Франц Кафка – австрійський письменник, один із творців модерної прози ХХ століття │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Франц Кафка – австрійський письменник, один із творців модерної прози ХХ століття │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

03.07.2023
414
  3 липня минає 140 років від дня народження одного з найвидатніших німецькомовних письменників ХХ століття Франца Кафки. Він народився в 1883 році у Празі, королівство Богемія, на той час – частина Австро-Угорської імперії, тепер – Чехія. Батько, Герман Кафка, володів крамницею галантерейних товарів. Франц був найстаршою дитиною в сім'ї. Він мав іще двох братів, які померли зовсім маленькими, і трьох сестер. У дитинстві навчався в Німецькій школі для юнаків, потім – у гуманістичній гімназії. 1901 року вступив до Празького університету, де вивчав хімію, германістику, історію мистецтва, юриспруденцію. Університет закінчив у 1906 році, отримавши звання доктора права. Після закінчення навчання, змінивши декілька місць роботи, став працювати в Агентстві страхування працівників від нещасних випадків, де прослужив майже до кінця життя. Головною причиною вибору місця роботи стало те, що тут можна було працювати неповний робочий день, до чотирнадцятої години, а решту часу присвячувати літературній творчості. Він так і не одружився, хоча декілька разів був заручений. Помер 3 червня 1924 року від туберкульозу гортані, проживши лише 40 років.
  Франц Кафка – унікальна і, можливо, найдивніша постать у європейській літературі ХХ століття. Єврей за походженням, пражанин за місцем народження та проживання, німецький письменник за мовою і австрійський – за культурною традицією. Це сплетіння суперечностей доповнювалося стосунками в сім'ї, позначеними жорстокістю батька. Воно і виробило його особливий творчий стиль, світовідчуття. Поетика Кафки розрахована на передачу та розкриття абсурдного, алогічного. Твори письменника насичені атмосферою всепоглинаючого жаху, який знищує душу героя, паралізує його волю, прирікає на загибель. При цьому автор не пояснює мотивів, не розкриває причин того, що відбувається. Він лише констатує факти. Фантастика і буденність, переплетена у творах Кафки, створюють особливий філософський світ – складний і дисгармонійний, як саме життя. Він, цей світ, абсурдний, жахливий, незрозумілий, одне слово – "кафкіанський", і вражає дивним поєднанням буденного та фантастичного, трагічного й іронічного, абсурдного і закономірного. Усе, що відбувається в ньому, не має логічного пояснення, але дає можливість відчути порушення духовних зв'язків, руйнацію моралі, поширення хаосу у світі, знецінене життя і жахливу самотність людини та відчайдушні спроби бунту.
  За життя Кафки було опубліковано лише декілька коротких оповідань, що становили дуже малу частину його робіт, і творчість письменника не викликала зацікавленості, аж поки вже посмертно не були видані романи (до речі, так і не закінчені).
  Книги Франца Кафки можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Америка / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2019. – 280 с.

  У романі автор уперше використовує свій коронний літературний прийом – зображення дійсності через свідомість персонажа без будь-якого авторського коментаря. Це захоплива історія 16-річного хлопця, вихідця з Німеччини, який намагається знайти своє місце в житті в Америці. Тут його чекають злети й падіння. Іноді доля і ті, хто оточує юнака, дуже жорстко обходяться з ним. Однак роман не був закінчений, і це залишає надію що у хлопця врешті-решт усе буде добре і він з честю вийде з усіх випробувань, залишившись самим собою.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Замок / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2017. – 379 с.

  Це останній і найбільш загадковий роман, у якому відобразилися теми й конфлікти, що непокоїли письменника протягом життя. Місце роману, як і у багатьох творах автора, не має конкретних географічних реалій, бо вбирає у себе весь світ. Головний герой, опинившись у чужому для нього середовищі, намагається порозумітися з тими, від кого залежить тепер його доля, але для цього треба поступитися власною гідністю, щирими почуттями, адже чим ближче люди до Замку, тим менше сенсу у їхніх вчинках, тим більше людських рис вони втрачають.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Оповідання / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2017. – 121 с.

  Оповідання, зібрані в цьому виданні, як і інші твори автора, просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом і пробуджують у читача почуття тривоги, невпевненості. Їх герої – це люди, яких благополучне та байдуже суспільство відторгає, бо вони інакші, а значить – "хворі", тому їм нема місця серед "звичайних" людей. Отже, вони повинні піти – як у прямому, так і в переносному сенсі...

  84(4АВТ)
  К 30
  Кафка Ф. Перевтілення / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2006. – 183 с.

  Герой твору – молодий чоловік, який одного ранку незрозумілим чином перетворюється на величезну комаху, в образі якої автор показує реальне становище людини. Комахи – істоти найнижчого порядку, вони не мають індивідуальності й від них вимагається лише виконання певних функцій. А коли ці функції виконуватися не можуть, комаха стає непотрібною і її намагаються позбутися, витіснити зі свого життя. Так сталося з головним героєм, який помирає забутий усіма, і перш за все – рідними.

  84(4АВТ)
  К 30
  Кафка Ф. Процес / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2006. – 349 с.

  Роман написаний в унікальному літературному стилі модернізму "магічний реалізм" і аналізує класичну проблему суспільства – протистояння людини й системи. У творі переплелися риси класичного роману епохи реалізму і фантастичного. Читач, спостерігаючи за життям головного героя, бачить добре знайомий та зрозумілий йому світ. І в той же час у ньому з'являються фантастичні елементи, які не виділяються автором, але вони руйнують звичну картину реальності й дозволяють читачеві побачити всю безглуздість навколишньої дійсності.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Романи / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2019. – 525 с.

  До книги ввійшли два найзнаменитіші романи автора – "Замок" і "Процес". Творчість Франца Кафки можна вважати в чомусь автобіографічною. Події особистого життя письменника, його стосунки з нареченою знайшли літературне втілення в романі "Процес". А в "Замку" відображені теми й конфлікти, які непокоїли Франца Кафку протягом його життя. Історія героя нагадує перипетії долі самого автора й так само передає самотність і безпорадність людини в її протистоянні жорстокості й абсурдності життя.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Стук у браму / Франц Кафка. – Харків : Фоліо, 2020. – 253 с.

  Новела-притча досліджує феномен влади, що втілений в образі садиби, у браму якої постукала сестра головного героя. Тут влада жорстока, закони її суворі, а за будь-яке порушення чекай невідворотного покарання. Найменша дрібниця може стати порушенням закону. У новелі яскраво виражений страх перед неписаними законами влади. Суворість цієї системи душить людину, навіть повітря стає схожим на тюремне. До збірки ввійшли інші оповідання, які також просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищою владою.

  821(436)
  К 30
  Кафка Ф. Твори : оповідання, романи, листи, щоденники / Франц Кафка. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 587 c.

  Це найповніше українське видання творів Франца Кафки. До книжки увійшли уривки з романів, новели і лист до батька. Метафоричність, лаконічність, неперевершені описи внутрішніх переживань на тлі сірої реальності, аскетизм і закомплексованість героїв, убивча рутинна дійсність – основні риси його оповідань. І, звичайно, неперевершений лист до батька, де показано травму, якої той завдав душевному здоров'ю сина і яка мала один із найбільших впливів на творчість письменника.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється