Book review. "Музичне товариство імені Леонтовича" – книга про одвічну боротьбу українців за свою культуру та національну ідентичність

Book review. "Музичне товариство імені Леонтовича" – книга про одвічну боротьбу українців за свою культуру та національну ідентичність

03.05.2023
333
  Книга Валентини Кузик "Музичне товариство імені Леонтовича" – це монографічна розвідка, де стисло й доступно викладено відомості про створення і діяльність найбільш потужного мистецького об'єднання 1920-х років, яке згуртувало українських діячів культури з різних куточків України навіть попри загрозу фізичного знищення.
  Якщо вам цікаво дізнатися, яку мету ставила перед собою творча інтелігенція країни, створюючи це Товариство, які перешкоди й небезпеки підстерігали цих людей на шляху, про що писалося в Положенні Товариства, або ж просто маєте бажання прочитати про культурну та громадську діяльність Товариства – ласкаво просимо до книги.
  Видання має низку корисних особливостей, що можуть значно спростити дослідницький пошук, як-от перелік фундаторів та перших членів Товариства, список його філій та осередків (з основними відомостями про них), список репресованих діячів Товариства та пояснення як і чому "Всеукраїнський комітет пам'яти" завдяки більшовицькій владі став просто "Музичним товариством". Також велику цінність становлять архівні фотоматеріали початку ХХ ст., які займають значну частину видання.
  Книга була подарована бібліотеці українською музикознавицею, кандидаткою мистецтвознавства, доценткою кафедри музичної педагогіки та хореографії НДУ ім. М. Гоголя Оленою Кавунник у межах вебінару "Незламні митці України в історії та сьогоденні", приуроченого до 100-річчя з часу заснування Музичного товариства ім. М. Леонтовича.

  Слово про авторку

  Валентина Кузик – музикознавиця, докторка філософії мистецтва, лавреатка державної музичної премії імені Миколи Лисенка, членкиня Національної спілки композиторів України, науковиця Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. Максима Рильського НАН України.
  Авторка понад 30 книг, зокрема про Платона Майбороду, Дмитра Ревуцького, Анатолія Коломійця та ін., понад 100 ґрунтовних статей у книгах та збірках, більше 200 статей у журналах і газетах України й зарубіжжя, понад 300 статей до енциклопедичних видань.
  З 1974 року авторка веде активну просвітницьку діяльність. У 1990 році започаткувала цикл "Музична просвіта", у 1991-му – проєкт "Музичний меморіал", у 1996-му – оприлюднила документи про вбивство Миколи Леонтовича. У співпраці з українським телебаченням підготувала низку телефільмів, присвячених Левкові Ревуцькому, Миколі Леонтовичу, Платону Майбороді, Богдані Фільц та ін.

  У цьому своєрідному літописі одного об'єднання української інтелігенції насправді відображена одвічна боротьба нашого народу за свободу, права, справедливість, ідентичність. Виникнувши внаслідок підступного вбивства видатного композитора і руху опору, попри погрози та бюрократію, завдяки єдности і прагненню до культурного й національного відродження, Музичне товариство імені М. Леонтовича стало не просто культурним осередком, а насамперед виявом духовної сили Українського відродження 20-х років ХХ ст., що зберегло і передало нинішнім поколінням знання й досягнення тієї визначної доби, аби вже нові покоління продовжували підтримувати і розвивати українську культуру.
 
  Підготувала Катерина Мехеда,
  завідувачка відділу мистецтв,
  членкиня Національної спілки журналістів України
 





 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється