10 червня – Всесвітній день морозива

10 червня – Всесвітній день морозива

10.06.2022
130
  Саме цього дня 1786 року розпочалися масові продажі холодненького смаколика на території США. А впроваджено це "солодке свято" завдяки представникам американської компанії Ben & Jerry's. Це фабрика морозива, шербету, заморожених йогуртів, яка була утворена 1978 року. Засновники компанії відкрили кафе з продажу морозива, щоб заробити гроші на вантажівку, бо прагнули стати далекобійниками. Проте їхня справа досить швидко стала популярною, а 10 червня 1979 року Ben & Jerry's улаштували величезну акцію, де роздавали морозиво безкоштовно. Згодом День морозива поширився на всю країну, а потім набув популярності у світі.
  Історія появи морозива сягає сивої давнини. На думку істориків, перші холодні ласощі винайшли понад п'ять тисяч років тому в Давньому Китаї. Уже тоді імператорська сім'я мала можливість насолоджуватися морозивом, до складу якого входили молоко, лід, сік і фрукти.
  Потім рецепти першого морозива перекочували до Стародавньої Греції. А згодом кулінари часів Олександра Македонського почали готувати заморожені ягоди – для цього використовувався звичайний сніг.
  У Київській Русі теж було своє морозиво – заморожене молоко, яке настругували на маленькі шматочки й подавали до свіжих млинців. Європейський різновид морозива з'явився в Україні в середині XVIII століття, солодкий смаколик одразу почав користуватися величезною популярністю.
  Наприкінці XVIII століття у Європі за рецептами китайських кулінарів почали готувати солодку страву на кшталт шербету. Вважається, що рецепт цього смаколика привіз із Китаю мандрівник Марко Поло. Спосіб приготування тодішнього морозива зберігали у великій таємниці.
  Американські поселенці назвали солодку заморожену страву "ice cream", що дослівно перекладається з англійської мови як "льодяні вершки".
  Улюблений багатьма пломбір має французьке походження. Уперше його виготовили у містечку Пломбьєр-ле-Бем, що розташоване на північному сході Франції. В Австрії почали виробляти шоколадне морозиво, а в Італії – шербет.
  Ескімо (різновид морозива, глазурованого шоколадом) було створене у ХХ столітті в Америці. Його винайшов американський кулінар Християн Нельсон і назвав ці ласощі "пиріжком ескімоса".
  Морозиво – це калорійна солодка страва. Проте в невеликих кількостях воно все-таки корисне. Вчені стверджують, що вживання морозива стимулює утворення гормону серотоніну, який здійснює позитивний вплив на нервову систему. А тим, хто хоче зберегти гарну фігуру, достатньо обирати нежирні сорти прохолодного смаколика. Найжирніше морозиво – пломбір, у ньому більш ніж 12% молочного жиру, тоді як у вершковому – 8–11%, а в молочному – не більше 7,5%.
  Або приготуйте морозивко самі. Ось два цікаві рецепти. Швидко та корисно!

  Ягідно-йогуртове
  100 г йогурту без добавок, стільки ж само різних свіжих ягід, дві чайні ложки рідкого меду, горіхи за смаком.
  Горіхи і ягоди поділіть на дві частини. Одну з них збийте у блендері з медом та йогуртом, решту (не подрібнюючи) додайте вже в готову масу. Все це розлийте у формочки й заморозьте протягом трьох годин.

  Сирне
  150 мл свіжого кефіру, 100 г кисломолочного сиру, столова ложка какао, сухофрукти за смаком.
  Збийте у блендері кефір, додайте сир та какао і також збийте. Наприкінці додайте подрібнені сухофрукти. Перекладіть суміш у формочки й поставте в морозилку на 4 години.

  А ви знали?
  * Морозиво у вафельному ріжку почали подавати лише з 1896 року. До того його зазвичай їли з маленьких паперових тарілочок.
  * Найбільше споживання морозива в усьому світі припадає на Сполучені Штати. Середньостатистичний американець за рік з'їдає понад 20 літрів морозива (за даними Міжнародної асоціації Dairy Foods), а 9 із 10 американців постійно мають цей смаколик у своєму холодильнику.
  * Шеф-кухар Хестон Блюменталь у Великобританії зробив ріжок морозива висотою понад чотири метри, а вага начинки становила понад тонну. Для того, щоб це кулінарне диво застигло, знадобився цілий місяць.
  * Протягом життя одна корова може дати молока стільки, що з нього можна зробити до 30000 літрів морозива.
  * У Канаді морозиво краще продається взимку, ніж улітку.
  * Оскільки холодний смаколик швидко розтає під дією софітів, у рекламних роликах замість нього знімають картопляне пюре чи інші страви.
  * У всьому світі щороку споживається близько 15 мільярдів літрів морозива. Цього достатньо, щоб заповнити щонайменше 5000 олімпійських басейнів.


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється