Наукова фантастика – вимір для пізнання себе

Наукова фантастика – вимір для пізнання себе

29.05.2024
97
  Фантастика – це різновид літератури, який використовує наукові й технологічні ідеї для створення уявних світів, подій, персонажів та ситуацій. Вона показує світ, відмінний від реального, можливе майбутнє людства, спілкування різних цивілізацій, альтернативну історію, іншу реальність. Як жанр фантастика сформувалася в XIX столітті. Однак деякі дослідники вважають, що елементи фантастики можна знайти у творах античності (наприклад, "Одіссеї" Гомера, "Метаморфозах" Овідія); епохи Середньовіччя та Ренесансу ("Божественна комедія" Данте Аліг'єрі, "Утопія" Томаса Мора, "Новий Атлант" Френсіса Бекона). Завдяки розвитку природничих наук у ХVII–ХVIII століттях цей жанр отримав новий поштовх. Тоді з'явилися "Подорожі Гулівера" Джонатана Свіфта, "Миколай Климус" Людвіга Гольберга. І вже з виходом "Машини часу" Герберта Уеллса, "Двадцяти тисяч льє під водою" Жуля Верна, "Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура" Марка Твена фантастика стала окремим жанром літератури.
  У ХХ столітті фантастика набула найбільшої популярності й розгалузилася на багато піджанрів. Серед них – наукова фантастика, яка, базуючись на наукових концепціях, досягненнях та ідеях, розглядає можливості технологічного розвитку, космічних подорожей, майбутнього суспільства й наукових відкриттів. Прикладами можуть служити твори Айзека Азімова, Артура Кларка, Станіслава Лема.
  Фентезі занурює читачів у магічні світи ельфів, чарівників, гоблінів та інших фантастичних істот. Тут панує магія. Читачі спостерігають за міфічними подіями та епічними пригодами вигаданих героїв у вигаданих країнах. Піджанр представлений творами Джона Толкіна, Анджея Сапковського, Джорджа Мартіна.
  У фантастиці жахів страх переплітається з фантастичними сценаріями. Це історії про зомбі, вампірів, різних чудовиськ і надприродні явища. Яскраві представники тут – Стівен Кінг, Говард Лавкрафт.
  Є ще альтернативна історія, кіберпанк, утопія і дистопія, постапокаліптика, технотрилер та інші. Піджанри фантастики не фіксуються строго. Вони найчастіше комбінуються і розвиваються для створення унікальних історій та світів. І це дає авторам можливість не стримувати свою уяву, досліджуючи найрізноманітніші аспекти людського й не лише людського існування.
  Усі ці книги експонуються на виставці, організованій у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я.
  Запрошуємо до перегляду!
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється