День народження детективу – жанру пригодницької літератури, у якому розкривається таємниця, пов'‎язана зі злочином │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

День народження детективу – жанру пригодницької літератури, у якому розкривається таємниця, пов'‎язана зі злочином │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

19.04.2023
417
  Детектив – чи не єдиний жанр у літературі, який має визначений день народження. Цією датою вважається 20 квітня 1841 року, коли було надруковане оповідання Едгара Алана По "Вбивство на вулиці Морг", а згодом – "Таємниця Марі Роже" (1843) та "Украдений лист" (1844), головним героєм яких був меланхолійний приватний детектив Огюст Дюпен – молодий французький аристократ, інтелектуал з потужним аналітичним мисленням. З того часу детектив став, мабуть, найпопулярнішим різновидом літератури. Коли ми згадуємо класику жанру, то першими у пам'яті зринають образи різкого й дещо зарозумілого Шерлока Холмса, манірного Еркюля Пуаро, мудрого комісара Мегре, доброї бабусі міс Марпл, а є ще патер Браун, Арсен Люпен та інші. Вони наділені неординарною логікою, спостережливістю, аналітичними здібностями і, буває, розкривають злочини, не виходячи з кабінету. Бо для детектива найважливіше – зрозуміти мотив злочину, а розслідування – це двобій двох інтелектів: його власного та інтелекту злочинця. Читач, ідучи "слідом за автором", "проводить власне розслідування", весь час ловлячи себе на думці "так я і думав" або "як же я цього не помітив", залежно від того, прихильником істинної чи хибної лінії розслідування він є у момент читання твору. Це підтримує читацький інтерес, тому детективи зазвичай читаються невідривно від початку до кінця.
  Детективи можна поділити на інтелектуальні – головний герой розгадує інтелектуальну загадку (таємницю); психологічні – у центрі твору психологічний конфлікт детектива і злочинця, особливості їхніх характерів; кримінальні (поліцейські) – стрімкий сюжет, гострота подій, досить велика кількість персонажів, декілька ліній розслідування; гумористичні – у сюжеті органічно поєднане трагічне з комічним; жіночі – розслідування веде детектив-аматор, і це жінка. Ці визначення, звичайно, досить умовні, бо навіть якщо згадати також містичні, "чорні", ретродетективи, все одно неможливо вичерпати своєрідність жанру, найулюбленішого для багатьох.
  В українській літературі цей різновид літератури досить розвинений. Цікаві сучасні автори – Андрій Кокотюха, Сергій Пономаренко, Лора Підгірна, Олексій Волков та інші. Зарубіжні та українські, сучасні та класичні детективи читачі можуть узяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  84(4УКР)
  В 67
  Волков О. М. Мертві квіти / Олексій Волков. – Київ : Нора-Друк, 2013 с.

  Героєві роману випадок дарує книгу пророцтв. Що це – шалена удача, адже тепер неприємності не підстережуть зненацька, чи навпаки – важкий хрест, бо наприкінці низки майбутніх подій – втрата коханої жінки, а потім і власна загибель? Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати ходи у реальному житті, де з тобою грає могутня і безжальна доля, а ціна помилки – патова ситуація, з якої не вийти?

  821(410)
  Г 15
  Галбрейт Р. Кувала зозуля / Роберт Галбрейт. – Київ : КМ-БУКС, 2019. – 511 с.

  Роберт Галбрейт – псевдонім Джоан Роулінг, авторки бестселерів про Гаррі Поттера. Це перший роман про Корморана Страйка, ветерана війни і детектива, який має розслідувати смерть молодої дівчини – моделі Лулу. На перший погляд усе схоже на самогубство, але крок за кроком відкриваються факти, з яких можна зробити висновки, що обставини смерті дівчини не надто очевидні, а мотиви й можливість убити Лулу мала не одна людина.

  84(4ІТА)
  В 45
  Еко У. Ім'я рози / Умберто Еко. – Харків : Фоліо, 2007. – 573 с.

  Історія розгортається у ХIV столітті у середньовічному монастирі. Через незрозумілі причини там починають помирати священнослужителі. А оскільки церква епохи Відродження – це клубок інтриг та злочинів, замаскованих під віру в Бога, то вчений-францисканець Вільям, який разом зі своїм помічником приїхав розслідувати смерті ченців, повинен не лише розслідувати вбивства, а й розкрити секрети, сховані за стінами монастиря, наражаючись при цьому на смертельну небезпеку.

  821(477)
  К 59
  Кокотюха А. А. Пригоди Клима Кошового / Андрій Кокотюха. – Київ : Довженко Букс, 2019. – 669 c.

  До книги увійшли три перші історичні детективи про пригоди киянина Клима Кошового у Львові. Події ретророманів відбуваються упродовж 1908–1924 років і являють собою цикл із семи книг. Отже: молодий київський адвокат дивом вирвався з тюрми і втік від переслідувань царської влади до Львова. Тут йому доводиться розслідувати безнадійні на перший погляд справи, вбивства, у деяких з яких підозрюють його самого. Продовження львівського циклу – паризький, що розповідає про пригоди головного героя у Парижі.

  821(410)
  К 82
  Кристі А. Перст провидіння / Агата Кристі. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2009. – 238 с.

  Джеррі та Джоана Бартон, брат і сестра, поселяються у маленькому селищі Лімсток і одразу починають одержувати анонімки зі звинуваченнями в тому, що насправді вони коханці. Подібні листи без підпису з різними звинуваченнями починають надходити й іншим мешканцям селища. Після двох смертей Скотланд-Ярд направляє для розслідування співробітника, але коли справа заходить у глухий кут, дружина місцевого вікарія запрошує власного експерта. І це, звичайно, неперевершена міс Марпл, яка знає темні сторони людської душі як ніхто.

  84(4УКР)
  Р 64
  Роздобудько І. В. Останній діамант міледі / Ірен Роздобудько. – Харків : Фоліо, 2007. – 222 с.

  Авторка говорить, що ця книга – данина її дитячому захопленню Олександром Дюма. Це авантюрний пригодницький детектив з великою часткою іронії, гумору, і він не призначений для серйозних людей. За канву слугує історія з Міледі з відомого роману Дюма, та, використавши історію з підвісками, авторка пропонує свою версію життя знаменитої жінки, а заодно і трьох мушкетерів. Герої роману – наші сучасники, і в ньому є все: і зникнення, і викрадення, і вбивство.

  84(4ВЕЛ)
  Ч-51
  Честертон Г. К. Смиренність отця Брауна / Гілберт Кіт Честертон. – Київ : Знання, 2015. – 271 с.

  Герой оповідань отець Браун – тихий, непоказний священник, який часто через незалежні від нього обставини опиняється на місці злочину. Поліція зазвичай не помічає його доти, доки він сам не починає втручатись у процес розслідування, спрямовуючи його у правильне русло, вказуючи на деталі, на які поліція не звертає уваги. Він навіть не завжди намагається покарати порушника, але зі смиренною іронією і незмінною елегантністю розставляє все по своїх місцях.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється