День довкілля – день активних практичних дій на захист навколишнього середовища │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

День довкілля – день активних практичних дій на захист навколишнього середовища │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

15.04.2023
361
  Щороку у третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля – свято охорони природи, коли проводяться заходи, спрямовані на оздоровлення екологічної ситуації в регіоні, озеленення, благоустрій населених пунктів. Цьогоріч воно припадає на 15 квітня. Свято було встановлене "...на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією "Дерево-Життя" та іншими громадськими ініціативами..." згідно з Указом Президента України від 6 серпня 1998 року. Люди, тварини, водні мешканці, комахи, рослини – ми сусіди по планеті, але найбільше її забруднюють люди, шкодячи не лише самим собі та своїм нащадкам, а і всім іншим, з ким живуть поруч. Тому кожен із нас повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища, щоби жити в гармонії з усім тим, що нас оточує. Є багато мистецьких творів, присвячених природі (картини, скульптури, книги), та особливе місце в художній літературі належить творам про тварин – диких і домашніх, про їхнє життя, стосунки з людьми. Про це писали Джек Лондон, Ернест Сетон-Томпсон, Джеральд Даррелл, Джой Адамсон, Річард Бах, Євген Гуцало, Микола Вінграновський та інші.
  Пропонуємо до вашої уваги деякі книги з означеної тематики, що надійшли до Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки протягом останніх років. Їх можна взяти у відділі абонемента.

  84(4ВЕЛ)
  Б 72
  Бовен Д. Вуличний кіт на ім'я Боб / Джеймс Бовен. – Київ : Рідна мова, 2016. – 206 с.

  Невигадлива, але щира розповідь про двох невдах – колишнього наркомана і кота-безхатька – поступово виявляється історією справжньої дружби. Відверто і без прикрас Джеймс Бовен розповідає про складний підлітковий вік героя, його помилки та їх наслідки. Чарівне руде котисько з'являється у житті Джеймса, мов хвостатий ангел-рятівник, і далі життя хлопця починає обертатися навколо Боба.

  821(410)
  Б 72
  Бовен Д. Світ очима кота Боба. Нові пригоди Джеймса та його мудрого вуличного кота / Джеймс Бовен. – Київ : Рідна мова, 2019. – 190 с.

  Ця книга – продовження бестселера "Вуличний кіт на ім'я Боб". У ній розповідається про нові пригоди Боба та Джеймса. Книга написана з неймовірною жорстокою чесністю. Тут є все: щемлива печаль і щирий сміх. Книга припаде до вподоби тим, хто любить теплі душевні історії про несподівані повороти долі, вірну дружбу, любов і турботу.

  821(410)
  В 88
  Вулф В. Флаш : біогр. нарис / Вірджинія Вулф. – Київ : O. K. Publishing, 2017. – 169 с.

  Флаш – милий кокер-спанієль з родоводом, якому позаздрили б королі, був подарований на день народження поетесі Елізабет Баррет. Для міс Баррет пес одразу став вірним другом, який супроводжував її скрізь і розумів без зайвих слів. Але в житті Елізабет несподівано з'являється інший. . У Флаша свій погляд на те, що відбувається у світі людей, і своїми спостереженнями він ділиться з читачами.

  821(410)
  Г 19
  Гантер Е. На волю! / Ерін Гантер. – Харків : АССА, 2019. – 302 c. – (Коти-вояки. Пророцтва починаються ; кн. 1).

  У хащах незайманого лісу дикі племена котів змагаються за свою територію і право вижити. Що станеться з рудим домашнім котиком, який опинився тут? Його точно ніхто не погладить по спинці. І що ж він вибере: повернутися назад, щоб і далі бути живою іграшкою, чи випустити на волю свої дикі інстинкти і стати справжнім вояком Клану? Це перша повість із двох циклів, які складаються із дванадцяти книг та двох додаткових спецвидань.

  821(477)
  Г 97
  Гуцало Є. П. Лось : вибрані твори / Євген Гуцало. – Київ : Знання, 2018. – 271 с.

  Герої оповідань відомого українського письменника – діти, які пізнають дивовижне багатство рідної природи, вчаться захищати її. Автор говорить про дбайливе ставлення до тварин, птахів, адже через жадібність і жорстокість або заради хвастощів та власної втіхи деякі люди завдають непоправної шкоди навколишньому світові.

  821(73)
  К 35
  Кемерон Б. Обіцянка собаки / Брюс Кемерон. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 384 с.

  Для людини пес – вірний друг на десять-п'ятнадцять років. Проте господар для пса – на все його життя. Цей пес народився вперше як Тобі, щоб навчитися стерегтися людей і відчиняти двері. Він піде й повернеться золотистим ретривером Бейлі, щоби зустріти свого хлопчика. У дивному світі людей на них чекають життєві уроки та безліч пригод. Вони врешті зрозуміють, що призначення пса – просто бути поряд.

  84(7КАН)
  С 33
  Сетон-Томпсон Е. Доміно. Історія чорно-бурого лиса : оповідання / Ернест Сетон-Томпсон. – Київ : Країна Мрій, 2016. – 378 с.

  Автор цієї книги започаткував у літературі про тваринний світ новий напрям, де правдиво змальовується поведінка тварин. Їм не надаються людські риси. Кожне з оповідань, уміщених у збірці, – захоплива історія про життя тварин, з якої ми дізнаємося про особливості кожної з них, їхній характер. Герої книги крім лиса – вовк, заєць, ведмідь, борсучиха, мустанг та інші тварини.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється