Євген Положій – український письменник, журналіст │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Євген Положій – український письменник, журналіст │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

11.07.2023
295
  11 липня виповнюється 55 років від дня народження письменника, журналіста, головного редактора кількох часописів Євгена Положія. Він народився в 1968 році на Сумщині. Фаховий філолог – закінчив філологічний факультет Сумського державного педагогічного університету. Там само працював викладачем на факультеті журналістики, був журналістом, головним редактором кількох газет і радіостанції "Всесвіт", автором та ведучим інформаційно-розважальних програм.
  Письменник каже, що любить подорожувати. До війни він побував у країнах Близького Сходу, Індії, Бангладеші, Непалі, В'єтнамі, Лаосі, Камбоджі і вважає, що подорожі позитивно впливають на інтелект. Бо коли ти потрапляєш у незнайомі місця – це постійний виклик і ти мусиш постійно вирішувати завдання: де поїсти, куди поїхати і так далі. А коли ти весь час ходиш однією дорогою, в одні й ті ж самі магазини, робиш одне і те ж, то твій мозок "засинає".
  У творах Євгена Положія багато автобіографічного. Герої декількох його романів, оповідань – журналісти, редактори газет, а один із персонажів книги "Дядечко на ім'я Бог" подорожує Сирією тим же маршрутом, яким свого часу подорожував автостопом сам автор. Письменник має досить солідний літературний доробок – прозові й поетичні твори. Щоправда, вірші називає віршатами, бо не вважає себе поетом. Проза у творчості Євгена Положія представлена есеями, оповіданнями, повістями та романами, найвідоміший серед яких – "Іловайськ: розповіді про справжніх людей". У ньому говориться про жахливі події серпня 2014 року, сутність війни, вчинки й поведінку людей на війні. В основі роману – свідчення людей, які самі пережили ту трагедію. Кожна з новел книжки присвячена окремому герою. Це художній твір, хоча деякі імена своїх персонажів автор залишив, але додав вигадані, написав діалоги. Особливість книги – те, що вона написана українською та російською мовами. Тобто – якою мовою автор спілкувався з учасниками подій, такою і писав.
  Євген Положій – справжній патріот України з чітко визначеною активною громадянською позицію. Він був активним учасником Революції гідності. Письменник отримував погрози, на нього було скоєно напад, але це не залякало, не змусило поступитися ідеалами. І сьогодні Євген Вікторович сміливо висловлює своє бачення політичної ситуації, не підлаштовується під обставини.
  Пропонуємо до вашої уваги книги письменника, які можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. Вежі мовчання : роман / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2009. – 247 с.

  Ця детективна історія трапилася у маленькому містечку з великим заводом і починається з того, що в недобудованій вежі знайшли тіло чоловіка, підвішеного так, що воно нагадувало відомий малюнок Леонардо да Вінчі й символізувало гармонію людини. Аудитор Родіон, який здійснює інспекцію заводу, виявляється втягнутим у таємничі події. А тут іще з'являються нові небіжчики, підвішені так само, і вони пов'язані з контрабандою вантажу подвійного призначення. Та й сам Родіон – він випадковий свідок чи співучасник?


  4(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. Дядечко на ім'я Бог: роман / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2008. – 346 с.

  Книжка розповідає історії трьох молодих людей, долі яких дивним чином перетинаються. Кожен хоче знайти відповідь на просте запитання: що буде після того, як помру? Остап шукає відповідь, подорожуючи біблейськими місцями й заодно шукаючи батька. Віра, втративши дитину і родину, потрапляє до монастиря й там отримує шанс на щастя, хоча ціна дуже висока. А Макс, пройшовши реанімацію, революцію і "дурку", з великої любові до людства хоче вчинити вибух на стадіоні. І кожен із них так чи інакше отримує те, чого прагнув.


  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2016. – 377 с.

  Це художній твір, але побудований він на реальних подіях, спогадах учасників тієї трагедії. Серед них бійці добровольчих батальйонів, територіальної оборони, танкісти, прикордонники. Під Іловайськом траплялися справді вражаючі історії, приклади героїзму, гуманізму і зради. Автор в одній із своїх розмов сказав, що світ мінливий і все дуже швидко забувається. І якщо не зібрати докупи розповіді про ці події, не об'єднати їх, ми не те що ніколи не дізнаємося правди, а просто забудемо про все це.


  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. Мері та її аеропорт : роман / Євген Положій. – Харків : Бібколектор, 2016. – 282 с.

  Історія про Германа і Мері – про те, як легко можна втратити кохання. Але не звільнитися від нього. Аеропорт – це метафора життя. Мері вважає, що він потрібен кожній людині як чітка система взаємин, регламентований порядок, розклад рухів та рейсів, розумно й тонко організована система, на якій тримається весь світ і завдяки цьому людина почувається безпечно. Герман же вважає, що в аеропорту найважливіше – злітно-посадкова смуга і літак з достатньою кількістю пального на борту. Захоплива, іноді смішна, іноді сумна книжка.


  821(477)
  П 52
  Положій Є. В. Перехрестя: повісті, новели, есеї, віршата / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2018. – 441 с.

  До збірки ввійшли оповідання, есеї та віршата, написані в різні роки, а також повість "По той бік Пагорба", які друкувалися раніше у різних збірках. Більшість цих творів суттєво відредагована автором і звучить по-новому. Книга присвячена землякам письменника і розповідає про них. Сумщина, як відомо, – це прикордоння, тому у людей тут особлива філософія, світосприйняття, ставлення до життя, характер, який просто блискуче показала легендарна тепер сумська тероборона, виганяючи загарбників, що прийшли на нашу землю.


  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. По той бік пагорба : роман / Євген Положій. – Київ : Нора-Друк, 2010. – 206 с.

  Сильний дорослий чоловік на прізвисько Вуж готується до найголовнішого у своєму житті двобою. Раптовий телефонний дзвінок, що пролунав у віденському готельному номері, відкидає головного героя на 20 років назад, у юнацьку компанію, яка вирішувала свої підліткові проблеми на Пагорбі у маленькому українському селі. Чи можна виправити помилки юності й перемогти час? Разом з героєм ми повертаємося на Пагорб підліткових мрій, кохання і зрад, шукаючи відповіді на вічні запитання.


  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. Потяг : роман-газета ; Оповідання / Євген Положій. – Харків : Фоліо, 2008. – 250 с.

  Роман "Потяг" – анатомія роботи виборчого штабу у провінції одного з кандидатів у президенти. Головний редактор місцевої газети розповідає про це в купе потяга. "Потяг" – правдива книжка про українські реалії. Автор, який сам працював головним редактором газети, знає все це з власного досвіду і розповідей редакторів інших газет. Таких історій безліч, і, узагальнивши їх, Євген Положій написав справжній роман, тому що хотів про це розповісти, але так, щоб було зрозуміло, що насправді відбувається у провінції на виборах.


  84(4УКР)
  П 52
  Положій Є. В. П'ять секунд, п'ять днів : роман / Євген Положій. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 173 с.

  Головний герой усе життя бореться за справедливість. Коли починається війна, він іде на фронт і там потрапляє в Іловайський котел. П'ять секунд – це час, потрібний головному герою, щоби вижити. П'ять днів – іншому герою, щоби вийти з оточення самому та витягти поранених товаришів. І п'ять років – для давнього товариша, тепер народного героя, депутата, з яким пліч-о-пліч боровся за правду, а зараз він створює у рідному місті бізнес-імперію, щоби грабувати земляків. Тому стає очевидним: якщо не борешся зі злом, опиняєшся на темному боці. Тож боротьба триває...
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється