Історія від "Почитайка". До 1000-ліття Чернігівського князівства

Історія від "Почитайка". До 1000-ліття Чернігівського князівства

01.04.2024
142
  Славімо ж Чернігів – намисто Десни,
  Місто звитяги, добра і весни.
  Всю Україну і кожного з нас
  Кличе в майбутнє Чернігівський Спас.


  Добрий день, маленькі наші читачі!
  Вас вітає дитячий куточок "Почитайко".

  Цьогоріч ми відзначаємо тисячу років із часу постання Чернігівського князівства – одного з найбільших та найсильніших князівств Київської Русі, спадкоємницею якої є Україна. Наш Чернігів за значенням був другим містом після стольного Києва. Тисячу років тому чернігівським князем став син хрестителя Русі Володимира Святого Мстислав Хоробрий. Він і справді був відважним воїном, вправним полководцем. Вигравши битву біля міста Листвена, князь укладає мир зі своїм братом Ярославом Мудрим. "Розділили вони землю… по Дніпру… і почали жити мирно і в братолюбстві; затихли тоді міжусобні чвари та бунти, і була тиша велика в землі" нашій. На такі чудові рядки ми натрапляємо в давньому літописі – "Повісті минулих літ". Її переказ українською мовою, зроблений відомим дитячим письменником Віктором Близнецем, ви можете знайти в нашій бібліотеці й ніби відчинити для себе двері у вітчизняну історію.
  У цьому вам допоможе і книга Олександра Добриці "Князі чернігівські", в якій теж чимало розповідається про Мстислава Хороброго, зокрема про те, що був він і вродливим, і міцним, і милостивим, і любив своїх воїнів, для яких нічого не шкодував. Був князь Мстислав і набожною, глибоко віруючою людиною. Саме він почав зводити найголовніший храм Чернігівського краю – Спасо-Преображенський собор. Українська письменниця Дарія Іваницька, згадуючи про цей храм у книзі "Дітям про Україну", слушно зазначає, що став він і усипальницею для князя та його родини.
  Мандруючи зі своїми батьками стежинками давнього чернігівського Валу, ви обов'язково побачите цей величний собор на честь Христа Спасителя, або, як називають його в народі, "Чернігівський Спас". А побачивши його, згадайте і про видатного очільника нашої землі – хороброго князя Мстислава, за якого на Чернігівщину чекали особливе піднесення та настільки бажаний і тоді, і зараз мир.

  Славімо ж Чернігів – намисто Десни,
  Місто наснаги, добра і весни.
  Всій Україні й кожному з нас
  Хай допоможе Чернігівський Спас!


  Список літератури

  1. Добриця О. П. Князі чернігівські / О. П. Добриця ; [худож. Є. Зотова ; ред. В. Сапон ; авт. передм. В. Коваленко]. – Чернігів : Деснянська правда, 2007. – 79 с. : іл.
  2. Іваницька Д. Дітям про Україну : [для мол. і серед. шк. віку] / Дарія Іваницька. – Львів : Апріорі, 2012. – 55, [2] с. : іл. – (Апріорі – дітям).
  3. Повість минулих літ : літопис. оповіді / переказ В. Близнеця, худож. В. В. Якутович [наук. кер., авт. післямови В. В. Яременко]. – Київ : Веселка, 2002. – 225, [2] с. : іл. – (Історична бібліотека для дітей "Золоті ворота").
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється