Наталка Сняданко – українська письменниця, перекладачка, журналістка │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Наталка Сняданко – українська письменниця, перекладачка, журналістка │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

20.05.2023
368
  20 травня 1973-го, 50 років тому, у Львові народилася Наталя Сняданко, яку ми знаємо як українську письменницю Наталку Сняданко. Наталя Володимирівна закінчила філологічний факультет Львівського університету та факультет славістики і романістики Фрайбурського університету (Німеччина). У студентські роки належала до жіночого літературного угрупування ММЮННА ТУГа. Ця назва утворена за першими літерами імен: Мар'яна Савка, Маріанна Кіяновська, Юлія Міщенко, Наталка Сняданко, Наталя Томків, Анна Середа: товариство усамітнених графоманок. Після закінчення навчання займалася журналістикою – працювала на телебаченні, у різних періодичних виданнях, друкувалася і продовжує друкуватися в українській та зарубіжній пресі. Наталя Сняданко володіє польською, німецькою та російською мовами, багато перекладає. З німецької – твори Франца Кафки, Фрідріха Дюрренматта, Гюнтера Грасса, Юдит Герман, Стефана Цвитча; з польської – Чеслава Мілаша, Збігнєва Герберта, Ярослава Івашкевича, Яна Бжехви; з російської – Андрія Куркова. Пані Наталя була також учасницею різноманітних перекладацьких семінарів, стипендіаткою німецьких та польських культурних програм, стала дипломанткою декількох літературних премій.
  Особливий творчий стиль Наталки Сняданко склався під впливом журналістики й подорожей, коли завдяки навчанню та роботі випадала нагода бувати у різних місцях України, за кордоном, писати про історичні, культурні події, особистостей, знайомитися та спілкуватися з людьми, дізнаючись, іноді мимоволі, про їхні життєві історії, епізоди з життя, відомі далеко не всім. Можливо, тому авторка у своїх творах так легко й невимушено робить історико-психологічні екскурси, повертаючись час від часу в минуле, коли хтось із героїв твору згадує події зі свого життя або життя своєї родини, те, що відбувалося у країні, описує стосунки між родичами, колегами, знайомими, тобто життя, яким кілька десятків років тому жили всі ми. Іноді ці події та історії бувають жорстокими, іноді – безглуздими, кумедними, але згадки й розповіді про них безжальні у своїй достовірності.
  У її творах нема карколомних сюжетів, буває присутня деяка умовність. Досить часто події змальовуються з іронією, гумором, іноді – гротеском. Головна тема – життя українців у пострадянський період з екскурсами у минуле – як радянське, так і більш пізнє. Наталка Сняданко приділяє значну увагу розкриттю характерів своїх персонажів, їхніх психологічних особливостей. Твори письменниці вирізняються тим, що вони не мають героя, якого можна було би назвати головним, та іноді відзначаються такою собі безсюжетністю, коли повість складається ніби з окремих оповідей, історій, що відбуваються у різні часи, де зображені різні люди. І в той же час ці оповіді, як мозаїка з окремих шматочків, об'єднуються у цілісну картину.
  Пропонуємо до вашої уваги книги Наталки Сняданко, які можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Амаркорд / Наталка Сняданко. – Київ : Будинок письменників, 2012. – 888 с.

  До збірки увійшли деякі романи письменниці у новій редакції, а також есей про Німеччину, написаний на замовлення швейцарського часопису. Особливої уваги заслуговує роман "Агатангел". Агатангел, до речі, – це щур-естет. Наталка Сняданко зображає життя українського провінційного містечка Тигирин, намагаючись переосмислити пострадянський період нашої історії, іронічно зазначаючи у вступі, що деякі збіги з реальними подіями не випадкові, більшість дійових подій не вигадані, хоча й навряд чи захочуть упізнавати себе у персонажах твору.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Гербарій коханців / Наталка Сняданко. – Харьков ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2011. – 269 с.

  Художник Орест випадково знаходить нотатки своєї тітки Амалії, і його улюбленим стає зошит, який називається "Горіховий гербарій коханців". Жінка, як виявилося, мала чоловічий гарем, при цьому чоловіки приходили до нього з власної волі, а в зошиті тета Амалія, як її називає Орест, описувала особливості і сексуальні уподобання кожного з них. У романі авторка час від часу змінює напрямки оповіді, тому на її початку головними є одні герої, а через декілька сторінок це вже інші персонажі. Спочатку це Орест, його дружина Олена, їхні діти й дивакуватий тесть, потім з'являється Ірина, інші герої і лише в кінці читач дізнається, яким чином вони між собою пов'язані.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Колекція пристрастей, або пригоди молодої українки / Наталка Сняданко. – Харків : Фоліо, 2008. – 287 с.

  Це іронічна, з добрим гумором динамічна і легка розповідь дівчини про "колекцію" чоловіків у своєму житті. Скомпонована у вигляді щоденника, книга розповідає про життя героїні починаючи від дитячих років і до одруження. Крім пристрастей по-українськи у книзі є ще пристрасті по-німецьки, по-італійськи. Героїня твору намагається порівняти українських чоловіків і "закордонних", щоразу шукаючи відповідь на запитання, що таке пристрасть, а що таке кохання і чим вони відрізняються.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Комашина тарзанка / Наталка Сняданко. – Харків : Фоліо, 2009. – 281 с.

  Збірка складається з однойменної повісті та декількох оповідань. Як і у багатьох творах авторки, тут нема класичного сюжету. Подорожуючи навмання, головна героїня разом із чоловіком потрапляють до містичного готелю і, намагаючись переосмислити своє життя, пишуть одне одному листи, в яких згадують і переповідають одне одному про різні моменти життя – сімейні історії, подружні зради, перші студентські роки, поступово розуміючи, що те, чого не помічаєш на свободі, можеш оцінити, потрапивши у замкнутий простір комфортабельної в'язниці.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма / Наталка Сняданко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 543 с.

  У романі розповідається історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габсбургів – Вільгельма – і, як це не дивно, українського патріота, відомого у нас під іменем Василь Вишиваний. Та у книзі він не помирає у стінах Лук'янівської в'язниці, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина та онуку. Історично-сімейна сага поділена на розділи, названі за роками, в які відбуваються події. Це історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнного життя.

  821(477)
  С 53
  Сняданко Н. В. Перше слідство імператриці / Наталка Сняданко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. – 268 c.

  Події в історичному детективі, як це часто буває у творах Наталки Сняданко, відбуваються одночасно у різних століттях – ХIХ і ХХI. Історія досить цікава. У Львів на фестиваль привезли скрипку, на якій грав сам Моцарт, і, звичайно, не обійшлося без пригод. А в 1856 році скоєно невдалий замах на австрійського імператора, і його дружина Сісі береться за розслідування. У книзі є багато історичних фактів, чимало уваги приділено особистим стосункам в імператорській родині, а скрипка Моцарта пов'язує минуле та сучасність.

  84(4УКР)
  С 53
  Сняданко Н. В. Чебрець в молоці / Наталка Сняданко. – Харків : Фоліо, 2007. – 218 с.

  Книга – це жіночий погляд на світ і себе в ньому. Спогади героїв живі, і пам'ять – один із органів чуття. На початку книги героїня пригадує своє дитинство, бабцю, і ці спогади виринають образами, як шарудіння ложечок, коли наприкінці святкування кожному з гостей на дно горнятка насипали розчинну каву, розтирали її з цукром та кількома краплями коньяку, заливали кип'ятком і виходила кава з пінкою. Ця згадка супроводжується іронічним зауваженням, що в ті часи спільне поїдання дефіцитних товарів було одним із найпоширеніших способів проведення вільного часу, а запах чебрецю та ялівцю в молоці – чи не найяскравіший спогад із дитинства.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється