Сільські бібліотекарі Чернігівщини ділилися досвідом

Сільські бібліотекарі Чернігівщини ділилися досвідом

27.06.2024
105
  27 червня за ініціативи ГО "Чернігівське ОВ УБА" на базі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у форматі онлайн відбувся ІХ щорічний круглий стіл "Я пропоную свій досвід" для сільських бібліотекарів області.
  Відкрив захід начальник відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Нагорний, який наголосив на важливості пошуку нових форм і методів роботи бібліотек. З вітальним словом також виступили директор Чернігівської ОУНБ, голова ГО "Чернігівське ОВ УБА" Юрій Соболь та в. о. директора обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй.
  Цього року у заході взяли участь 33 учасники. Своїм досвідом роботи поділилися бібліотечні фахівці з дев'яти територіальних громад області.
  Першою свій досвід презентувала Ольга Дзюба, бібліотекарка Стрільницької сільської бібліотеки-філії КЗ "Бахмацька публічна бібліотека" – переможниці цьогорічного рейтинг-конкурсу "Краща бібліотека року" у номінації "сільська бібліотека". Пані Ольга цікаво представила інформацію про роботу свого закладу, розповіла про акції, які проводились у бібліотеці, волонтерську, екологічну роботу, соціокультурні заходи. До речі, Стрільницька бібліотека є офіційно зареєстрованим Хабом цифрової освіти, тож у бібліотеці можуть навчити комп'ютерної грамотності, надати консультації з медіаграмотності для користувачів на онлайн-платформі "Дія. Цифрова освіта", допомогти передати показники лічильників газу та світла, замовити квитки, оплатити комунальні послуги тощо.
  Цікавою та змістовною була презентація досвіду бібліотекарки Ряшківської сільської бібліотеки-філії КЗ "Публічна бібліотека" Сухополов'янської сільської ради Світлани Мичко, творчим кредо якої є "зробити все можливе, щоб читачі дружили з книгою, щоб із книги, як із найчистішого джерела черпали знання і почуття гарячої любові до рідної землі, свого народу, щоб із непідробним інтересом входили у широкий та багатогранний світ, який відкриває книга". Родзинками бібліотеки є кімната побуту "Світлиця" та робота клубу за інтересами "Надвечір'я".
  Цьогоріч у круглому столі взяли участь два представники Ладанської ТГ – бібліотекар відділу з бібліотечного обслуговування (с. Голубівка) КЗ "Центр культури, дозвілля та спорту" ТГ Анатолій Суховерський, який поділився своїм вагомим доробком у краєзнавчій царині (дослідив історію села Голубівка, зібрані матеріали висвітлив у книжках "Моє село для мене ти єдине", "Жителі Голубівки – учасники Першої світової війни" та ін.), та бібліотекарка відділу з бібліотечного обслуговування (с-ще Ладан) Антоніна Дідик, котра розповіла про творчі зустрічі з Лілією Черненко та Аліною Карповою, які проходили у бібліотеці.
  Оксана Голич, бібліотекарка Жукотківської сільської бібліотеки-філії КЗ "Михайло-Коцюбинська публічна бібліотека" поділилася досвідом національно-патріотичного виховання молоді та розповіла про волонтерську роботу бібліотеки. Під час окупації села окупанти знищили частину книжкового фонду бібліотеки, вкрали всю комп'ютерну техніку та довгий час проживали у приміщенні. Тому не дивно, що допомога ЗСУ стала пріоритетною в роботі закладу з початку повномасштабного вторгнення. За цей період для захисників невтомні жителі села виготовили понад тисячу окопних свічок, плетуть маскувальні сітки, готують смаколики, шиють білизну, організовують збори на автомобілі.
  Бібліотекарка Дібрівненської сільської бібліотеки-філії Городнянської ЦБС Валентина Чорна поділилася досвідом краєзнавчої та народознавчої роботи, проведеними заходами зі збереження та відродження рідного краю, роботою клубів за інтересами.
  Антоніна Талаш, бібліотекарка Рівчак-Степанівської сільської бібліотеки-філії Макіївської публічної бібліотеки, презентувала свою соціокультурну, волонтерську та народознавчу роботу.
  Бібліотекарка Кобижчанської сільської бібліотеки-філії КЗ "Публічна бібліотека" Бобровицької міської ради Тетяна Шостка розповіла учасникам заходу про пілотний проєкт "Англійську вивчай – світ відкривай", який започаткувала у бібліотеці, "Книгу пам'яті", присвячену загиблим Героям нашого часу, та проєкт "Smart-бібліотека у Кобижчі", який зараз перебуває на етапі відкриття.
  Цікаво було почути про досвід роботи Величківської сільської бібліотеки-філії КЗ "Менська публічна бібліотека", який висвітлила бібліотекарка Ольга Горбач. Один із напрямів роботи закладу – піклування про довкілля. Спільно із закладами, організаціями, громадськістю села було реалізовано проєкти "Годі жити в смітнику" і "Парк біля річки".
  Дізналися учасники круглого столу і про осередок традицій та звичаїв "Олишівська хата", що діє на базі Олишівської публічної бібліотеки.
  Щиро дякуємо всім учасникам заходу за інформативні, змістовні та цікаві презентації свого досвіду. Сподіваємося на подальшу співпрацю.




















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється