Від повномасштабного вторгнення росії в Україну до сьогодення

Від повномасштабного вторгнення росії в Україну до сьогодення

23.02.2024
155
  Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових долучається до ініціативи Українського інституту книги дипломатичної служби Європейського Союзу EEAS щодо протидії російській пропаганді. У ці пам’ятні дні ділимося своєю історією про те, як повномасштабна війна Росії проти України вплинула на нашу діяльність.
  Уночі 30 березня 2022 року під час обстрілу Чернігова збройними силами російської федерації постраждала будівля нашої бібліотеки – пам'ятки архітектури місцевого значення початку XX століття "Будинок дворянського та селянського поземельного банку". Ударами ракет було пошкоджено дах, перекриття, вікна другого, першого й цокольного поверхів, утворилися тріщини вздовж стін. Також були втрачені комп'ютерна техніка, оргтехніка, меблі. Частина даху разом із перекриттям упала всередину будівлі, внаслідок чого утворилася велика дірка.
  Необхідно було рятувати приміщення та фонди, які опинилися на межі знищення через проливні дощі, вітри та палюче сонце…
  Нам дуже поталанило: дах відремонтовано, вікна вставлені, а головне – бібліотека працює для користувачів. Знайшлися щедрі працьовиті й відповідальні люди, які вболівають за культуру і нашу історичну спадщину, та допомогли нам.
  Ми усвідомлюємо, що події та процеси цієї війни – історичні, а досвід проживання її кожним із нас унікальний для історії і надважливий для прийдешніх поколінь українців. Однак пам'ять нетривка – деталі, емоції та самі факти здатні швидко забуватися, видозмінюватися, а то й зовсім зникати. Тому необхідно збирати і фіксувати свідчення учасників чи очевидців російсько-української війни, тих, хто вимушено покинув домівку через бойові дії, волонтерів, громадських активістів, лідерів думок, лікарів тощо.
  Тому бібліотека долучилася до участі у проєкті "Зміцнення соціальної згуртованості та суспільного договору в постраждалій від війни Чернігівській області". Один із напрямів проєкту – збирання усних свідчень у двох громадах Чернігівської області: безпосередньо в Чернігові та у прикордонній Городнянській громаді. Запис свідчень координував Український інститут національної пам'яті. Партнери проєкту – миротворча організація ПАКС (PAX) Нідерланди, ГО "Український центр ненасильницького спілкування і примирення "Простір гідності", ГО "Центр Доброчин" та Український інститут національної пам'яті. Мета проєкту – збереження пам'яті про події російсько-української війни, зокрема запис спогадів свідків оточення Чернігівщини та облоги Чернігова російськими військами. Найбільша цінність цього проєкту – те, що він дає можливість звучати голосам конкретних людей, які можуть свідчити про історію нашого часу, про події російсько-української війни. І говорити не тільки про те, як ми постраждали в результаті російської агресії, російських воєнних злочинів, що, поза сумнівом, дуже важливо, а й про те, як люди гуртувалися, допомагали одне одному, як разом боролися і перемагали. Усі зібрані матеріали зберігаються в архіві усних свідчень Українського інституту національної пам'яті.
  Кожну вільну хвилинку робочого часу бібліотекарі витрачають на волонтерство. У книгозбірні замість характерної тиші кипить робота – тут плетуть маскувальні сітки. Крім того в бібліотеці збирають бляшанки для окопних свічок, картон, тканину тощо. Невтомні бібліофеї в'яжуть теплі шкарпетки для наших "котиків", відправляють на фронт книги, передають волонтерам тканину для білизни та гроші. До добрих справ долучаються небайдужі чернігівці, за що ми щиро вдячні. Бібліотекарі періодично відвідують з доброчинною місією військовослужбовців, що перебувають на стаціонарному лікуванні у медичних закладах Чернігівщини. Для них готуємо, як культурну програму, звісно книги, так і продуктові набори, смаколики. Здоров'я і сили вам, захисники! Гуртом ми подолаємо будь-які негаразди! Разом до Перемоги! Слава Україні!
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється