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється