14 червня – Всесвітній день донора крові

14 червня – Всесвітній день донора крові

14.06.2022
138
  Рішення про його встановлення було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Ініціювали проведення цього дня чотири міжнародні організації, що пропагують добровільне донорство: Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові.
  Саме 14 червня 1868 року австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.
  День донора – своєрідний вияв вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров'я інших, здаючи свою кров. Слово "донор" походить від латинського "donare" – "дарувати". Також цього дня звертається увага на необхідність регулярного здавання крові для запобігання її дефіциту в лікарнях та клініках, особливо в тих країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена.
  В Україні питання донорства стоїть надзвичайно гостро, адже знайти кров рідкісної групи завжди досить проблематично. Нині, в умовах повномасштабної війни, донорство стало ще важливішою справою. Дякуємо всім, хто долучається до неї та рятує життя наших захисників і всіх людей, які потребують негайної допомоги.

  Донором може бути кожна здорова людина віком від 18 до 60 років та вагою від 50 кілограмів. Не допускаються до здавання крові особи, які мають гострі та хронічні захворювання чи перебувають на обліку в наркологічному, шкірно-венерологічному або протитуберкульозному диспансерах. Ідучи здавати кров, обов'язково візьміть із собою паспорт.
  Напередодні здавання крові відмовтеся від жирного, смаженого, гострого, копченого, молочних продуктів, яєць. Якомога більше пийте (солодкий чай, узвар, соки, морси, компоти, мінеральну воду). Їсти рекомендовано хліб, сухарі, бублики, каші, макарони на воді без масла, овочі, фрукти (крім бананів). Повечеряти не просто можна, а треба. І як слід виспатися також необхідно.
  За дві доби до процедури забудьте про алкоголь. Упродовж трьох діб перед здаванням крові не варто вживати аспірин, анальгін та ліки, що містять аспірин і анальгетики.
  Зранку перед процедурою бажано легко поснідати. Обов'язково випийте теплого солодкого чаю. До речі, склянку чаю з булочкою вам запропонують і на станції переливання крові. Не відмовляйтеся. Це, можна сказати, необхідна частина підготовчого процесу.
  Не плануйте на цей день серйозних справ, інтенсивних фізичних навантажень. Небажано також керувати транспортними засобами через емоційне збудження, що буває, як правило, у всіх.
  Ви курите? Утримайтеся від цього за дві години до та дві години після здавання крові.
  Якщо вам стало зле під час здавання крові, повідомте про це медпрацівників.
  Після процедури необхідно відпочити протягом десяти хвилин, з'їсти щось легке та випити солодкого чаю. Якщо ви недобре почуваєтеся, знов-таки, не мовчіть про це. Протягом двох-трьох годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров. Упродовж двох діб після здавання крові рекомендується часто й регулярно харчуватися і пити якомога більше рідини.
  Алкогольні напої краще не вживати раніше ніж через 8 годин. А ще краще не вживати їх зовсім.
  Бережіть своє здоров'я, щоб за необхідності допомагати іншим!


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється