29.11.2012
141

  28 листопада в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулась обласна науково-практична конференція "Бібліотеки Чернігівщини в соціокультурному просторі регіону: історія і сучасність", приурочена до знаменних дат в історії регіону – 80-річчя з дня утворення Чернігівської області та 210-річчя губернії. Організатори конференції – обласне відділення Української бібліотечної асоціації та обласна бібліотека ім. В.Г. Короленка, яка цього року відзначила 135-річчя з дня заснування. Пройшовши довгий і тернистий шлях від громадської до універсальної наукової бібліотеки, вона стала головною книгозбірнею регіону, авторитетним соціально-культурним та  бібліотечно-інформаційним закладом. На цьому наголосила, відкриваючи конференцію, начальник відділу культурно-просвітницької роботи головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Л.В. Генералова. Вона вручила колективу бібліотеки Подяку голови обласної державної адміністрації В.М. Хоменка.
  Директор ОУНБ ім. В.Г. Короленка І.М. Аліференко, оглянувши історичні віхи розвитку бібліотеки, провела презентацію її сучасної діяльності. Маючи великий різногалузевий бібліотечний фонд, що налічує 867 тис. документів, можливості для користування сучасними носіями інформації, бібліотека гармонійно поєднує традиційні форми і методи роботи, інформаційні технології, працює у віртуальному просторі. Користується попитом читачів бібліотеки і фахівців бібліотечної справи веб-сайт, регіональний тренінговий центр за програмою "Бібліоміст", два Інтернет-центри. Кваліфіковану допомогу користувачам надають галузеві та функціональні відділи бібліотеки, інформаційно-ресурсні центри – правової інформації; з питань європейської інформації; "Вікно в Америку", центр обслуговування громадян з обмеженими фізичними  можливостями. Книжково-ілюстративні та мистецькі виставки, презентації, зустрічі з відомими земляками  та інші заходи бібліотеки популярні серед її користувачів. Бібліотека відома і як регіональний центр краєзнавчої бібліографії, науково-методичний центр для бібліотек області. Учасникам конференції презентовано нову видавничу продукцію – бібліографічний покажчик "Духовна скарбниця краю" (вип.3) до 135-річчя бібліотеки та черговий "Календар знаменних і пам’ятних дат по Чернігівській області".
  Актуальні питання діяльності сучасної публічної бібліотеки висвітлено у презентації зав. відділу наукового аналізу і розвитку бібліотечної справи Національної парламентської бібліотеки України І.О. Цуріної, яка зробила акцент на важливих складових успішної роботи бібліотечного колективу.
  Учасники конференції – фахівці бібліотек, музеїв, вищих навчальних закладів розповіли про наукові напрацювання, історичні дослідження, креативні ідеї, інновації. Повідомлення кандидата історичних наук Т.П. Демченко присвячено діяльності письменника, громадського діяча Б.Д. Грінченка та його книзі "Перед широким світом" до 105-ї річниці її виходу у світ. Кандидат історичних наук О.Я. Рахно, відомий своїми дослідженнями історії бібліотечної справи на Чернігівщині, запропонував увазі слухачів нові історичні розвідки: "Чернігівське губернське земство і питання фінансування Чернігівської громадської бібліотеки" та "Бібліотечна справа у Чернігові у 1917-1920 роках" (за матеріалами місцевої преси). У них розкрито досі маловідомі факти з історії бібліотек краю. Повідомлення про громадську діяльність В.У. Дейші та її участь у становленні Чернігівської громадської бібліотеки зробила головний бібліограф ОУНБ ім. В.Г. Короленка О.І. Іваненко.
  Значна увага приділена актуальним питанням сучасної діяльності бібліотек. Досвід роботи ОУНБ ім. В.Г. Короленка з інформаційного забезпечення сучасних історико-краєзнавчих досліджень розкрито у презентації, яку провела зав. відділу краєзнавства І.Я. Каганова. Бібліограф-краєзнавець з Городні В.П. Ільяш презентувала краєзнавчу роботу Городнянської центральної районної бібліотеки та важливий інформаційний продукт регіону – власну видавничу продукцію бібліотеки. Цей досвід набув поширення і серед багатьох інших бібліотек Чернігівщини.
  Потужну інноваційну діяльність наукової бібліотеки Чернігівського Національного педагогічного університету, яка значно сприяла успішному бібліотечно-інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу, продемонструвала у своїй презентації директор бібліотеки Г.Г. Макарова. Схвально відгукнулись учасники конференції на повідомлення Н.В. Романчук, зав. інформаційно-бібліографічного відділу ОУНБ ім В.Г. Короленка, про досвід співпраці в міжрегіональній системі каталогізації української періодики. Визнано доцільним продовження цієї співпраці та поширення її в регіоні. Зацікавив і досвід роботи Центру правової інформації ОУНБ ім. В.Г. Короленка, який висвітлила зав. відділу документів з суспільних і гуманітарних наук В.В. Зелінська. Формулу успіху сучасної дитячої бібліотеки, цікавий досвід роботи з розвитку дитячого читання в регіоні учасники конференції дізналися з повідомлення зав. відділу методології бібліотечної роботи з дітьми обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського Т.М. Клюй.
  Всі бажаючі мали можливість для неформального спілкування і обміну думками, ознайомлення з численними мистецькими та книжково-ілюстративними експозиціями. Особливу увагу привернула виставка з фонду рідкісних і цінних видань ОУНБ ім. В.Г. Короленка "Так починалася наша історія", перегляд літератури "Книжкові надбання Чернігівщини за 80 років"  присвячений  річниці утворення Чернігівської області, а також виставка видавничої продукції бібліотек області.
  Конференція засвідчила зацікавленість бібліотечної спільноти регіону в зміцненні співпраці та розвитку сучасних технологій і методик з метою зміцнення інформаційного потенціалу бібліотек, оперативного і якісного задоволення запитів користувачів, оперативного реагування на потреби суспільства.

 

DSC08225 DSC08236
 DSC08239  DSC08241
 DSC08245  DSC08246
 DSC08250  DSC08258
 DSC08261  DSC08303
 DSC08265  DSC08280
DSC08285 DSC08292
 DSC08317  DSC08318
 DSC08312  DSC08335
DSC08324 DSC08263
DSC08339 DSC08342
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється