Етер "Бібліотайм" │ Бібліотеки Бельгії – знання, досвід, партнерство! │ Центр ресурсів і творчості В-3, місто Льєж

Етер "Бібліотайм" │ Бібліотеки Бельгії – знання, досвід, партнерство! │ Центр ресурсів і творчості В-3, місто Льєж

28.09.2023
325
  У бельгійському місті Льєж є чудовий Центр ресурсів і творчості В-3, куди нещодавно переїхала бібліотека Ширу. Нам стало цікаво, і ми завітали до центру, де познайомилися з директоркою закладу – мадам Бенедикт Дошен. Вона дала нам невеличке інтерв'ю, і ми зробили відеоролик, де розповіли, як працює бібліотека Ширу.
  Ця книгозбірня заснована 1970 року, отже, їй уже понад пів століття. З 24 червня 2023 року вона переїхала у щойно споруджену будівлю в іншому кварталі Льєжа. Однією з цілей було відродження цього кварталу, територія якого була покинута. Раніше там розміщувався госпіталь. Центр ресурсів і творчості В-3 має таку назву недаремно. На архітектурному рівні це означає "третє місце". Це важлива задумка проєкту, бо третє місце – це територія між домом і роботою. Важливість проєкту полягає в тому, щоб люди мали можливість провести час, граючи в настільні ігри, щоб могли почитати, розповісти щось цікаве, обговорити якусь тему через конкурси, анімації тощо.
  Центр ресурсів і творчості має у своєму розпорядженні 6000 документів, доступних читачам. Це книги, диски (CD й DVD), журнали, твори мистецтва. Також тут можна взяти цифрові книги, звернутися до онлайн-баз даних для самостійної підготовки. Центр ресурсів структурований тематичними зонами, тобто на рівні організації документів усі носії інформації об'єднані за змістом. З історії, наприклад, можна знайти підручники, книги, журнали, DVD з документацією, що дає можливість сприймати предмет різнобічно.
  У Центрі ресурсів працюють близько 80 осіб у різних відділах, один із яких повністю присвячений дітям, другий – підліткам (він пропонує новий сервіс – відеоігри для підлітків з можливістю встановлення зв'язків з іншими структурами, що представлені, пошук відеоігор). Завдяки відділу бізнесу є також можливість зв'язку з молодими підприємцями, які працюють у письмовій та цифровій сферах. Отже, три стовпи, на яких тримається заклад, – це сам центр ресурсів, дослідження можливостей і відділ бізнесу, тому будівля називається В-3. В – це Бав'єр (назва мікрорайону, де розташований центр), а 3 – це три стовпи.
  Завдяки новим надходженням є можливість постійно пропонувати відвідувачам щось цікаве. Особлива увага звертається на розвиток художньої культури. Дуже важливий пункт цього проєкту – твори мистецтва (книги, журнали, диски тощо). Для цього тут є так звана артотека. Також у центрі надають соціальні послуги населенню. Наприклад, тут є громадський письменник, який допомагає в адміністративних справах, у пошуках роботи. За день працівники центру приймають понад 1000 відвідувачів. У бібліотеці Ширу щодня приймали по 1000 людей і сподіваються, що в новому, щойно збудованому центрі буде від 1300 до 1500 відвідувачів на день. У Центрі ресурсів організовується чимало заходів для всіх верств населення. Спочатку їх проводили, щоб допомогти людям дізнатися про новий центр. Мешканці району змогли першими подивитися на нього. А далі – ціла серія різноманітних цікавинок, щоб запропонувати дружні сімейні заходи для населення. Є така подія для підлітків, як "Livre Ado" (підліткова книга). Учасники цього заходу можуть зустрітися з письменниками, подивитися п'єси, створені за книгами. Є можливість розвивати цей проєкт завдяки великій кількості шкіл у Льєжі та навколо нього. Поезія також посідає важливе місце в Центрі ресурсів. Бібліотека брала участь у фестивалях поезії різних країн, тому й надалі є сподівання на організацію фестивалю або, в будь-якому випадку, події навколо поезії тут, у центрі В-3.
  Директорка Центру ресурсів і творчості В-3 мадам Бенедикт Дошен передала вітання всім бібліотекарям України з нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек, висловила підтримку для всіх наших починань і досягнень і побажала, щоб публічне читання завжди залишалося важливим в Україні.
  Щира подяка за сприяння у створенні ролика Марії Хитун (зйомка), Олені Стройковій (переклад), Анні Мальцевій (монтаж).
 
  Наталія Утиро
 





















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється