Вінсент ван Гог: творчий портрет

Вінсент ван Гог: творчий портрет

30.03.2023
465
  30 березня світ відзначає 170-річчя від дня народження Вінсента ван Гога (1853–1890 рр.) – божевільно талановитого генія живопису, який своїми ідеями випередив час, у якому жив.
  Безумовно, немає такої людини, яка не чула про Вінсента Віллема ван Гога, нідерландського художника, якого свого часу називали імпресіоністом, постімпресіоністом, модерністом, але який насправді виходив за межі тодішніх мистецьких напрямів і течій. Насправді, боляче усвідомлювати, що нині всесвітньо відомий художник за своє життя продав лише одну картину, жив у скруті та отримував постійну грошову допомогу від свого брата Тео.
  Вразливий, неймовірно чутливий, розумний, скромний, він аж ніяк не був божевільним. Талановитому митцю просто не пощастило народитися не у свій час або ж не стало моральних сил ціле життя доводити цінність свого мистецтва (як Моне). Як художник ван Гог був дуже вимогливим до себе, а тому здебільшого не підписував свої роботи, вважаючи їх незакінченими та маловартісними. Решту ж робіт він підписував просто "Вінсент".
  Більше про художника можна дізнатися за посиланнями.
  Коротка біографічна довідка 
  Цікаві факти 

  То що цікавого почитати про ван Гога українською?
  Основною книгою справедливо можна назвати "Це Ван Гог" Джорджа Роддама (пер. з англ. Тетяни Савчинської).
  Також додаткову інформацію та цікаві факти нададуть книги "Ван Гог. Іскріння" Фредеріка Пажака (пер. з фр. Івана Рябчого), "Знайомство з мистецтвом для дітей" (Гізер Александер) і "Зоряна ніч Ван Гога та інші оповіді" (Майкл Бьорд).
  Докладніше про ці книги та про самого художника дивіться у невеличкому відеоогляді книг за посиланням.
  Окремої уваги заслуговує документально-художнє видання "Ван Гог. Жага до життя" Ірвінга Стоуна.
  Повноцінний огляд книги читайте або дивіться в матеріалі за посиланнями.
  Читати 
  Дивитися 
  У книзі "Як розмовляти з дітьми про мистецтво" Француази Барб-Ґалль уміщені цікаві запитання-відповіді як про самого Ван Гога та його картину "Спальня в Арлі", так і про багатьох інших митців та їхню творчість. Більше про це видання й декілька інших не менш цікавих мистецьких книг можна дізнатися з огляду за посиланням.
  Як говорити з Дітьми про Мистецтво. Топ-5 книг 

  Представлені матеріали, книги та відео допоможуть не лише дізнатися більше про самого ван Гога, а й загалом поринути в атмосферу мистецтва.

  Повний список літератури

  1. Роддам Дж. Це Ван Гог / Джордж Роддам, іл. Слава Герасимович; пер. з англ. Тетяна Савчинська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 80 с.
  2. Пажак Ф. Ван Гог. Іскріння / Фредерік Пажак, пер. з фр. Іван Рябчий. – Київ : Нора-Друк, 2018. – 270 с.
  3. Александер Г. Знайомство з мистецтвом для дітей: світові шедеври живопису і скульптури / Гізер Александер, іл. Мередіт Гамільтон. – Харків : Віват, 2019. – 96 с.
  4. Бьорд М. Зоряна ніч Ван Гога та інші оповіді: історія мистецтва для дітей / Майкл Бьорд, іл. Кейт Еванс. – Київ : Nebo Booklab Publishing, 2018. – 336 с.
  5. Стоун І. Ван Гог. Жага до життя : роман / Ірвінг Стоун. – Київ : Наш формат, 2020. – 482, [1] с.
  6. Барб-Галль Ф. Як розмовляти з дітьми про мистецтво / Франсуаза Барб-Галль ; пер. з фр. Софії Рябчук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. – 179 с.
  7. Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення : [енциклопедія] / за заг. ред. Стівена Фартінга ; передм. Річарда Корка ; [пер. з англ. А. Пітика та ін.]. – Харків : Vivat, 2021. – 576 с. : кольор. іл. – (Мистецтво і культура). – Бібліогр.: с. 566.
 
  Підготувала Катерина Мехеда,
  завідувачка відділу мистецтв
 



















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється