5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

05.06.2022
145
  Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря та щорічно відзначається в понад 100 країнах світу, в тому числі і в Україні. Це допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля й підкреслює гостру необхідність у зміні ставлення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.
  "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами". Таке попередження надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН у зверненні від 2200 діячів науки та культури з 23 країн світу. А 15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища.
  Цей день – чудова нагода зробити бодай один крок до покращення стану довкілля. Дехто відмовиться сьогодні від поїздки транспортом, хтось посадить дерево, а інший нарешті прибере сміття у своєму дворі чи напоїть водою квітку або кущик біля під'їзду.
  Наразі на планеті визначено 36 найважливіших глобальних проблем, що чекають на людство у XXI столітті. До першої десятки (в напрямку зменшення пріоритетності) належать зміни клімату, дефіцит питної води, знеліснення/опустелювання, забруднення прісних вод, низька якість управління, втрата біорізноманіття, зростання і міграція населення, зміна соціальних цінностей, утилізація відходів, забруднення повітря.
  1986 року найбільша в історії людства катастрофа на атомній електростанції в Чорнобилі вбила одразу ж 30 людей і поступово забрала ще близько 9 тисяч життів. Донині 30-кілометрова зона навколо чорнобильських реакторів залишається безлюдною. Але є в цьому й користь для тварин – там вони розмножуються як у дикій природі.
  Найбільше на здоров'я українців впливає забруднене повітря. Щорічно по всій Україні в атмосферу виділяється близько 17 млн тонн шкідливих речовин. Деякі з них мають значний вплив на зміну клімату, що спричиняє погіршення стану здоров'я людей. Негативний "внесок" у забруднення повітря роблять, зокрема, підприємства чорної металургії, енергетики, вугільної промисловості, хімічної і нафтохімічної промисловості. Маємо також великі викиди з ТЕЦ та автомобілі, кількість яких щороку зростає. Ось чому корисно по можливості пересідати на велосипеди й відпочивати на природі.
  Нині в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Отже, час подумати про грамотну переробку сміття.

  До вашої уваги – деякі факти й цифри для розуміння того, як багато ще треба зробити суспільству, щоб перейти до сталого розвитку на планеті.

  * Сміттєзвалища на 35% складаються з пакувальних матеріалів.
  * Переробка однієї алюмінієвої банки зможе дати достатньо електроенергії, щоб телевізор працював мінімум 3 години. Щоденно використовується 80 мільярдів таких банок.
  * Щодня для виробництва туалетного паперу знищується 27 000 дерев. Тож чи не краще виготовляти його з макулатури? Однак слід пам'ятати: папір може бути перероблений тільки шість разів. Після цього волокна стають занадто слабкими, щоб триматися разом.
  * Тільки американські компанії використовують таку кількість паперу, що ним можна обгорнути землю три рази.
  * 40% усієї води у світі продається у пляшках.
  * Скляна пляшка, вироблена в наш час, потребує 4000 років для розкладання
  * Найстарішому дереву у світі більше 4600 років.
  * Тропічні ліси скорочуються на 100 акрів щохвилинно.
  * Тільки один відсоток води на нашій планеті може використовуватись, адже 97% – це вода в океані, а ще 2% – заморожена вода в Арктиці.
  * Науковці давно забили тривогу з приводу забруднення Світового океану відходами з пластику. Тому було винайдено спеціальних мікробів, які здатні поїдати пластик. Таким способом планується вирішити "пластикову проблему" людства.
  * Вважається, що стіни древнього грецького Акрополя розкришилися більше через кислотні дощі, які пройшли за останні 40 років, ніж за всі попередні 2,5 тисячі років.
  * Єдине відносно чисте місце на землі – Антарктида, що перебуває під захистом ООН.

  Пам'ятаймо: Земля – наш спільний дім. Бережімо його! Лише разом ми зможемо зробити довкілля чистішим, адже наше майбутнє залежить саме від нас.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється