Одна тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий

Одна тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий

08.06.2022
156
  "1984" (твір відомий також під назвою "Одна тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий") – антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написана 1948 року й уперше опублікована 8 червня 1949 року (в назві роману цифри 4 та 8 переставлені місцями).
  Як засвідчив друг автора Тоско Файвел, "Джордж Орвелл казав мені, що він переніс у фантастичний Лондон 1984 "звуки, запахи і кольори свого шкільного дитинства".
  Дивно, але реалії твору, написаного в жанрі антиутопії більше 60 років тому, в деталях збігаються з тими, що ми спостерігаємо в наші дні.
  Роман "1984" Джорджа Орвелла – найпотужніша антиутопія ХХ сторіччя, книга-передбачення, книга-застереження.
  Світ, про який розповідає Орвелл, поділений між трьома державами, які перманентно воюють між собою. Дія роману відбувається в Лондоні – столиці Океанії. Країною править тоталітарний режим на чолі зі Старшим Братом. Суспільство повністю контрольоване. Держава повинна все знати про своїх громадян, тому за ними цілодобово стежать камери. Найтяжчий злочин – це твої думки. Любов – це теж думкозлочин. Любити можна лише Партію і Старшого Брата. Всі зобов'язані підпорядковуватися владі, самовіддано дбати тільки про країну та викривати її ворогів. Громадяни повинні думати правильно: "Війна – це мир, свобода – це рабство, незнання – це сила, 2+2=5" тощо.
  У цьому перекрученому світі живе головний герой твору Вінстон Сміт. Він працює у Міністерстві Правди і є членом Зовнішньої Партії. Робота Вінстона полягає в тому, щоби вносити зміни до документів, які суперечать лінії Партії. При цьому він – людина, що глибоко відчуває та мислить, а тому ненавидить тоталітарний світоустрій і мріє про революцію. Але автор нещадний. Зображену ним систему неможливо перемогти, бо не можна перемогти те, у чого немає ні серця, ні мозку, ні сенсу, ні цілей існування. Як такої немає й ідеології, де можна було би шукати вади: все знищено вкупі зі здоровим глуздом. Є лише влада заради влади. А людство послано на бійню, де гинуть не стільки тіла, скільки душі, оскільки розум, пам'ять, гуманізм та любов оголошені поза законом. А потім Вінстон Сміт закохується у Джулію. Герої намагаються йти проти системи. До чого це призведе, ви довідаєтеся, прочитавши роман.
  Були часи, коли "1984" сприймався настільки революційно і здавався настільки політично небезпечним твором, що був заборонений деякими бібліотеками Сполучених Штатів, не кажучи вже про держави з тоталітарними режимами.
  Українською мовою уривок із роману Орвелла "1984" надрукував журнал "Всесвіт" у 1988 році.


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється