День народження головної книгозбірні Чернігівської області │ Рубрика "Цей день в історії"

День народження головної книгозбірні Чернігівської області │ Рубрика "Цей день в історії"

28.03.2023
329
  28 березня виповнюється 146 років з часу заснування у Чернігові громадської бібліотеки – нині головної книгозбірні Чернігівщини – обласної універсальної наукової бібліотеки, визнаного науково-інформаційного, краєзнавчого, науково-методичного, культурно-просвітницького центру регіону. Бібліотека володіє багатим, накопиченим упродовж десятиліть універсальним фондом друкованих видань, створює власний інформаційний продукт – видає численні бібліографічні, методичні, довідкові посібники, формує сучасний електронний ресурс, вершина якого – електронна бібліотека.
  Історія книгозбірні складалася непросто. Умовно її можна поділити на кілька періодів – різних за тривалістю, відомчою належністю, активністю роботи, рівнем авторитету бібліотеки.
  Уперше заклад гостинно відчинив двері для користувачів 28 березня 1877 року як Чернігівська громадська бібліотека. Слід зазначити, що це була здебільшого газетна читальня, куди надходили тільки газети й телеграми з театру воєнних дій на Балканах. І лише через рік було створено книжковий відділ.
  Довгий час бібліотека не мала свого приміщення. Книги та майно купувалися на кошти субсидій земства, добровільні пожертви, надходження від лекцій, концертів і плати користувачів. Але за 20 років книгозбірня вже перетворилася на солідну установу та культурний осередок міста, було зібрано значний книжковий фонд і утворено запасний грошовий фонд на побудову власного приміщення.
  У 1910 році ліквідаційна комісія та правління бібліотеки дійшли висновку, що її треба передати місту, оскільки воно з найбільш можливою успішністю продовжуватиме утримання книгозбірні. Чернігову було передано 8 тисяч книжок, масу журналів і близько 400 рублів готівки та кошти в сумі 900 рублів на побудову приміщення і різних капіталів на суму більше 4000 рублів. Але надії не справдилися. Як писав пізніше директор бібліотеки Дроздов, "почав гаснути і духовний вогник".
  Значний вплив на подальшу історію нашої бібліотеки мали події Української революції. Разом з ліквідацією місцевого самоуправління й передачею всіх закладів культури Народній освіті бібліотека повністю перейшла на державне утримання. Було значно збільшено книжкове майно, що одразу викликало питання розширення площі.
  1922 рік для нашої бібліотеки виявився вкрай складним: сталася пожежа, згоріло багато книг, а книгозбірня опинилася у хаотичному стані і лише за кілька років їй удалося відновитися. Слід відзначити, що в той час бібліотека не мала стабільної, строго визначеної назви. Її називали Центральною, Державною, міською, окружною, публічною тощо. А в 1922 році до назви книгозбірні долучилися слова "імені В. Г. Короленка".
  У 1934 році вона стала Державною обласною – центром методичної, бібліографічної і краєзнавчої роботи.
  Суттєво відбилася на долі бібліотеки трагедія Другої світової війни. Отримавши нарешті придатні умови й перебуваючи на піку розвитку напередодні війни, книгозбірня втратила все водночас: нацистською авіацією було знищено приміщення, понад 220-тисячний фонд, обладнання, документи. Важким і тривалим було післявоєнне відновлення, коли все довелося починати спочатку. Уже з вересня 1941 року новостворений відділ культури під керівництвом колишнього доцента педінституту С. Баран-Бутовича почав опікуватися проблемами бібліотек. Читальня отримувала як українські, так і німецькі газети й журнали. Подальша її доля невідома – так само, як і доля 189 тисяч книг, зібраних під час окупації. Відомо, що після окупації все починалося з нуля.
  Своє нове існування бібліотека розпочала з 1 листопада 1943 року за постановою виконкому обласної Ради і бюро обкому. У перші тижні було зібрано 5 тисяч книг. Пізніше отримано з Держфонду ще 18,6 тисячі, що дозволило з 1 грудня 1943 року відкрити і читальню. Відбувалося подальше накопичення фондів, розширення функцій книгозбірні як центру бібліографічної, методичної та краєзнавчої роботи. Було створено каталог краєзнавчої літератури, клуб "Краєзнавець" започатковано видання щорічних бібліографічних покажчиків "Знаменні і пам'ятні дати Чернігівської області на … рік", "Література про Чернігівську область на … рік", серії біобібліографічних посібників "Історики та краєзнавці Чернігівщини", "Письменники – наші земляки" та інших.
  У 1974 році бібліотека отримала гідне приміщення. Ця будівля – пам'ятка українського архітектурного модерну, зведена в 1910–1913 рр. інженером Д. Афанасьєвим за проєктом петербурзького архітектора О. фон Гогена для Дворянського земельного і Селянського поземельного банків Вона була і залишається окрасою міста.Саме з цього часу бібліотека змогла "розправити крила", повною мірою реалізувати свій інформаційний потенціал. Розгорнуто функціонально-галузеву структуру, упорядковано, раціонально розміщено та закріплено фонд, розширено довідковий апарат. Поліпшились умови роботи як для працівників, так і для читачів. І це дало позитивні наслідки. Бібліотека за короткий термін перетворилася на справжній храм науки і культури, популярний та відвідуваний заклад, що відповідав потребам і запитам населення.
  Кінець 1990-х років став початком комп'ютерної ери в історії Чернігівської ОУНБ.
  Сьогодні головна книгозбірня Чернігівщини – авторитетний культурно-освітній, науковий та інформаційний заклад. Загальний фонд бібліотеки становить майже 918 тисяч примірників документів 55-ма мовами світу. Книгозбірня має найбільший в області репертуар періодичних видань. Особлива цінність – фонд рідкісної літератури, який нараховує 15 тисяч видань, що побачили світ до 1917 року.
  Популярністю серед читачів користуються "Мистецька вітальня", розмовні клуби іноземними мовами, Центр правової інформації, який надає безкоштовні юридичні консультації з правових питань. У відділі абонемента організовано дитячий куточок "Почитайко" для комфортного перебування в бібліотеці батьків-читачів із дітьми. Щороку для громади Чернігова та області проводяться понад 250 заходів з популяризації книг: літературні вечори, презентації, "круглі столи", науково-громадські читання, свята книги, майстер-класи, акції, флешмоби, дні відкритих дверей, екскурсії. тематичні виставки тощо.
  Повномасштабне вторгнення росії в Україну, трагічні події лютого–березня 2022 року на Чернігівщині не оминули і обласну бібліотеку. Уночі 30 березня росіяни обстріляли головну книгозбірню області, що розташована в центрі Чернігова. У будівлі було розбито дах, вибито шибки, з'явилися тріщини на стінах. Частину ремонтних робіт уже виконано, наразі вони тривають. Але вже з 1 вересня 2022 року бібліотека відновила обслуговування користувачів.
  За 146 років свого існування головна книгозбірня Чернігівщини пройшла нелегкий шлях, але вижила, вистояла і розвивається, відстоюючи нові ідеї та впроваджуючи нові технології.
 



 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється