День української вишиванки

День української вишиванки

19.05.2022
160
  Мені б вдягнути, мамо, вишиванку,
  Роззути берці, зняти автомат.
  І під калиною до самого світанку,
  Весни вдихати ніжний аромат.
  Аня Мазур

  19 травня 2022 р. – урочистий день, День української вишиванки – свято, яке українці зустрічають щороку.
  Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано генетичний код України.
  В Україні вміли вишивати у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання.
  Особливості вишивки нашого краю багато років досліджувала відома чернігівська науковиця Віра Зайченко.
 



  У 2019 р. побачила світ її монографія "Вишивка Чернігівщини".
 

 
  Це – перша узагальнена праця, присвячена народній вишивці Сіверського краю.
  Для Чернігівщини характерні білі вишивки. Геометричний або рослинний орнамент вишивається білими нитками або ж із украпленням червоного і чорного.
  Якщо говорити про сорочки (вишиванки), то вони також вишивалися білим по білому по всій Чернігівщині. Кольорові елементи додавали в залежності від регіону й часу. Здебільшого – вкраплення червоного. Для прикладу, найтиповішим для північно-східної Чернігівщини у вишивці на сорочках було поєднання вишневого і чорного кольорів, вишневого і сивого (світло-сірого), іноді разом з білим, вишневого та білого; також одним тільки вишневим кольором. Ромбічні сітки, хвилясті лінії, зигзаги, хрести, хрещаті орнаменти, схожі на квадрат. На жіночих сорочках були вишиті деревця, які нагадували сосни.
  Відображають давні традиції чернігівської вишивки і рукави сорочок початку-середини ХІХ століття. Характерною особливістю саме чернігівських сорочок було те, що візерунок на подолі не повторював візерунку на рукавах чи горловині.
  Виконується вишивка дуже дрібними стібками, що нагадує бісерні вишивки, також характерні для чернігівських сорочок. Використовувалися дуже тонкі нитки, що вимагало від рукодільниць надзвичайної майстерності. Щоб підсилити загальну виразність вишивки, в ній використовували два або більше типів швів: наприклад, прозорі із гладдю. Дуже популярною була й ажурна вишивка.
  Зазначимо, що вишивали і сорочки для дітей також. А існування вишитих сорочок для немовлят підтверджує, що вишивка мала функцію охоронну, адже який сенс у тому, щоб витрачати час на таке?

  ЛІТЕРАТУРА
  АДРУГ А. Вишивка та гаптування Чернігова другої половини XVII – початку XVIII століть / Анатолій Адруг // Сіверян. літопис. – 2020. – № 1. – С. 36–51.
  ЗАЙЧЕНКО В. В. Вишивка Чернігівщини / Віра Зайченко. – Київ : Родовід, 2019. – 208 с. : фото кольор.
  ЗАЙЧЕНКО В. В. Вишивка Чернігівщини. Рушники : каталог колекції Черніг. іст. музею ім. В. В. Тарновського / Віра Зайченко. – Київ : Родовід, 2018. – 255 с. : фото кольор.
  ОВДІЄНКО А. Традиції та особливості вишивки Чернігівщини / Аліна Овдієнко // Ніжинська старовина. – Ніжин ; Київ, 2021. – Вип. 29. – С. 81–84
  ПАРХОМЕНКО Л. Вишиті зорями небеса / Людмила Пархоменко // Десн. правда. – 2013. – 21 лют. – С. 12.
  СИДОРЕНКО О. І. Я вишию на білім полотні. . : [фотоальбом] / Ольга Сидоренко. – Мена : Домінант, 2018. – 88 с. : іл. кольор. – (Гордість Менщини).
  ШУДРЯ М. Код вишивки / Микола Шудря // Сіверщина. – 2013. – 17 січ. – С. 14.
  
* * *
  ВІРА Володимирівна Зайченко : (біобібліогр. покажч.) / Черніг. ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Черніг. іст. музей ім. В. В. Тарновського, Черніг. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України ; [уклад. : І. Я. Каганова, Л. П. Линюк, С. О. Половнікова]. – Чернігів : Черніг. ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2017. – 35 с. – (Історики та краєзнавці Чернігівщини ; вип. 23).

  * * *
  Зараз модно носити вишиванки, убиратися в них на різні урочисті заходи, державні свята. Та важливо при цьому не втратити доброго естетичного смаку наших предків.
  Представляємо вашій увазі фото вишиванок, виконаних у кольорах та техніках, притаманних Чернігівщині.
 

 
  Автентичні чернігівські сорочки-вишиванки.
 

 
  Автентична жіноча вишиванка з с. Киселівка (Менщина).
 

 
  Мешканки с. Киріївка нині Сосницької територіальної громади Корюківської р-ну у вишиванках, притаманних цій місцевості. Перша половина ХХ ст.






  
Вишиванка, виконана на початку ХХ ст. Євдокією Матвієнко (дівоче прізвище Михайловська), яка народилася 20.07.1897 р. у с. Киріївка (Сосниччина).


 
  Сорочка-вишиванка Новгород-Сіверського району; сучасне відтворення.
  Фото люб'язно надані нашою колегою Людмилою Вишневецькою та з відкритих джерел.
  Підготувала Ірина Каганова,
  завідувачка відділу краєзнавства
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється