Анатолій Пашкевич. Година пам’яті

Анатолій Пашкевич. Година пам’яті

17.02.2023
347
  Україну я бачу в наших дітях. Виростуть вони і звеличать її ще
більше, ніж ми. Скільки її не плюндрували, скільки не били, а вона вижила.
Україна – це наші мами, батьки. Україна – це наші могили, Україна – це
наші радощі, біди, наша пам'ять. Україна – це весь великий світ!
  Анатолій Пашкевич
 
  Його питали: "Де вам, Максимовичу, найкраще живеться і працюється – на Житомирщині, в Черкасах, Луцьку чи Чернігові?", а він не замислюючись відповідав: "В Україні!".
  Книга Володимира Костенка "Анатолій Пашкевич" не є звичною біографічною розповіддю, адже більшу частину складають спогади… Спогади про самого композитора, про епізоди з його життя й характер, творчість і співпрацю з українськими поетами й музикантами. Читаючи книгу, ви ніби нанизуєте на нитку дорогоцінні перлини з моментів життя геніального митця, і поки не дочитаєте – достеменно не дізнаєтеся, яке ж намисто заблищить у ваших руках.
  У книзі зібрані деякі статті з періодичних видань і спогади про митця народних артистів та артисток України – хорових диригентів Анатолія Авдієвського та Івана Сльоти, співачок Раїси Кириченко та Ольги Павловської; поета Миколи Негоди ("Степом, степом"), поета і директора видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Івана Малковича, дружини поета Дмитра Луценка ("Мамина вишня", "Ой ти, ніченько", "Любисток" та ін.), учасниць та учасників хорових колективів, якими керував свого часу Анатолій Пашкевич, та багатьох тих, хто був свідком становлення, розвитку й завершення життєвого і творчого шляху композитора.
  Та не лише в цьому особливість видання. Ви проникнете у таємниче закулісся творчого процесу створення пісень (розділ "З історії деяких пісень"), поглянете на світ очима Маестро, прочитавши уривки з його щоденника та невеликі прозові й поетичні твори, побачите ставлення до композитора відомих діячів культури та простих шанувальників в опублікованих у книзі листах. На прикладі життєвого і творчого шляху митця висвітлюється панорама української культури минулого сторіччя з її злетами та підводним камінням.
  Більше про митця й цитати з книги можна почути у відео.
 
  Підготувала Катерина Мехеда,
  завідувачка відділу мистецтв
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється