1 червня – Міжнародний день захисту дітей

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

01.06.2022
160
  Цей день був заснований у листопаді 1949 року в Парижі на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Учасниці заходу ухвалили рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей (International Day for Protection of Children), переймаючись долями дітей, які залишилися без батьків і даху над головою під час Другої світової війни.
  Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.
  У Міжнародного дня дітей є свій прапор. На зеленому тлі, що символізує ріст, гармонію, свіжість і родючість, навколо знака Землі розміщені стилізовані фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла й чорна. Вони символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, ‒ символ нашого спільного дому.
  В Україні цей день відзначають із 1998 року, відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98. Ще раніше, в 1991-му, Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати й заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.
  Цією конвенцією також чітко визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психічного насильства. Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з бойовими діями на території нашої держави. А так хотілося, щоби про війни і ворожнечі наші діти дізнавалися тільки з книжок та фільмів і ніколи не бачили цих бід наяву! На жаль, не судилося… Не віриться, що у ХХІ столітті діти залишаються без даху над головою, без батьків, радіють шматочку хліба, ковтку води, можливості вийти з підвалу чи бомбосховища на свіже повітря… А скількох діточок скалічено – і морально, і фізично… А скількох – узагалі позбавлено життя… Від усього цього стає моторошно. Адже це – пряме порушення прав людини, і прав дитини зокрема. Історії притаманні повторення, це так. Слово "жорстокість" не зникло зі словників. Боротьба добра і зла – вічна. Але всім відома істина: добро завжди перемагає. За всі непрощенні злочини відповідають ті, хто їх вчинив. Так буде і цього разу. Наша Перемога вже не за горами, адже українські воїни захищають свою землю, своїх дітей. А сила українських матерів – у щирій молитві. Молімося за наших захисників і наших діточок разом!
  Сім'я і дитина – споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність і розвиваючи власну культуру. Миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, всій Україні! Наснаги й мудрості людям, чиї серця сповнені любові до дітей. Нехай якомога швидше відійдуть у небуття всі жахіття війни, а наші діти якомога довше залишаються дітьми – безтурботними, веселими, радісними. Нехай кожна дитина буде здорова й оточена турботою, небо над нашими головами завжди буде ясним, а кожен новий день – добрим і цікавим.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється