Віртуальна книжкова виставка "Магічна сила обрядових пісень. Свято Івана Купала"

Віртуальна книжкова виставка "Магічна сила обрядових пісень. Свято Івана Купала"

09.07.2020
460

  Пропонуємо ознайомитися з новою віртуальною книжковою виставкою "Магічна сила обрядових пісень. Свято Івана Купала".
  Івана Купала – свято літнього сонцестояння, яке відзначали 24 червня за старим (7 липня – за новим) стилем. Це свято символізує народження літнього сонця – Купала. А от звідки взялося ім'я Іван у язичницького божества Купала, може відповісти історія християнської церкви. Саме в IV ст. цей день вона проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа. Внаслідок християнізації у святі язичницьке найменування "Купала" поєдналося з християнським "Івана". На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися – найбільше на Поліссі як одній із архаїчних зон слов'янського світу.
Купальські пісні – обрядові пісні, які співали на Івана Купала біля ритуального вогнища. Уривки деяких із тих, що дійшли до нас, сакральні і виявляють тісний зв'язок із давніми віруваннями, за якими цей день вважався шлюбом води й сонця (Лади з Купалом).
  На книжковій виставці представлені книги, нотні збірники й електронні ресурси з фонду відділу мистецтв, що якомога ширше розкривають фольклорний зміст і підґрунтя, вплив свята на мистецтво та народну творчість українців.
    Виставку підготувала Катерина Мехеда, провідний бібліотекар відділу мистецтв.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється