Детектив очима жінки

Детектив очима жінки

24.09.2023
289
  Детективи – це цілий пласт культури, який закоренився і в літературі, і в кіно, де детективні сюжетні лінії вигадливо переплетені з історичними, політичними, іронічними, фантастичними, психологічними жанрами літератури. Хороший детективний роман тримає читача у постійній напрузі, змушуючи його проходити шлях від загадки до розкриття разом зі слідчим. Такі ігри розуму непогано розвивають фантазію, пам'ять та уважність до деталей, що, безумовно, позитивно впливає на інтелект загалом. Від цікавих заплутаних історій неможливо відірватися, тому цей жанр і здобув стільки прихильників.
  Епоха жіночого детективу почалася з Агати Крісті. Естафету підхопили Джоан Роулінг зі звичкою середини ХІХ століття ховатися під чоловічим псевдонімом Роберт Галбрейт, Стіг Ларсон зі своїми жінками-жертвами і жінками-месницями, які продемонструють, що смерть жінки може не тільки розчулити, але й налякати, Кейт Аткінсон, що стане відомою завдяки детективам (варто прочитати хоча б її "Злочини минулого"), але найголовнішими у її творчості виявляться зовсім не детективні романи. І цей ряд можна продовжувати.
  Жанр детективу в Україні пробивав собі шлях із великими труднощами, зумовленими суспільно-політичною ситуацією та соціокультурними реаліями. До його предтеч можна зарахувати перші прояви чоловічої детективістики, а також жіночу літературу, яка заявила про себе ще в ХІХ столітті такими іменами як Марко Вовчок, Олена Пчілка, пізніше – Леся Українка, Ольга Кобилянська, Наталія Кобринська, Катря Гриневичева, Олена Теліга, Наталена Королева, Ірина Вільде та інші. В Україні детектив у "чистому вигляді" з'явився лише у 20-х роках ХХ століття. Детективний жанр в Україні представлено не дуже масовими накладами, однак упродовж останніх років ця ніша активно заповнюється. Романи пишуть, видають, перемагають із ними на конкурсах і, що не менш важливо, – читають! У цьому жанрі майстерно гострить перо і прекрасна стать. Так, для сучасних поціновувачок детективів пишуть Ірен Роздобудько, Ксенія Ковальська, Алла Сєрова, Анна Моро, Ірина Потаніна, Олена Печорна, Наталка Сняданко, Марічка Крижанівська, Ірина Лобусова та інші.
  Пропонуємо до вашої уваги відеодобірку книжок українських авторок – майстринь детективу.

  Віртуальну виставку "Детектив очима жінки" можна переглянути тут
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється