Медичні сестри – перші помічники лікарів

Медичні сестри – перші помічники лікарів

12.05.2024
137
  До Міжнародного дня медичної сестри, який відзначається щорічно 12 травня, в день народження засновниці медсестринської справи Флоренс Найтінгейл (1820–1910), у філії "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових відкрито виставку "Медичні сестри – перші помічники лікарів".
  Гуманізм, співчуття, милосердя, взаємодопомога властиві людині з давніх-давен. У всі часи ми знаходимо приклади жертовності на користь недужих, поранених і взагалі всіх, хто потрапив у біду.
  Як свідчить історія, першими жінками, що присвятили себе догляду за хворими та їх лікуванню на Чернігівщині, були Євпраксія-Зоя (ХІІ ст.) і Єфросинія Чернігівська (ХІІ ст.). Організована ж форма надання медичної допомоги сестрами милосердя в Україні з'явилася в середині ХІХ століття, під час Кримської війни.
  Трохи пізніше, в 1893 році, і в Чернігові була організована перша Община сестер милосердя Св. Феодосія. Вона підпорядковувалася Товариству Червоного Хреста, місцеву управу якого очолив сам губернатор Євгеній Андрієвський, а засновницею та першою попечителькою стала його дружина Аглаїда Олександрівна.
  Спочатку до складу Общини сестер милосердя входило сім жінок, яких відбирали дуже ретельно. Крім бажання майбутня медсестра повинна була мати добре серце, вірити в Бога і бути готовою повністю віддавати себе служінню людям. З роками професія медичної сестри стала вкрай необхідною в лікарській справі. Уявити медичну службу без медичної сестри неможливо.
  Усі ми знаємо, який непосильний тягар прийняли на свої тендітні плечі жінки в роки Другої світової війни (1939–1945) на фронтах, у партизанських загонах, у тилу. Зараз, під час неоголошеної війни росії проти України, медсестри теж працюють невтомно й самовіддано. Тисячі збережених життів і зігрітих душ захисників України… Все це – завдяки медичним сестрам.
  До вашої уваги – уривок із книги "Вклоняємось доземно українському солдату".
  "Вона – цивільна – мати шести дітей, вона – та, кому можна відкрити душу, вона – перша і найшвидша допомога у Пісках. Про Степанівну, її смачну каву, мудрість і безстрашність на фронті ходять легенди. Жінка вже понад два роки живе на нульовій позиції, там, де навіть атеїсти починають молитись, а бажання жити більше схоже на мрію.
  Бійці розповідають, що навіть під час інтенсивних обстрілів, коли ризиковано вилазити з укриття, мати Пісків безстрашно мчить уперед. Адже під вогнем її чекають поранені, яких хай там що потрібно евакуювати та перев'язати.
  – На війну я йшла як медсестра, однак уже незабаром опанувала лікарську справу. Тут швидко можна стати справжнім професором – нема куди подітися…"
  Тож кращого компліменту теперішнім медичним сестрам і не треба. Вони – справжні помічники лікаря.
  Що ж принесли жінки в медицину?
  Медицина – це не тільки зцілення, а й співчуття, лагідність, турбота, що сама по собі лікує. А хворому потрібні не лише ліки та процедури. Йому, насамперед, необхідне милосердя. Лагідні, обнадійливі слова, сказані у скрутну для людини хвилину, часто роблять чудеса. Мудрість жінки, терпіння, її турботливі руки й високий професіоналізм рятують тисячі хворих. У жінки висока місія – на ній тримається світ.
  Зі святом, шановні сестри милосердя!
  На виставці представлені книги, присвячені представникам цієї необхідної професії. Ці видання розповідають про медичні маніпуляції, особливості медсестринства в педіатрії, інфектології, онкології, сімейній медицині, дають загальні правила догляду за хворими.

  Список літератури до книжкової виставки

  1. Андрейчин М. А. Медсестринство при інфекційних хворобах : підручник / М. А. Андрейчин, О. Л. Івахів. – Тернопіль : Укрмедкн., 2002. – 383 с.
  2. Вороненко Ю. В. Менеджмент та лідерство в медсестринстві : підруч. для студ. вищ. мед. навч. закл. I–II рівнів акредитації / Ю. В. Вороненко, О. Н. Литвинова. – Тернопіль : Укрмедкн., 2001. – 367 с.
  3. Дрижак В. І. Медсестринство в онкології : підруч. для студ. вищ. мед. закл. освіти I–II рівнів акредитації / В. І. Дрижак, М. І. Домбрович. – Тернопіль : Укрмедкн., 2001. – 222 с.
  4. Касевич Н. М. Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка : підручник / Н. М. Касевич. – 4-те вид. – К. : Медицина, 2011. – 424 с.
  5. Касевич Н. М. Практикум із сестринської справи : навч. посіб. / Н. М. Касевич. – К. : Здоров'я, 2008. – 464 с.
  6. Кіт О. М. Медсестринство в хірургії : підруч. для студ. вищ. мед. закл. освіти I-III рівнів акредитації / О. М. Кіт, О. Л. Ковальчук, Г. Т. Пустовойт. – Тернопіль : Укрмедкн., 2002. – 494 с.
  7. Козько В. М. Клінічне медсестринство в інфекційних хворобах : навчальний посібник для студентів медичних закладів вищої освіти освітньо-кваліфікаційних рівнів "Бакалавр" і "Магістр" зі спеціальності "Медсестринство" спеціалізації "Сестринська справа" напряму підготовки "Охорона здоров'я" / В. М. Козько, Г. О. Соломенник, К. В. Юрко. – Київ : Медицина, 2018.
  8. Медсестринство в педіатрії. Догляд за дітьми з інфекційними хворобами : підруч. для студ. вищ. мед. навч. закл. I–II рівнів акредитації / В. С. Тарасюк, Г. Г. Титаренко, Н. В. Титаренко та ін. ; за ред. В. С. Тарасюка. – К. : Здоров'я, 2002. – 228 с.
  9. Шегедин М. Б. Медсестринство при інфекційних хворобах (атлас) : навч. посіб. для студ. вищ. мед. навч. закл. I–IV рівнів акредитації спец. "Сестрин. Справа" / М. Б. Шегедин, В. В. Кравців, С. В. Барчук. – Дрогобич : Відродження, 2005. – 64 с.

  Крім книг на виставці представлені фахові періодичні видання, зокрема журнали "Довідник головної медичної сестри" та "Журнал головної медичної сестри" за 2024 рік.
  Виставка працюватиме до 25 травня у філії "Медична бібліотека" за адресою: вул. Любецька, 7-Б.
  Запрошуємо до перегляду.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється