Майстерня пробудження Надії Кривопиші

 Майстерня пробудження Надії Кривопиші

05.08.2023
285
  Уже вдруге протягом літа у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових зібралися шанувальники творчості чернігівської поетеси Надії Кривопиші Під час таких зустрічей користувачі бібліотеки мають змогу почути багато цікавого та корисного. Цього разу пані Надія поділилася знаннями з давнього мистецтва – травництва. Вона розповіла про тисячолітню історію лікування травами, адже це наша споконвічна українська традиція.
  Як правило, Надія Кривопиша влітку збирає до п'ятдесяти трав. Жінка стверджує, що всі бур'яни, які ростуть у нас на городі, подвір'ї, мають лікувальні властивості. Наприклад, амарант (українська назва – щириця) – це (дослівно) "той, що дарує безсмертя". Він має особливе значення для зниження кров'яного тиску, зменшення запалення і ризику розвитку діабету, раку та серцевих захворювань. Це відмінний продукт у боротьбі з анемією. Використовується як гарне джерело кальцію в раціоні дітей і дорослих.
  А ще травниця зупинилася на цілющих властивостях портулаку, пирію, кропиви, любистку, подорожника, лопуха, хмелю, полину, листя зеленого горіха, бадилля моркви та багатьох інших цілющих рослин, які нам дає Господь Бог.
  Пані Надія поділилася рецептами виготовлення в домашніх умовах ферментованих і неферментованих трав'яних чаїв. Звісно, тут же Чайна Фея заварила для присутніх декілька різновидів заготовлених зборів. Гості смакували ароматні напої з іван-чаю та інших лікарських трав, насолоджуючись поетичними рядками Надії Володимирівни.
  Поетеса декламувала вірші зі своїх збірок, присвячені саме травам та їх призначенню. Найбільш детально пані Надія зупинилася на вірші "Легкість", який увійшов до збірки поезії "Мереживо долі". У цьому творі авторка акцентує увагу на квітах. "Запах квітів звеселяє душу", – наголосила поетеса, коментуючи вірш. І з цим неможливо не погодитися.
  "Майстерня пробудження Надії Кривопиші" працюватиме в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових щосуботи протягом серпня й запрошує своїх шанувальників 12 серпня о 14:00 на наступну зустріч, де ми поговоримо про дітей нового часу – дітей індиго.
  
Підготувала Надія Заваліна,
  головний бібліотекар відділу
  документів із гуманітарних наук






 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється