15.10.2012
155
Karnabed   У відділі мистецтв відбулася історико-мистецька година до 85-річчя від дня народження чернігівського архітектора, члена Спілки архітекторів України, члена-кореспондента Української академії архітектури Андрія Антоновича Карнабеда (1927-2005 рр.).
  Андрій Карнабед народився 14 жовтня 1927 року в селянській родині, в селі Рогізки Щорського району Чернігівської області.
  В 1930 році сім'я переїхала до Чернігова, де він отримав шкільну освіту.
  З 1944 по 1954 роки навчався у Києві. У 1948 році закінчив архітектурне відділення Київського технікуму житлово-цивільного будівництва. У 1954 році – з відзнакою архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту.
  Ще за навчання та після його закінчення брав участь у відбудові міста Чернігова та відновленні його архітектурних пам'яток, зокрема П’ятницької церкви під керівництвом видатного архітектора-реставратора П.Д. Барановського.
З 1954 року постійно жив і працював у Чернігові.
  Андрій Антонович Карнабед відомий на Чернігівщині та далеко за її межами як талановитий митець, краєзнавець, охоронець і популяризатор пам'яток історії та культури, громадський діяч, який залишив значну духовну спадщину – понад 400 публікацій, що торкаються чернігівських старожитностей і являють собою унікальне джерело для подальшого розвитку історико-краєзнавчих досліджень у нашому краї.PA141756
  Працюючи в різних проектних установах міста, став автором понад двохсот проектів і проектних пропозицій. Брав участь у реставрації пам’яток архітектури у Чернігові, Батурині, Новгород-Сіверському, Ніжині, Прилуках, Седневі. Створив біля 500 творів мистецтва – малюнків, етюдів, картин. Наукова діяльність доповнювалася практичною роботою: він брав участь у створенні музейних експозицій, виставок, підготовці кадрів екскурсоводів, сам особисто провів понад   три тисячі екскурсій, прочитав для населення Чернігова близько тисячі лекцій з питань охорони історико-культурної спадщини, архітектури та містобудівництва.
  Особливістю А.А. Карнабеда була зацікавленість історією і сучасним життям Чернігова. Розглядаючи місто як живий суспільно-орієнтовний, історично визначний і культурний організм, пристрасно захищав  окремі споруди та квартали, і цілі регіони міста, активно сприяв розвитку туризму на Чернігівщині.
  Присутні на заході з великим інтересом розглянули численні статті, книги, що розповідають про життєвий і творчий шлях Андрія Антоновича Карнабеда. Особливий інтерес викликали представлені на виставці публікації самого автора, що зберігаються у фондах Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

 

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється