День вишиванки у Чернігівській ОУНБ

День вишиванки у Чернігівській ОУНБ

18.05.2023
347
  Щорічно у третій четвер травня в Україні та світі відзначають День вишиванки. Цьогоріч він припав на 18 травня.
  Цього дня до великого читального залу Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки завітали здобувачі освіти Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту. З нагоди свята працівниці головної книгозбірні області підготували книжково-ілюстративну виставку "День вишиванки єднає українців", бібліографічний огляд якої провела бібліотекарка відділу абонемента Наталія Лаврентьєва. Далі присутні переглянули відеоролик Вишивана моя Україна", де представлено традиції вишивання й символізм орнаментів кожного регіону України. Відео створили працівниці відділу наукової інформації та бібліографії.
  Завершуючи захід, його ведуча – головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Надія Заваліна – ще раз наголосила на тому, що ми – українці – маємо шанувати й берегти свої традиції, передаючи у спадок усе найкраще, що виплекали наші пращури.
  Бібліотекарки та ліцеїсти зробили спільне фото на згадку.

  Довідково

  Відзначати День вишиванки почали у 2006 році. Відтоді це свято стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.
  Ідея його проведення належить студентці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. За її словами, сталося це випадково.
  "На перерві в університеті я зустріла свого друга Ігоря, який прийшов у вишиванці на пару, і я робила це час від часу, і мої друзі робили, але ми разом ніколи не збиралися. І я запропонувала нам одночасно одягнутися у вишиванки й запросити наших найближчих друзів".
  Так уперше відбувся День вишиванки. Всім сподобалася нова цікава ідея, тому було вирішено відзначати його й надалі. Спочатку цього дня у вишиванки вбиралися лише кілька десятків студентів та викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім.
  Що означає День вишиванки в Україні?
  Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі.
  Нині День вишиванки має особливий сенс: українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.
  Наразі, в умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто – потрібно просто одягти вишиванку або будь-яке інше вбрання з українською вишивкою.
 





















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється