Здоров'я нації – добробут держави

Здоров'я нації – добробут держави

06.04.2023
328
  З 4 квітня у філії "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ буде представлена книжкова виставка "Здоров'я нації – добробут держави".
  Щороку 7 квітня люди в усьому світі відзначають День здоров'я. Дата була обрана не випадково – 7 квітня 1948 року почала свою діяльність Всесвітня організація здоров'я, яка проводить безліч досліджень і займається питаннями поліпшення якості життя населення планети. Цього дня проводяться масові заходи і флешмоби, безкоштовні консультації тощо. Саме до цієї дати приурочена виставка, на якій представлені книжкові та періодичні видання з означеної тематики.

  1. Білинська М. М. та ін. Політика та управління в секторі економіки та фінансування системи охорони здоров'я в Україні : навч. посіб. / М. М. Білинська, Н. О. Васюк, С. Г. Бойко. – К. : НАДУ, 2017. – 98 с.

  Враховуючи соціально-політичну значущість та економічну вартість індивідуального й суспільного здоров'я, охорона здоров'я громадян вважається однією з найважливіших функцій сучасної держави, оскільки саме кількісними та якісними показниками тривалості життя і рівня здоров'я населення, низкою інших показників соціальної політики відрізняються багаті й розвинуті держави світу від бідних і слаборозвинутих. Значення здоров'я людини визнають у світі настільки важливим, що цей показник входить до індексу людського розвитку – універсального показника рівня розвитку суспільства тієї чи іншої країни світу.
  Саме такі важливі питання розглядаються в колективній науковій праці. Цей навчальний посібник розроблений для слухачів сертифікатних програм підготовки, а також для допомоги слухачам спеціальності "Управління у сфері охорони здоров'я" всіх форм навчання.


  2. Лавріненко Л. Охорона здоров'я на Чернігівщині (1960–1980-ті роки) : монографія. – Чернігів : ПАТ "ПВК "Десна", 2018. – 200 с.

  Монографію присвячено історії розвитку системи охорони здоров'я й надання медичних послуг у нашому регіоні. Авторка на основі вивчення широкої джерельної бази, різноманітних статистичних даних, нормативних документів та матеріалів періодичних видань зосередила свою увагу на формах і методах державного регулювання медичної галузі, організації лікувально-санаторної допомоги населенню, спеціалізації медичних послуг та їх результативності, інших проблемах здоров'я населення.

  3. Ситуаційні завдання щодо прийняття управлінських рішень у сфері охорони здоров'я : метод. рек. – К. : НАДУ, 2017. – 60 с.

  Методичні рекомендації розроблені й видані в межах гранту "Адаптація та інституціоналізація навчальної програми з питань економіки та фінансування у сфері охорони здоров'я" з метою впровадження в Національній академії державного управління при Президентові України навчального курсу з реформування системи охорони здоров'я та сталого фінансування.
  У методичних рекомендаціях подано конкретні приклади ситуаційних завдань щодо прийняття управлінських рішень у сфері охорони здоров'я для застосування при підготовці керівників закладів медичної галузі.


  4. Управління якістю медичної допомоги як основа національної політики у сфері охорони здоров'я : конспект лекцій / М. М. Білинська. – К. : НАДУ, 2017. – 108 с.

  Для управління якістю послуг у світі використовуються міжнародні стандарти ISO 9000, які включають директиви організації послуг у всіх сферах діяльності, включаючи медицину.

  5. Фізичні фактори довкілля та їх вплив на формування здоров'я населення України : збірник тез доповідей науково-практичної конференції. Вип. 20 // оргкомітет: А. М. Сердюк (голова) [та ін.]. – К. : "Рекламне агентство TR Studio", 2020. – 244 с.

  Збірник тез доповідей науково-практичної конференції присвячений пам'яті видатного вченого-гігієніста ХХ–ХХІ століть, доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Юрія Думанського. Понад 60 років свого життя вчений віддав служінню гігієні й безпосередньо Інституту Марзєєва.

  6. Черниченко І. О. Гігієнічні нормативи хімічних речовин в атмосферному повітрі: досягнення минулого та сучасні погляди в майбутнє // Довкілля та здоров'я. – 2021. – № 4. – С. 51–54.

  Мета роботи полягала в узагальненні та оцінці пріоритетних хімічних забруднюючих речовин відповідно до часу їх усереднення за даними вітчизняних і закордонних нормативних баз. Для досягнення мети було використано бібліографічні та аналітичні методи.

  7. Сотнікова-Мелешкіна Ж. В. Сучасні підходи до оцінки фізичного розвитку дітей та підлітків // Здоров'я дитини. – 2021. – № 1. – С. 59–65.

  Наразі в Україні спостерігаються негативні тенденції у фізичному розвиткові дитячої популяції зі зростанням поширеності надлишкової ваги, яка виступає предиктором розвитку ожиріння в дорослому віці, підвищення рівня хронічної соматичної захворюваності та смертності.

  8. Островський М. М. Лікування загострення бронхообструктивних захворювань в період COVID-19 // Український медичний часопис. – 2021. – № 3. – С. 25–30.

  Ситуація з поширенням COVID-19 в Україні і світі ускладнюється. Сучасні дані свідчать, що пацієнти із супутньою бронхіальною астмою та хронічним обструктивним захворюванням легень, які інфіковані SARS-CoV-2, – уразлива група осіб з ускладненим перебігом і часто несприятливим результатом, що потребує досягнення контролю симптомів бронхообструктивного синдрому. Проблема усунення загострення бронхіальної астми та хронічного обструктивного захворювання легень ускладнюється ще й тим, що пандемія накладає значні обмеження на діагностичні та лікувальні заходи, ускладнюючи надання медичної допомоги хворим цієї категорії в період пандемії на всіх її етапах. Тому сьогодні вкрай актуальний пошук нових терапевтичних рішень, які б могли забезпечити контроль бронхообструктивних захворювань із забезпеченням перебування пацієнта вдома, без потреби госпіталізації та залучення до лікувального процесу медичного персоналу.

  Запрошуємо користувачів і всіх охочих відвідати книжкову виставку та ознайомитися з цікавими тематичними джерелами. Експозиція працюватиме до 20 квітня.
  Зичимо всім міцного здоров'я, сил, енергії та активного способу життя. Зі святом, із Днем здоров'я!
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється