12 травня – Міжнародний день медичної сестри

12 травня – Міжнародний день медичної сестри

12.05.2023
361
   Професія медичної сестри – складна й багатогранна. Вона поєднує в собі надзвичайну відповідальність і високий професіоналізм, лишаючись при цьому ледве помітною, але вкрай значущою. Саме тому лікарі високо цінують невтомну працю медсестер, а пацієнти – їхню увагу й турботу.
  Медсестра – не просто професія, це стан душі, здатність щохвилини співчувати людському болю і стражданню та сповна надавати необхідну медичну і психологічну допомогу хворому.
  У Міжнародний день медичної сестри щиро зичимо всім медсестрам, фельдшерам, акушеркам, лаборантам здоров'я, невичерпної енергії, доброти, любові та справжнього людського щастя!

  Довідково

  Офіційно свято встановлено в 1971 році Міжнародною радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням Міжнародної Федерації Червоного Хреста. Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – в день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820–1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Ф. Найтінгейл організувала в Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Ф. Найтінгейл відома як фундаторка професії медичних сестер та ініціаторка реформи шпиталів. Кожні два роки Міжнародний Комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її в 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.
  Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров'я та Асоціації медичних сестер України.

  З 10 травня у філії "Медична бібліотека" Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки експонується тематична книжкова виставка "Медсестра – найгуманніша професія". На ній представлені книги й журнали, які висвітлюють особливості цієї професії та роль її представників у роботі закладів охорони здоров'я.

  Пропонуємо до вашої уваги більш детальний огляд деяких джерел.

  1. Демченко О. К. Медсестринство в терапії : навч. посіб. – К. : Здоров'я, 2002. – 336 с., іл.
  У навчальному посібнику висвітлено основні питання з диференційованого догляду за хворими терапевтичного профілю, проблеми невідкладних станів та надання першої долікарської допомоги. Основні теми медсестринства розглянуто згідно з новою програмою, затвердженою МОЗ України для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації.

  2. Касевич Н. М. Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка : підручник / Н. М. Касевич. – 4-те вид. – К. : Медицина, 2011. – 424 с.
  У підручнику висвітлені питання професійної діяльності медсестер, фельдшерів і акушерок.
  Особлива увага приділена санітарно-протиепідемічному режиму лікувально-профілактичних закладів, загальному догляду за хворими та медичній маніпуляційній техніці. Проаналізовані особливості спостереження й догляду за пацієнтами різних профілів. Надані рекомендації щодо формування здорового способу життя і профілактики захворюва
нь.

  3. Лісовий В. М. та ін. Основи медсестринства : підручник / В. М. Лісовий, Л. П. Ольховська, В. А. Капустник. – 3-тє вид., переробл. і доповн. – К. : Медицина, 2018. – 912 с.
  Цей підручник розрахований на студентів медичних училищ, коледжів та інститутів медсестринства. Це чергове перевидання, яке за структурою відповідає освітньо-професійним програмам підготовки фахівців. У підручнику описано засоби, форми і методи роботи молодших медичних працівників відповідно до навчальної програми дисципліни "Основи медсестринства".
  Окремий розділ присвячений практичним навичкам – не лише оволодінню маніпуляційною технікою, а й майстерності спілкування медичної сестри з пацієнтами та їхнім оточенням, навчанню пацієнта і членів його родини необхідних навичок догляду в домашніх умовах.
  Видання доповнене розділами, які висвітлюють питання страхової медицини, домедичної та паліативно-хоспісної допомоги, організації надання медичної допомоги в умовах бойових дій.


  4. Медсестринський догляд за пацієнтом: Стандарти медсестринських процедур, маніпуляцій та планів догляду та навчання / І. Я. Губенко, О. Т. Шевченко, Л. П. Бразалій, В. Г. Апшай. – К. : Медицина, 2008. – 304 c.
  У навчальному посібнику представлені основи інфекційної безпеки, виконання гігієнічних процедур, переміщення і розміщення пацієнта, годування й виконання медсестринських маніпуляцій та процедур. Книга містить стандартизовані плани медсестринського догляду і навчання, розрахована як на студентів медсестринських вишів, так і на слухачів відділень післядипломної освіти, медичних сестер, фельдшерів, акушерок.

  5. Медсестринство в онкології / за ред. Л. М. Ковальчука : підручник / Л. М. Ковальчук, О. М. Парійчук, І. І. Романишин. – К. Медицина, 2011. – 512 с.
  У пропонованому виданні викладено матеріал з цієї дисципліни відповідно до Навчальної програми МОЗ України. Зміст підручника розкриває теоретичні та практичні аспекти роботи медичної сестри онкологічної служби відповідно до загальноприйнятої в Україні медсестринської моделі Вірджинії Хендерсон. Саме вона сформувала цілу філософію сестринської справи, де саме медична сестра виступає організатором догляду за хворими. Робота з онкопацієнтами відрізняється на різних етапах хвороби: діагностика, лікування, реабілітація, паліативна допомога.
  Використано і подано положення й нормативні документи МОЗ України. Підручник містить алгоритми медсестринської допомоги та маніпуляційної техніки в онкології, матеріали для самостійної роботи студентів, ситуаційні задачі, тестові завдання.


  6. Смирнова З. М., Алтинбекова З. Б. Посібник з медсестринського процесу (з предмета "Основи сестринської справи"). – К. : Здоров'я, 2001. – 288 с.
  У навчально-методичному посібнику висвітлено медсестринський процес починаючи з окремих елементів та етапів і закінчуючи сестринською курацією пацієнта, заповненням сестринської документації та реалізацією всього процесу. Посібник призначений для проведення навчальної і виробничої практики студентів.

  Крім вищеназваних на виставці представлені інші документи, в тому числі спеціалізований журнал "Довідник головної медичної сестри" та інші періодичні видання.
  Запрошуємо відвідати книжкову виставку, яка працюватиме до 20 травня у Філія "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється