Томас Майн Рід – англійський письменник, родоначальник жанру авантюрно-пригодницьких романів │Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Томас Майн Рід – англійський письменник, родоначальник жанру авантюрно-пригодницьких романів │Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

03.04.2023
406
  4 квітня 1818 року, 205 років тому, у Північній Ірландії в сім'ї пресвітеріанського пастора народився Томас Майн Рід – англійський письменник, автор авантюрно-пригодницьких романів. Батьки майбутнього письменника за походженням були шотландцями. У 1834 році він вступив до Королівського академічного інституту в Белфасті, але через чотири роки покинув навчання і подався до Америки. Там Майн Рід полював, торгував з індіанцями, вчителював, спробував багато інших професій і багато подорожував. У Філадельфії Томас познайомився й подружився з Едгаром По. Той називав свого товариша "колосальним, але наймальовничішим брехуном", тим самим підкреслюючи його вміння достовірно описувати найнеймовірніші події. З 1846 до 1848 року Майн Рід брав участь у Мексиканській війні – спочатку як журналіст, а потім як офіцер 1-го нью-йоркського добровольчого піхотного полку, був тяжко поранений. Пізніше він повернувся на батьківщину і вже у Лондоні опублікував свій перший роман "Вільні стрільці", присвячений подіям Мексиканської війни. Майн Рід написав іще низку творів, серед яких "Оцеола, вождь семінолів", "Відважна мисливиця", "Мисливці за жирафами", "У пошуках білого бізона", "Вождь гверильясів". У 1865 році вийшов його найзнаменитіший роман "Вершник без голови". Майн Рід визнаний одним із кращих письменників для юнацтва. Гуманізм і почуття справедливості, майстерність сюжету, прекрасні описи природи викликають великий інтерес до його книг і роблять Майн Ріда одним із найпопулярніших авторів у багатьох країнах. Ці та інші книги автора можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  83.3(0)
  З-35
  Рід Т. М. // Зарубіжні письменники : енциклопед. довід. : у 2 т. Т. 2. Л – Я. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2006. – С. 419–421.

  В енциклопедичному довіднику докладно розповідається про життєвий і творчий шлях Томаса Майн Ріда – відомого письменника, невтомного мандрівника, просвітника. Він став родоначальником авантюрно-пригодницького роману, який продовжили Р. Л. Стівенсон, Г. Р. Хаггард, Дж. Конрад.

  84(4ВЕЛ)
  Р 49
  Рід Т. М. Вершник без голови: дивовижна техаська історія / Томас Майн Рід. – Харків : Фоліо, 2007. – 509 с.

  У романі є все: мужній та сміливий головний герой, норовлива красуня, якій він віддав своє серце, ревнивий суперник і, нарешті, таємничий вершник без голови. Героїв на дорозі до щастя чекають погоні, дуелі, смертельна небезпека, але справжньому коханню ніщо не завадить.

  84(4ВЕЛ)
  Р 49
  Рід Т. М. Квартеронка / Томас Майн Рід. – Київ : Знання, 2015. – 182 с.

  Шляхетний і мужній Едвард, щойно залишивши стіни коледжу, вирушає у подорож на південь Америки. На борту пароплава юнак зустрічає прекрасну креолку Ежені Безансон. Роман заворожує читача красою людей, їхніх вчинків, несподіваними поворотами сюжету, мальовничими описами природи, картинами життя населення півдня Америки.

  84(4ВЕЛ)
  Р 49
  Рід Т. М. Морське вовченя, або Подорож у темряві / Томас Майн Рід. – Київ : Знання, 2015. – 182 с.

  Гостросюжетна пригодницька повість розповідає про пригоди відважного дванадцятирічного хлопчика Філіппа Форстера, який понад усе любив море, мріяв стати моряком і подорожувати. Тільки неймовірна сила волі та жага до життя, мужність і винахідливість дали йому можливість перемогти і здійснити свою мрію.
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється