Етер "Бібліотайм" │ "Як стати щасливим у сучасному світі?"

Етер "Бібліотайм" │ "Як стати щасливим у сучасному світі?"

13.09.2023
325
  В етері "Бібліотайм" у рубриці "Емоція Perfekt" (фр. "ідеальна емоція")" разом з Ольгою Садовою ми розглянули, на мій погляд, актуальну тему – "Як стати щасливим у сучасному світі?". Світ навколо людей, сучасний світ, ніколи не був простим та однозначним. Саме в цьому його привабливість і цінність! А зараз, у часи війни, потрібно мати багато сил, витримки. Життя триває!
  Ми обговорили п'ять питань з цієї теми. Зрозуміло, що вона має багато різних аспектів, але я спробувала досить лаконічно поставити запитання, а моя співрозмовниця також лаконічно на них відповіла. Бесіда розпочалася з тези відомого американського психолога Абрахама Маслоу: сутність щастя – це задоволення потреб. Маслоу вважає, що люди мають п'ять рівнів потреб: фізіологічні (голод, спрага, сон); потреби безпеки; потреби спілкування і любові; потреба у повазі; потреба самореалізації.
  Перше запитання було про визначення "Що таке щастя?". Коли люди починають розмірковувати над цим, звісно, відповіді у всіх різні. У мене, наприклад, така: "Щастя – це емоції радості від подій у житті. А взагалі, щастя – категорія багатогранна". Пані Ольга сказала, що не може відповісти однією фразою, що це слід розглядати як процес.
  Тема містить два ключові поняття: щастя і сучасний світ, тому доречно було розглянути афоризм римського імператора Марка Аврелія "Щастя вашого життя залежить від якості ваших думок". Отже, друге запитання – "Як ви це можете прокоментувати? Що треба розуміти під якістю думок? Відповідь Ольги Садової була спрямована на формування конструктивних думок, які дозволяють людині відчувати силу духу, внутрішню силу, тобто віру в себе!
  Наступне запитання – "Як сучасний світ впливає на щастя людини? Людина, яка постійно наполегливо прямує до своєї мети, стане щасливою?". Пані психолог відповіла, що сучасний світ очевидним чином впливає на щастя людей, оскільки він постійно змінюється, виникають різні ситуації. Далі моя співрозмовниця розповіла про взаємозв'язок фізіології людини з подіями, що трапляються в житті, про те, як працюють гормони.
  Четверте запитання стосувалося змісту афоризму українського філософа Григорія Сковороди "Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя, але щасливіший, хто вміє користуватися ним". "Яким чином можна користуватися щасливим життям?" – запитала я у пані Ольги. Розмірковуючи над запитанням, фахівчиня не знайшла остаточної відповіді.
  П'яте запитання звучало так: "Якщо людині запропонувати благополучне, щасливе життя за рахунок зради, грошей, послуги за мовчання і потім сказати, що вона отримає щастя? Як до цього ставитеся?" Співрозмовниця відповіла, що це складний вибір. Людина, яка має морально-етичні принципи, не будує щастя таким чином.
  Наприкінці бесіди Ольга Садова запропонувала цікаву вправу "на щастя". Яку саме – можна переглянути в ролику. Традиційно пані Ольга висловила побажання нашим глядачам – бути щасливими – й відзначила, що кожний на своєму місці працює заради щастя нашої країни, що нам потрібно об'єднуватися. Думаю, у нас з Ольгою Садовою попереду багато зустрічей, які будуть цікавими та корисними для всіх!
  Після етеру я вирішила запропонувати нашим глядачам список літератури з розглянутої теми. Можна прийти до читального залу Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових (відділ документів із гуманітарних наук), замовити й почитати ці книжки. Вони чекають на вас і неодмінно допоможуть у будь-якій ситуації!

  Список літератури

  1. Брюнінг Л. Г. Керуй гормонами щастя / пер. з англ. У. Курганова. – Харків : Вид-во "Ранок" : Фабула, 2019. – 240 с.
  2. Гендел С. Маленькі звичаї, великі зміни. – К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. – 160 с.
  3. Дестено Д. Емоційний успіх: як отримати бажане та необхідне від життя за допомогою трьох ключових емоцій. – Харків : Вид-во "Ранок" : Фабула, 2019. – 288 с.
  4. Барез-Браун К. Wake up! або Як перестати жити на автопілоті. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 304 с.
  5. Нагоскі Е та А. Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі / Емілі та Амелія Нагоскі. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2021. – 320 с.
  6. Каспер Р. Велика книга 30-денних викликів. 60 програм формування звичок для кращого життя. – Львів : Видавництво Старого Лева. – 2020. – 128 с.
  7. Шустер Т. Купи собі той довбаний букет: та інші способи зібратися докупи від тієї, котрій вдалося. – Київ: Yakaboo Publishing, 2020. – 320 с.
  Наталія Утиро
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється