Террі Пратчетт – британський письменник, автор гумористичних романів у жанрі фентезі │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Террі Пратчетт – британський письменник, автор гумористичних романів у жанрі фентезі │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

28.04.2023
358
  28 квітня 1848 року, 75 років тому, народився сер Теренс Девід Джон Пратчетт, відомий як Террі Пратчетт, – один із найпопулярніших англійських письменників. Він працював у жанрі фентезі і став творцем Дискосвіту, або, як його ще називають, Плаского світу. Майбутній письменник народився у невеликому місті на південному сході Англії, був єдиною дитиною в сім'ї. Він навчався у технічній школі і у 13 років опублікував свою першу новелу. За згодою батьків Террі покинув школу, щоби стати журналістом. Він працював також прес-аташе енергетичної компанії, писав книги, але особливого комерційного успіху вони не мали. У 1983 році вийшов "Колір магії" – перший роман із серії про Дискосвіт – головну творчу удачу письменника. Наступні два романи циклу зміцнили це досягнення, і з 1987 року Пратчетт займається лише творчістю. У 1998 році за внесок у літературу він став офіцером Ордену Британської імперії, а у 2008 році отримав звання лицаря-бакалавра. Помер Террі Пратчетт 12 березня 2015 року від рідкісної форми хвороби Альцгеймера.
  Цикл творів про Дискосвіт автор замислював як пародію на фентезійні штампи, свого роду антидот від "плаского" фентезі. У 70-х роках був його бум, і жанр себе трохи вичерпав. Але талант Террі Пратчетта перевершив первісний задум. Книжковий цикл про Дискосвіт, який тримається на чотирьох слонах, що стоять на Гігантській черепасі А'Туін, а та, у свою чергу, мандрує просторами Всесвіту, приніс авторові славу та успіх. Серія налічує понад 40 книг. Їх тематика вражає своєю різноманітністю. Тут журналістика і релігія, свобода слова і сутність влади, істинний і помилковий героїзм, смерть і мистецтво, патріотизм і ксенофобія, а ще відьми, дракони, вампіри, футбол, історія пірамід і Голлівуд, навіть класична філософія. Хоча автор розповідає про вигадану реальність, та насправді Дискосвіт дуже схожий на наш. Читати книги можна у будь-якій послідовності, але найлогічніше починати з "Кольору магії", який знайомить з Дискосвітом, його устроєм та мешканцями. З часом Террі Пратчетт став говорити, що йому цікаво було би спробувати щось інше, відмінне від Дискосвіту, але фанати навіть слухати про це не хотіли, тому письменник трохи схитрував і запустив підсерію дискосвітських романів для дітей та підлітків. На ці книги також чекав шалений успіх.
  Особливе місце у літературному доробку Пратчетта посідають твори, написані у співавторстві, в яких доступною мовою і з невеликою часткою чародійства автори обговорюють такі складні теми як еволюція, свідомість, паралельні світи та інші. За його романами створені комікси, художні фільми, мультфільми, телесеріали, радіоп'єси, є навіть чотири відеогри.
  Пропонуємо до вашої уваги короткий огляд творів Террі Пратчетта. Ці та інші книги автора можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Варта! Варта! / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 411 с.

  Колись древній Анк-Морпорк був справді найвеличнішим. Тут були і королі, і відважні лицарі – усе як годиться. Та ті часи пішли у небуття. Нічна варта, яка повинна стежити за дотриманням порядку, ні у що не втручається, а тут іще й трапляється державний переворот. І допомогти анк-морпоркцям не зможе ніхто крім законослухняного і фантастично порядного констебля Моркви, який прийшов на службу до нічної варти. Він знає всі закони та правила, неухильно їх дотримується і готовий цілком присвятити себе службі.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Відьми за кордоном / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 363 c.

  У книзі розповідається про пригоди трьох чарівних відьмочок, які з волі нещодавно померлої подруги вирушають у далеку Орлею. За кордоном вони мають відновити порядок і захистити людей від свавілля казок. З властивою йому іронією автор розповідає про те, на яку нісенітницю може перетворитися життя, якщо його підганяти під казкові канони. Письменник майстерно ввів у розповідь сюжети знаменитих казок, а також народні повір'я, розповіді про магію дзеркал, культ вуду, зомбі та інші чудеса світу.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Душевна музика / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 417 c.

  Сюзен шістнадцять років, і найбільше її досягнення – вміння бути непомітною. Але звістка про те, що насправді ти – внучка смерті, для будь-кого – як грім серед ясного неба. Треба знати, що Смерть у книгах про Дискосвіт – персонаж чоловічого роду. Тож коли дід вирушив кудись на пошуки внутрішнього спокою, за справу змушена взятися внучка – щоправда, разом з конем і косою. А тим часом у Анк-Морпорку з'являється нечувана раніше музика, яка змушує всіх рухатись у своєму ритмі. Вона непідвладна чарам і, хтозна, може, навіть становить небезпеку.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Ерік / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 150 c.

  Юний демонолог-початківець Ерік викликає демона, щоби той виконав три його бажання. І це, звичайно, класичний набір: світове панування, кохання найвродливішої жінки та вічне життя. Але оскільки темні сили полюбляють пожартувати зі смертними, то замість справжнього демона у магічному колі матеріалізується чарівник-невдаха Ринсвінд, який за роки навчання у невидимій Академії зміг освоїти одне-єдине заклинання, яке, до того ж, застосувати не може, бо, випущене на волю, воно знищить увесь Дискосвіт. Та попри це Ерікові бажання несподівано починають здійснюватися – щоправда, своїм, химерним чином.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Жнець / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 355 c.

  В Анк-Морпорку помирає стотридцятилітній чарівник Невидимої Академії. Та все не так просто. Душі чарівника доводиться повернутися у своє тіло, тому що смерть по неї не приходить. А все чому? Виявляється, Женця душ відсторонили від справ. Смерть збентежений, адже і сам тепер став смертним. Тож він вирушає у світ живих, щоб краще відчути світ звичайних людей. У романі Террі Пратчетт розмірковує про людську мораль і влучно підмічає хиби та слабкості людей.
  84(4ВЕЛ)
  П 70
  Пратчетт Т. Колір магії / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 313 с.

  Це перший роман із серії "Дискосвіт". Книга написана у восьмидесятих роках минулого століття і має багато пародій на штампи тогочасної фантастики. Дотепні натяки, гра слів та жарти закладають основи неповторного Пратчеттового стилю. Подорожуючи разом із туристом Двоцвітом та його гідом – чарівником-невдахою Ринсвіндом, читачі знайомляться з містичними істотами, дивовижними рослинами, таємними чарами та особливою магією Дискосвіту. Якого кольору ця магія, чи справді світ плаский, чи можна змінити свою долю – про це розмірковує автор разом з читачами.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Морт / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 302 с.

  Головний персонаж роману – Смерть. Як і багато героїв Пратчетта, він досить симпатичний – філософствує, рибалить, любить кошенят, смачні страви, мріє про відпустку і непогано виконує свою роботу, відправляючи душі в інший світ. Але Смерть хоче відпочинку, тому обирає собі у підмайстри сільського хлопця Морта. Таке учнівство обіцяє кар'єрний ріст, поліпшення іміджу, розширення кругозору та численні відрядження. Але чи впорається учень з такою роботою? Адже Мортові романтизм та співчутливість можуть не лише завадити роботі, а й поставити під загрозу цілісність світобудови.
  821(410)
  П 70
  Пратчетт Т. Поштова лихоманка / Террі Пратчетт. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 517 с.

  Щоб отримати шанс на нове життя, засуджений до страти шахрай і пройдисвіт Мокр фон Губперук повинен відновити роботу анк-морпоркської пошти. Це зовсім не проста робота, адже приміщення пошти до стелі завалене старими листами, а посада генерального поштмейстера ще й небезпечна, тому що за останні тижні четверо його попередників пішли із життя за нез'ясованих обставин, а тут іще і конкуренти – семафорна компанія "Великий шлях". Застосувавши свій талант авантюриста на благо людей, а також големів, гномів, та інших мешканців Дискосвіту, Мокр фон Губперук не лише відроджує традиції надсилання листів, але й відчуває на собі силу слів, які прагнуть бути прочитаними.
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється