Читай. Мрій. Дій

Читай. Мрій. Дій

03.10.2023
374
  Щастя можна знайти навіть у темні часи,
  якщо не забувати звертатися до світла.

  Бібліотека – це важлива частина культурно-освітнього життя людей. У час повномасштабного вторгнення перед працівниками бібліотек постали нові виклики, серед яких – задоволення читацького попиту на українську літературу.
  Наразі бібліотекарі активно працюють над вилученням із фондів російської літератури й наповненням їх книжками українських письменників та українськомовними перекладами творів зарубіжних авторів. До цієї важливої справи долучаються небайдужі українці не тільки з Чернігова, а й з інших куточків України, а саме – дарують книги. Зокрема, нещодавно мешканка Полтавської області Інна Чорна подарувала Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових чудові видання з власної бібліотеки. Про них ми й хочемо трішки розказати.


  Ріггз Р. Дім дивних дітей

  Шістнадцятирічний Джейкоб з дитинства звик до розповідей свого діда про його юність на далекому острові у графстві Уельс, у притулку для дивних дітей: про чудовиськ із потрійними язиками, про невидимого хлопчика, про дівчинку, яка вміла літати… Єдиним побічним ефектом цих вигадок були нічні кошмари, що мучили підлітка. Але одного разу кошмар увірвався в його життя, убивши діда наяву…


  Зумас Л. Червоний годинник

  Драматична антиутопія про свободу і право жити власним життям.
  Америка, наші дні. Аборти, ЕКЗ та усиновлення дітей самотніми жінками заборонені законом у всіх 50 штатах. Усе це для того, щоб "відновити авторитет родини й покращити демографічну ситуацію". Відтепер тіло жінки їй не належить.
  П'ять жінок, п'ять доль і один вибір, який постане перед кожною з них. Цей вибір назавжди змінить їхні життя.



  Нікітін О. Маджонг

  Сон і дійсність, гра і реальність переплетені в романі Олексія Нікітіна надзвичайно химерно. Стародавня китайська гра, таємниці бібліофілів, загадка третього тому "Мертвих душ" Миколи Гоголя – автор вдало поєднує сюжетну захопливість із високими метафорами, що набувають у міру розвитку химерного сюжету майже пророчої і часом страхітливої глибини.


  Кононович Л. Чигиринський сотник

  Леоніда Кононовича звикли вважати основоположником кримінального жанру в українській літературі, але його новий роман "Чигиринський сотник" – щось зовсім інше. Це гостросюжетна оповідь про маленького козака, який немов зринув із надр стародавньої легенди, безтурботного мандрівника в нетрях язичницької демонології, і в той самий час – теперішній лицарський роман, "козацьке фентезі", де національна традиція перегукується з чужоземними містичними практиками, а чудове багатство мови сполучається з бойовою динамікою історичної саги. Це по-справжньому екстремальне читання, несподіваний і гострий погляд на наше минуле та "український мир".


  Ода до України (збірка есеїв, оповідань та віршів). Упорядник Е. Рубен

  Навесні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабної російсько-української війни, один французький письменник запросив українських колег розповісти про свою Україну.
  Ця книга – наче розмова у колі друзів: кожен ділиться спогадами, думками й відчуттями, радощами і тривогами, спостереженнями за тим, як змінює війна рідні місця та сприйняття дому, а також історіями, які – вигадані й невигадані – показують Україну такою, як вона є.



  Сольська Є. Летті Гвінгілл

  Роман української письменниці Єви Сольської постійно тримає читача на межі реальності й вигадки. Ретельно описані місця Уельсу, які можна буквально "відвідати" на гугл-мапах; історичне підґрунтя вставок про друїдів та їхню війну з римлянами; покликання на музичні і художні твори, валлійська мова… Усе це розчиняється в майстерно відтвореному авторкою фентезійному світі, де існують Чарівний ліс та магія чотирьох стихій, де дерева вміють говорити, а хлопець, у якого ти закохана, виявляється не зовсім людиною.
  Рекомендовано всім шанувальникам якісного фентезі, створеного на ґрунті давніх міфів і легенд.

  Уже зовсім скоро всі ці книжки з'являться на полицях нашої бібліотеки, тож будемо раді бачити читачів.
  Пам'ятайте: нація, що читає, завжди перемагає!
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється