Презентація монографії Надії Агафонової "Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція"

Презентація монографії Надії Агафонової "Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція"

30.05.2024
162
  30 травня у Блакитній залі відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових відбулося чергове засідання клубу "Краєзнавець". Цього разу у межах відзначення 1000-ліття заснування Чернігівського князівства була презентована монографія "Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція" науковиці з Одеси Надії Агафонової.
  Надія Василівна Агафонова народилася у с. Гандрабури неподалік Одеси, пізніше родина переїхала, і пані Надія стала справжньою одеситкою.
  Навчалася на філологічному факультеті Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова. Працювала учителькою, заступником директора школи з навчально-виховної роботи. Згодом продовжила навчання і отримала диплом історика. Далі була аспірантура, і 1998 р. Надія Агафонова захистила дисертацію за темою "Становлення національної системи освіти в Україні 1917–1920 рр.". З 1990 р. працює в Одеському інституті народного господарства (нині Одеський національний економічний університет). Сфера наукових інтересів: освітній процес, етногенез, політогенез, націогенез, роль і місія половецтва у києворуському державотворчому процесі, науковця - автор понад 100 публікацій наукового і науково-методичного характеру, з них 12 монографій і 4 підручники (у тому числі у співавторстві).
  Монографію "Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція" представила авторка Надія Агафонова. Вона наголосила, що присвятила своє дослідження проблемі вивчення витоків пічонагів, половців та їхньої ролі у києворуському державотворчому процесі. Передумовою створення книги авторка називає ретельне вивчення літописів та оригінальної літератури. Є у монографії і чернігівські сюжети – сторінки, присвячені заснуванню Чернігівського князівства, князю Мстиславу тощо. Представлені спроби етимологічного дослідження топонімів "Чернігів", "Сіверщина" та ін.
  В обговоренні монографії "Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція" узяли участь голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України, науковий співробітник філії Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського "Садиба родини Лизогубів" у Седневі Андрій Курданов, науковий співробітник Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця", археолог Юрій Ситий, кандидатка історичних наук, доцентка Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Людмила Ясновська. Традиційно підбив підсумки засідання голова правління Чернігівської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, президента клубу "Краєзнавець", професор Олександр Коваленко.
  Під час дискусії неодноразово наголошувалося, що концепція Надії Агафонової цікава, несподівана, але суперечлива і потребує фактичного підтвердження. А це можуть бути або ретельні археологічні дослідження, або знову знайдені писемні джерела.
  Книжково-ілюстративну виставку "Чернігівське князівство – тисячолітня історія: від князя Мстислава до нескореного регіону Незалежної України", яка ілюструє шлях становлення, розквіту та занепаду князівства, долі його очільників, культурну, економічну та політичну роль в житті Київської Русі прокоментувала модераторка заходу завідувачка відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Каганова.






















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється