Етер "Бібліотайм" │ Леся Мудрак: "Поезія для мене – це те, чим керує "рука космосу"…"

Етер "Бібліотайм" │ Леся Мудрак: "Поезія для мене – це те, чим керує "рука космосу"…"

17.03.2023
356
  Олеся Мудрак-Ковалів (творчий псевдонім – Леся Мудрак) – українська письменниця, філологиня, перекладачка, критикиня, менеджерка, редакторка, громадська діячка. Кандидатка філологічних наук. Учасниця Національної спілки письменників України, Незалежної асоціації журналістів та Громадської ради при Міністерстві культури України. Жила і навчалася у Дніпропетровську. Закінчила відділення літературної творчості КНУ імені Тараса Шевченка (2007). Достроково захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук з теми "Еротична лірика: жанрова специфіка та ідіостилі" (2014).
  Олеся Вікторівна працювала завідувачкою міжнародного відділу в Міжнародній школі україністики Національної академії наук України, викладачкою Гуманітарного ліцею КНУ ім. Т. Шевченка, була авторкою та ведучою на інтернет-каналі "Укрлайф TV", редакторкою у видавництвах, літературною менеджеркою, модераторкою численних літературно-мистецьких дійств. Секретар НСПУ по роботі з молодими авторами (2014–2016), учасниця Правління НСПУ (з 29 листопада 2014 року). Нині пані Леся – науковий співробітник Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво". Була авторкою щотижневої рубрики на літературному порталі "Друг читача", співзасновницею номінації "Найеротичніший твір" у літературному конкурсі "Коронація слова 2012", учасницею численних конференцій, фестивалів, літфорумів, теле- та радіоефірів. У січні 2020 у київському театрі "Сузір'я" відбулася театралізована презентація поезо-вистави "Поміж жіночих звивин" (режисер – Сергій Архипчук). У 2014 році Леся Мудрак провела Міжнародний поетичний фестиваль "Terra poetica" за участі 15-ти країн світу (проєкт реалізовано під патронатом Міністерства культури України, Фонду культури України).
  Можна ще багато написати про справи, які зробила ця неймовірно талановита молода письменниця. Їх вага і за змістом, і за значенням вражає! Але хочеться розповісти про її творчість. Нас познайомив поетичний фестиваль "Дотиком душі", який організовувала та проводила Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека. Організатори запросили поетесу в ролі гості фестивалю. На сцену вийшла вродлива молода жінка і почала читати свої вірші – інтимну лірику. Інтимна лірика має свою таємницю, її потрібно відчувати всіма фібрами душі. Вірші можна почути та й усе, але авторка свої твори не просто читала, а справді артистично показувала – саме так, як відчувала! Кожне слово відгукувалось у серці, тому що це вірші про сердечні хвилювання, пристрасті. Вони наповнені енергією кохання і тому мають силу та владу над слухачем, читачем. І це прекрасно, коли весь простір навколо тебе наповнюється "мелодією серця", тобто любов'ю. Заслуговує на увагу її цитата: "Еротика – гра. Треба бути азартним гравцем і ніколи не програвати". Коли до пані Лесі звернулися із запитанням "Що для Вас поезія?", вона відповіла: "Поезія для мене – це те, чим керує "рука космосу"…". Вона ніколи не пише тексти тільки технічно, кожен рядок ніби струмом проходить крізь авторку.
  Леся Мудрак як письменниця дуже смілива у літературних експериментах, зокрема таких, як поєднання поезії і прози у поезопрозових етюдах. Їх можна побачити у новій книжці авторки "Поміж жіночих звивин", яка вийшла на початку 2020 року. Нині – ера коротких повідомлень. Завжди актуальна тема – філософія буття, і Леся Мудрак у своїх поезопрозових творах оригінально її віддзеркалює. Прикладом слугує така цитата: "…Кров можна в тілі поновити, але не можна поновити кров душі…". Авторку приваблює жанр літературного щоденника, вона називає його своєрідним щоденником серця і визначає, цей жанр як художню сповідь. У поетичних і поезопрозових текстах талановита письменниця завжди поєднує чоловіче та жіноче, й одразу утворюється аура любові та гармонії, без якої не може існувати світ.
 
  Наталія Утиро

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється