Головна бібліотека Чернігівщини – пенітенціарна Академія: співпраця триває, договір підписано

Головна бібліотека Чернігівщини – пенітенціарна Академія: співпраця триває, договір підписано

05.05.2023
313
  5 травня відбулася історична подія для головної книгозбірні області: було підписано договір про співпрацю між Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою та Академією Державної пенітенціарної служби. Фактично, співпраця між нашими установами триває давно, а тепер їй офіційно надано юридичної сили.
  Курсанти Академії – активні користувачі бібліотеки, постійні учасники "круглих столів", які організовуються бібліотекою, а також відвідують наші культурно-просвітницькі заходи.
  Цього разу, навпаки, пенітенціарії запросили до себе представників бібліотеки. Але все одно це наша спільна діяльність. Захід, який відбувся сьогодні у стінах Академії Державної пенітенціарної служби, ініціювало Наукове товариство курсантів (студентів, слухачів), аспірантів, докторантів, молодих вчених Академії Державної пенітенціарної служби. Це "круглий стіл", присвячений річниці заснування Ради Європи. Його назва "Європа – наш спільний дім. Участь Ради Європи в захисті прав людини в Україні".
  Відкрила засідання "круглого столу" кандидат історичних наук, доцент, в. о. ректора Академії Державної пенітенціарної служби Юлія Петровська, яка з вдячністю пригадала свої студентські роки, коли вона часто відвідувала нашу бібліотеку, й наголосила на тому, що Чернігівська ОУНБ сьогодні – сучасний потужний осередок культурного життя.
  До вітального слова долучилася директорка комунального закладу "Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка" Інна Аліференко. Інна Михайлівна у своєму виступі також подякувала за багаторічну співпрацю та звернула увагу присутніх на той фактор, що бібліотека наразі перебуває на шляху допомоги громадянам: надає методичні поради колегам, консультації з правових питань, здійснює організацію культурно-масових заходів, налагоджує роботу різноманітних клубів, допомагає в освоєнні новітніх технологій з комп'ютерної грамотності та реалізовує багато інших напрямів діяльності. Кожен користувач, завітавши до бібліотеки, знайде для себе щось цікаве.
  У ході спілкування обидві сторони домовилися про співпрацю у сфері освітньої, наукової діяльності та визначили основні напрями:
  - проведення науково-практичних конференцій, семінарів, симпозіумів, конгресів, нарад, "круглих столів" за темами, що становлять взаємний інтерес, з подальшою публікацією;
  - взаємний обмін науковою, навчально-методичною літературою;
  - організація творчих, культурних зустрічей, виховних заходів, що являють взаємний інтерес.
  Продовжуючи засідання "круглого столу", модератор заходу – молодший науковий співробітник відділу наукової діяльності та міжнародного співробітництва Дмитро Кисельов – запросив учасників зібрання до обговорення.
  У ході бесіди було акцентовано увагу на таких темах:
  - "Історичний екскурс: створення Ради Європи" (курсант 3-го курсу юридичного факультету Олександр Ворушило);
  - "Що таке Європейська Конвенція з прав людини (ЄКПЛ) і які права та свободи вона гарантує" (студентка 1-го курсу факультету заочного навчання та навчання за кошти фізичних, юридичних осіб Поліна Сіра);
  - "Рада Європи – вартовий демократії в Європі" (курсантка 3-го курсу юридичного факультету Юлія Федорова);
  - "Європейський суд з прав людини як важлива форма міжнародного захисту прав людини та громадянина" (студентка 1-го курсу факультету заочного навчання та навчання за кошти фізичних, юридичних осіб Вікторія Петрикей);
  - "Національний превентивний механізм як спосіб захисту прав людини в місцях несвободи" (курсантка 2-го курсу юридичного факультету Вероніка Виштак).
  Серед заявлених доповідачів була і наша колега – головний бібліограф Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки Оксана Плаунова. Її доповідь на тему "Європейський діалог: інформаційно-освітній проєкт Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки" зацікавила присутніх і викликала жваве обговорення. Оксана Миколаївна детально розповіла про блог "Європейський діалог" – бібліотечний ресурс, завдання якого – збір, обробка та презентація матеріалів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, поширення інформації про молодіжні обміни, європейські програми та проєкти, популяризація культурної спадщини країн ЄС. Пані Оксана розповіла про структуру блога і звернула увагу на цікаві розділи й віртуальні книжкові виставки, що висвітлюють питання європейсько-української співдружності й наукові відкриття європейських носіїв загальносвітової культурної спадщини.
  По завершенні виступів учасники заходу переглянули відео на тему "Міжнародні організації". Рада Європи. Важливі проєкти та програми". Його можна переглянути за посиланням
  Зустріч була продуктивною та насиченою. Наступне спілкування відбудеться вже незабаром – двадцятого травня – в читальному залі Чернігівської ОУНБ під час проведення поетичного фестивалю "Дотиком душі".
  Підготувала Надія Заваліна, головний бібліотекар
відділу документів із гуманітарних наук














 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється