Мотиваційний лист – 2023

Мотиваційний лист – 2023

08.07.2023
282
  Як мотиваційний лист допомагає при вступі? Де знайти критерії до мотиваційних листів? Чи перевірятимуть листи на унікальність? Які основні вимоги до написання мотиваційного листа? Відповіді на ці та інші запитання ми дали 8 липня в читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки під час консультації для абітурієнтів та їхніх батьків.
  Мотиваційний лист – це документ, що складається і подається вступником до закладу вищої освіти. Фактично – це есе, де пояснюються причини, через які абітурієнт вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму. Запровадження в українській системі освіти мотиваційних листів – це наслідування хороших зразків провідних університетів ЄС. За допомогою цих листів заклади освіти можуть переконатися, що абітурієнт свідомо вибирає навчання саме в цьому виші. Також мотиваційні листи дають можливість оцінити тверді та м'які навички вступника, зрозуміти, як майбутній студент бачить своє життя у спільноті університету.
  Саме тому важливо проаналізувати й систематизувати знання, з'ясувати основні критерії та правила в написанні мотиваційного листа. Адже він може стати вирішальним під час вступу до ВНЗ. Особливо якщо вступники матимуть однакові бали з НМТ, університети віддаватимуть перевагу більш умотивованим.
  Також під час консультації були запропоновані прості лайфхаки, що покращать мотиваційний лист. Зокрема, варто вдатися до саморефлексії (абітурієнти мають відповісти самі собі на такі запитання: "Яка діяльність мені вдається найкраще?", "Де я досягнув/ла успіху – у школі та поза її межами?", "Чим би я хотів/ла займатися надалі?", "У якій сфері я можу реалізувати свої прагнення?"). Ще потрібно проаналізувати сайт обраного навчального закладу, скласти план мотиваційного листа, дотримуватися структури та вимог тощо.
  На завершення було зачитано декілька варіантів мотиваційних листів. Разом з аудиторією ми проаналізували почуте й визначили вдалі листи, а також знаходили та виправляли помилки.
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
 



 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється