Український письменник і політичний діяч Василь Шкляр

Український письменник і політичний діяч Василь Шкляр

10.06.2022
138
  10 червня святкує день народження український письменник і політичний діяч Василь Шкляр (1951).
  Його біографія сповнена пригод і романтики – їх пан Василь переносить і на сторінки своїх книг… Автор популярних романів "Ключ", "Залишенець. Чорний ворон", "Маруся", Василь Шкляр сьогодні – один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників (дехто називає його "батьком українського бестселера").
  Василь Шкляр – член НСПУ, Асоціації українських письменників, лауреат багатьох престижних літературних премій, володар Гран-прі всеукраїнських конкурсів на кращий роман "Золотий бабай", "Коронація слова", лауреат премії "Золоте перо", міжнародної премії "Айстра", премії Ліги українських меценатів "Ярославів Вал", міжнародної премії "Спіраль століть" у номінації "За найкращу україномовну фантастику" (роман "Ключ"), Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка в номінації "За кращий художній твір" (роман "Троща"), Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського в номінації "Художн, література" (роман "Характерник"). Улюблена літературна відзнака письменника – "Автор, чиїх книжок найбільше викрали з магазинів". 2011 року Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Василеві Шкляру цю найвищу літературну нагороду за роман "Чорний ворон" ("Залишенець"), однак письменник відмовився отримувати премію. Згодом у Холодному Яру вперше авторові "Чорного ворона" було вручено Народну Шевченківську премію (грошовий еквівалент нагороди письменник переказав у фонд екранізації роману).
  За словами Василя Миколайовича, найкраща для нього премія – "це прихильність моїх читачів. Те, що мої романи мають найширший попит, вони найкраще продаються, і це для мене найвища винагорода. Я понад усе ставлю інтерес свого читача, якого я люблю, а він мені платить тим же".
  З нагоди дня народження письменника пропонуємо ознайомитися з добіркою його найкращих книг, які з часом не втрачають актуальності, а навіть іще більше набувають її.
  "Ключ".
  Роман у жанрі детективного трилера розповість історію журналіста, в чиї руки в потрібний момент потрапляє ключ від квартири. Але власник квартири загадково зникає і журналіст починає своє розслідування, яке приводить його у кримінальний світ…
  Варто зазначити, що Василь Шкляр написав цей роман, потрапивши до реанімації зі страшним діагнозом. Але письменникові вдалося вижити. І тільки-но він реабілітувався, одразу почав писати цю історію, задум якої виношував цілих 20 років. Українці полюбили цей роман, і він став дуже популярним.
  "Самотній вовк".
  "Елементал" – саме такою була назва цього роману до 2018 року, а після цього він почав друкуватися під новою назвою. У цю історію письменник вклав свій досвід і переживання того часу, коли займався політичною журналістикою та бував у "гарячих точках".
  Роман об'єднає події, що відбуваються в чотирьох країнах, а основою розповіді стала реальна історія рятування дружини першого президента Чечні.
  "Маруся".
  В основі історії – реальна легендарна особистість Маруся Соколовська, яка у страшному 1919-му була вимушена стати в голові тисячної бригади та повести її за собою захищати вітчизну. Марусі на той момент не виповнилося ще й 17 років, а вона вже стала отаманкою. Образ жінки, який поєднав захисницю вітчизни та юну дівчину, яка символізує життя і щире кохання, не може лишити читача байдужим.
  Василь Шкляр писав роман як на основі архівних матеріалів, так і зі словами очевидців, адже цю історію знало багато людей і передавало її іншим.
  Твори письменника перекладено багатьма мовами, зокрема англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою тощо.
  Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка щиро вітає з народинами автора славнозвісних романів. Міцного здоров'я та творчого натхнення Вам, пане Василю!


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється