Психологічний тренінг "Профілактика професійного вигорання"

Психологічний тренінг "Профілактика професійного вигорання"

25.07.2023
463
  Ви відчуваєте хронічну втому? У вас знизилася працездатність? Часто відчуваєте нездужання? Ви втратили ентузіазм на роботі? Переважають песимістичні думки та настрій? Усе це є наслідками професійного вигорання.
  Професійне вигорання – це виснаження емоційних, розумових і енергетичних ресурсів людини, яке розвивається на тлі сильного хронічного стресу в роботі. Виявляється повною втратою інтересу до професійної діяльності і відчуттям безглуздості подальшого розвитку, відсутністю сил і бажання займатися діяльністю, яка нещодавно була по-справжньому цікавою.
  У сучасному світі інформації, швидкої зміни подій та постійного стресу дорослі люди часто відчувають емоційне та професійне вигорання. Нам, українцям, після повномасштабного вторгнення ще важче стало боротися і протистояти як зовнішнім, так і внутрішнім обставинам.
  Так, 25 липня, у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових відбувся психологічний тренінг "Профілактика професійного вигорання". Такі заходи проводяться в рамках напрямку "Doctor and war and burnout prevention programs/Лікар та війна та програма профілактики професійного вигорання", який впроваджується в рамках проєкту "Multisektorale humanitäre Hilfe und Resilienzstärkung für die kriegsbetroffene Bevölkerung in der Ukraine/Багатосекторальна гуманітарна допомога та підвищення стійкості постраждалого від війни населення України" за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International, який реалізує ГО Mental Health Service. Тренінг "Профілактика професійного вигорання" проводила тренерка Анна Чепурна, кандидатка психологічних наук, практична психологиня, доцентка кафедри психології та креативних індустрій НУ "Чернігівська політехніка". Вона ознайомила учасниць із сучасними психологічними теоріями професійного вигорання.
  Працівникам бібліотеки досить часто доводиться відчувати навантаження як на роботі, так і поза її стінами. Починає накопичуватися втома, роздратування, песимістичні настрої тощо. Усе це може призвести до вигорання на роботі. Найбільша небезпека в тому, що розвивається цей синдром поступово, неквапливо, день за днем. Якщо ігнорувати його перші ознаки, то почуття задоволення від добре виконаної роботи ставатиме все меншим, а бажання покинути раніше улюблену діяльність буде стрімко збільшуватися.
  Саме тому цей психологічний тренінг є дуже актуальним та корисним. Адже присутні вчилися різним методикам, які допомагають зняти напругу та стрес, а також як запобігати появі професійного вигорання.
  Завдання тренінгу полягали у наступному: створення позитивної, безпечної, довірливої атмосфери, ознайомлення з поняттям "емоційне вигорання", визначення факторів емоційного вигорання, визначення його етапів, ознайомлення з типами песимістичного та оптимістичного мислення тощо.
  Під час тренінгу були виконані тілесні та дихальні техніки, спрямовані на зняття емоційної напруги, проводилися техніки саморегуляції емоційних станів, а також учасниці знайомилися з основними техніками самопідтримки.
  Отже, підсумком тренінгу стала рефлексія, а саме: учасниці змогли виразити свої емоції та почуття, які відчували наприкінці заходу, а також з'ясували методи та техніки подолання професійного вигорання.
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекар відділу документів з гуманітарних наук
 











 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється