Адріан Кащенко – український письменник, історик, етнограф │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Адріан Кащенко – український письменник, історик, етнограф │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

19.09.2023
295
  19 вересня виповнюється 165 років від дня народження Адріана Кащенка – українського письменника, автора низки творів про Запорозьку Січ та її героїв. Він народився в 1858 році в сім'ї небагатого поміщика Феофана Кащенка, яка була досить великою. Адріан мав іще чотирьох братів і чотирьох сестер. Батьки зробили все, щоб діти здобули ґрунтовну освіту. Двоє з них – найменший, Адріан, і старший за нього на три роки Микола – відіграли помітну роль у розвитку культури і науки України. Так, Микола Кащенко став біологом, одним із перших українських академіків, доктором медицини та зоології, займався акліматизацією південних рослин. Акліматизаційний сад, який він створив у Києві, став пізніше частиною Центрального ботанічного саду. А Адріан Кащенко послужив рідному народові своїм літературним хистом.
  У 1867 році юнак вступив до Катеринославської гімназії, та з навчанням не склалося, тому, провчившись три роки, Адріан перейшов до юнкерського училища. Військової кар'єри він також не зробив, і, прослуживши кілька років, почав працювати у службі контролю управління Катерининської залізниці. Пізніше довелося служити у Пермі, Петербурзі. У Туапсе Адріан Кащенко був головним контролером залізниці, що будувалася. Французькі компанії, які працювали на будівництві, намагалися привласнити кошти, та Адріан Феофанович стежив за використанням кожної копійки. Французи стали скаржитися через свого посла міністру фінансів, а той улаштував скандал Харитонову, безпосередньому начальнику непокірного контролера. Та Харитонов розібрався належним чином і в результаті Адріана Кащенка підвищили, затвердивши у званні дійсного статського радника, тобто він отримав генеральський чин.
  Життя письменника складалося по-різному. Були досягнення, невдачі. Адріан Кащенко багато писав, був видавцем, не щадив себе в роботі, і хвороба звалила його. Останні півтора року Адріан Феофанович був прикутий до ліжка. Помер він 16 березня 1921 року.
  Свої твори Адріан Кащенко писав у вільний від роботи час. І де б він не бував, скрізь з головою поринав в "українські справи", багато співпрацював з "Просвітою". Так, у Туапсе у виноградарській школі навчалося багато українців, і для них Адріан Феофанович виписував українські книжки, а на шевченківські роковини організував вечір, присвячений поетові. У Туапсе були написані "Над Кодацьким порогом", "Славні побратими", "Під Корсунем", "У запалі боротьби". Твори Адріана Кащенка мають динамічний сюжет, тримають читача в напрузі, аж поки не буде перегорнуто останню сторінку, і в той же час приваблюють простотою і дохідливістю викладу найскладніших історичних подій та явищ. А ще в них багато дум і пісень, у яких Україна уславлює своїх героїв. Головна праця його життя – "Оповідання про славне Військо Запорозьке Низове". Для цього твору Адріан Кащенко зібрав велику кількість документів, карт, фотографій тих місць, де були колись розташовані Січі. Важливе для сучасного читача восьме оповідання – "Великий Луг". Це історико-краєзнавчий нарис про сакральне місце України. Починається він з пісні, у якій говориться, що Січ – мати, а Великий Луг – батько. Свого часу Великий Луг був затоплений, та після підриву Каховської греблі з'явився знову. І тепер екологи, історики, економісти сперечаються про те, чи варто греблю відновлювати.
  На початку ХХ століття Адріан Кащенко був досить популярним письменником, але останній раз його твори були надруковані у 1933 році. Зараз вони знову повернулися до читачів. Художні твори й історичні розвідки Адріана Кащенка потрібні нам сьогодні і в майбутньому, адже, за словами сучасників, "вони на молодь українську роблять дуже велике вражіння і підвищують у неї національний гонор".
  Пропонуємо до вашої уваги твори письменника, які можна взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових.

  84(4УКР)
  К 31
  Кащенко А. Ф. Велика Січ. До слави, до смерті, до Бога: повісті та оповідання / Адріан Кащенко. – Донецьк : БАО, 2011. – 221 с.

  Твори, з яких складається збірник, захопливо та з великою достовірністю розповідають про славні і трагічні часи запорозького козацтва. Оповідання й повісті, серед яких "З Дніпра на Дунай", "Зруйноване гніздо" та інші, вражають яскравими характерами, у яких долі героїв поєднуються з долею народу. Для творів письменника характерні динамічний перебіг подій, пильна увага до історичних деталей. У творах, які ввійшли до книжки, багато рядків про красу Степу й Запорозької Січі, а також легенд і переказів.

  84(4УКР)
  К 31
  Кащенко А. Ф. Збірка творів / Адріан Кащенко. – Харків : Оберіг, 2008. – 476 с.

  До книги серед інших увійшли твори про видатних запорозьких полковників Данила Нечая та Івана Богуна – "Славні побратими", Івана Чорноту – "У запалі боротьби". "Борці за правду" присвячено Богдану Хмельницькому та іншим видатним українцям – борцям за свободу своєї країни. В оповіданні "На руїнах Січі" автор розповідає про свою мандрівку місцями, де колись була Січ, і містичне спілкування з кошовим отаманом Сірком, який розповів про те, як Січ була зруйнована.

  84(4УКР
  К 31
  Кащенко А. Ф. Над Кодацьким порогом: іст. повісті та оповідання / Адріан Кащенко. – Київ : Дніпро, 2001. – 599 с.

  Історична, соціально-психологічна повість, яка дала назву книжці, розповідає про боротьбу гетьмана Івана Сулими проти турецьких та польських загарбників. У ній є вірність і зрада, любов і ненависть, щирість і корисливість. Автор намагається донести до читача думку, що Україна розквітне лише тоді, коли розбрат між українцями та зрада минуться і між людьми запанує єднання. До книжки ввійшли також інші повісті, в яких відтворюються події Запорозької Січі часів її розквіту і руйнації.

  63.3(4УКР)4 / 9(С2)
  К 31
  Кащенко А. Ф. Оповідання про славне Військо Запорозьке Низове / Адріан Кащенко. – Дніпропетровськ : Січ, 2001. – 493 с.

  Книжка складається з оповідань, кожне з яких присвячене окремому періоду історії Війська Запорозького від початку козаччини до руйнування Січі. Автор розповідає про гетьманів і кошових отаманів запорожців, громадянський та військовий уклад, господарство на Запорожжі і ще багато іншого, а також про долю запорозьких земель та козаків після руйнування Січі. Одне з оповідань називається "Великий Луг". Розповідаючи про природу, географію цього місця, його історію, спогади старих людей про те, як тут було раніше, автор ділиться і власними враженнями від подорожі місцями козацької слави.

  821(477)
  К 31
  Кащенко А. Ф. Під Корсунем : іст. повість / Адріан Кащенко. – Торонто : Об'єднання Працівників Літератури для Дітей і Молоді, 1984. – 190 с.

  Ця історико-пригодницька повість присвячена історичній події, коли гетьман Богдан Хмельницький розбив польське військо. Тоді польська армія потрапила у добре підготовлену пастку і військо Богдана Хмельницького знищило її, взявши у полон полководців Речі Посполитої. Після цієї події національно-визвольний рух охопив усю Україну. Для твору характерна ґрунтовність в описі історичних подій, психології героїв.
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється