15 січня 1989 року в Чернігові відновила свою діяльність "Просвіта" │ Рубрика "Цей день в історії"

15 січня 1989 року в Чернігові відновила свою діяльність "Просвіта" │ Рубрика "Цей день в історії"

15.01.2024
198
  Товариство "Просвіта" утворилося 1868 р. у Львові як противага антиукраїнським течіям у культурному житті – колонізаторській, підтримуваній цісарською владою Австро-Угорщини, і москвофільській. Організаційні збори Товариства відбулися 20 грудня 1868 р. у Львові.
  На зламі двох віків значно активізувалося політичне життя, в якому члени "Просвіти" йшли попереду.
  На початку ХХ століття за прикладом Галичини організували "Просвіти" на землях Наддніпрянщини: спочатку – в Одесі (1906), Катеринославі, Житомирі, Кам'янці-Подільському, Києві, Чернігові (1907).
  Установчі збори, на яких народилася Чернігівська "Просвіта", відбулися 8 січня 1907 р. у приміщенні Чернігівської міської думи (нині тут Чернігівське відділення Національного банку України). Серед організаторів товариства були письменники Михайло Коцюбинський і Борис Грінченко, історик Аркадій Верзілов, відомий адвокат Ілля Шраг та інші представники чернігівської інтелігенції. Головою товариства "Просвіта" було обрано Михайла Коцюбинського.
  Інтенсивна праця членів "Просвіти" дала свої плоди: в Чернігові відкрили книгарню, бібліотеку, організували виступи театральних труп. Члени товариства організовували чимало лекцій з українознавства, проводили недільні читання для розповсюдження українського слова, підвищення рівня освіченості населення, відзначення ювілеїв культурних діячів.
  На вимогу місцевої влади діяльність "Просвіти" була заборонена 25 липня 1911 р.
  Товариство відродило свою діяльність 18 березня 1917 р. Саме тоді відбулися перші прилюдні збори просвітян під головуванням Іллі Шрага і за участю Аркадія Верзілова, Олександра Карпинського, Василя Елланського, Михайла Жука. 24 квітня 1917 р. під головуванням Іллі Шрага відбулися перші збори товариства.
  Після встановлення радянської влади, на початку 20-х рр. ХХ ст., Чернігівська "Просвіта" перестала існувати. Не дозволили відновити її роботу й гітлерівські окупанти. Відтоді товариство "Просвіта" існувало лише за межами України.
  Після визволення Чернігівщини від нацистських окупантів ні у кого не виникало думки про воскресіння "Просвіти". І лише у 80-х рр. ХХ ст., коли агонізувала комуністична система, 15 січня 1989 р. було відновлено Чернігівську "Просвіту", досвід якої прислужився справі відновлення національної ідеї. Товариство заснувало три газети – "Сіверщина", "Просвіта" й "Біла хата", журнали "Літературний Чернігів" і "Сіверянський літопис", який висвітлює питання історії, економіки, краєзнавства та інші теми, пов'язані з Чернігівщиною. Було започатковано премію ім. Бориса Грінченка. Чернігівська "Просвіта" має можливість видавати й розповсюджувати українську книгу.
  Чернігівська "Просвіта" сьогодні – відома громадська організація, яка виступає поборником суспільно-політичних поглядів і думок, носієм української ідеї. Під час важких часів, підступного нападу російських окупантів на нашу країну, "Просвіта" діє під гаслом "Перемогти у війні можна тільки мобілізувавши суспільство ідеологічно, морально".
 





 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється