Європейський тиждень цифрової грамотності

Європейський тиждень цифрової грамотності

23.03.2020
663

  ADW-2020-300x250-1   З 23 по 29 березня триватиме Європейський тиждень цифрової грамотності #alldigitalweek. Це щорічний захід, який відбувається в інформаційних центрах, бібліотеках, вищих навчальних закладах, школах та інших місцях у всьому світі.
  Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка підтримує ініціативу Української бібліотечної асоціації й долучається до цього заходу.

  Для задоволення інформаційних потреб користувачів книгозбірня пропонує власні електронні ресурси. Насамперед – це електронна бібліотека на нашому офіційному сайті, де містяться повнотекстові електронні документи краєзнавчого та універсального характеру:
- колекції оцифрованих краєзнавчих видань "Книжкова пам’ять України. Чернігівщина";
- бази електронних документів та електронних аналогів друкованих творів авторів Чернігівського краю й документів про Чернігівщину "Митці Сіверянського краю";
- колекції оцифрованих видань творів видатних осіб, пов’язаних з Чернігівщиною, та документів про них "Іменні колекції";
- колекції оцифрованих видань авторських творів і документальних матеріалів за темами та подіями, які пов’язані з Чернігівщиною, "Тематичні колекції";
- бази аналітико-методичних і бібліографічних видань книгозбірні "Наші видання";
- бази електронних аналогів друкованих місцевих періодичних видань "Періодичні видання Чернігівщини";
- бази електронних документів та електронних аналогів видань сучасних авторів з різних галузей знань "Галузеві видання".

  На сайті також можна переглянути віртуальні книжкові виставки, відеоролики мистецьких виставок, що відбувалися в бібліотеці, здійснити віртуальну екскурсію книгозбірнею.

  До уваги користувачів пропонуємо віртуальні сервіси і служби: віртуальна довідка, онлайн-запис до бібліотеки, продовження терміну користування книгою, електронна доставка документів, індивідуальні правові онлайн-консультації фахівців тощо.

  Популяризація українських і світових електронних ресурсів та надання доступу до них нашим користувачам – іще один напрям роботи бібліотеки, German News Service, LIBRARIA – архів української періодики онлайн.
  В епоху інформаційного суспільства кількість інформації зростає щодня. Це призводить до того, що сучасна людина може "потонути" в інформаційному просторі. Приватне, професійне і громадське життя сьогодні невідривно пов’язане з медійною компетенцією. Бути медіаграмотним – означає не тільки бути поінформованим, а й уміти критично мислити. Бібліотеки – саме ті установи, які акумулюють і зберігають різножанрову інформацію, надають доступ до неї, створюють і поширюють власні дані. Саме книгозбірні мають усі можливості для того, щоб долучитися до формування медіаграмотного споживача, розрізняти будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіапродукт і таким чином формувати нову компетентність для себе та імідж для аудиторії.
Працівники бібліотеки підготували віртуальну виставку "Медіаграмотність – це моя інформаційна безпека!", де представлено літературу з медіаграмотності для самоосвіти й навчання, що допоможе сформувати компетенції критичного мислення, стане у пригоді користувачам, які прагнуть навчитись орієнтуватися в сучасних інформаційних продуктах. Будьте медіаграмотними і бережіть себе!

  Пропонуємо нашим користувачам ресурси, що сприяють цифровій освіті та грамотності.
  1 січня 2020 року уряд представив Національну програму цифрової грамотності, мета якої – навчити щонайменше 6 мільйонів українців цифрової грамотності за 3 роки. Створено онлайн-платформу з п’ятьма різними категоріями курсів. Усі вони абсолютно безкоштовні й доступні для кожного. На Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності "Дія. Цифрова освіта" українці можуть безкоштовно пройти три онлайн-курси:
- базові цифрові навички, 3 сезони;
- цифрові навички для вчителів;
- курс для батьків "Безпека дітей в Інтернеті".
- гостьовий курс з мобільної грамотності "Смартфон для батьків".
- оглядовий освітній серіал "Карантин: онлайн-сервіси для вчителів".
  Навчання на курсах – у форматі "освітній серіал". Замість рівнів – сезони, а замість уроків – освітні серії за участю експертів і селебріті. Амбасадорами цифрової освіти стали українські зірки Ольга Сумська, Надія Матвєєва, Руслан Ханумак, Марія Єфросиніна.
  На платформі потрібно зареєструватися, щоб відтак мати змогу пройти навчання, отримати доступ до всіх освітніх серіалів, пройти тестування. Кожен, хто успішно складе фінальне тестування, отримає електронний сертифікат. Ви зможете поділитися ним у соціальних мережах як своїм досягненням або використати під час працевлаштування.
  У Регіональному тренінговому центрі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка вже відбулися два тренінги "Будь на часі! Курс цифрової грамотності за проєктом "Дія. Цифрова освіта" для наших користувачів. На жаль, поки що ми не можемо проводити групові тренінги, а вимушені комунікувати з нашими слухачами лише онлайн. Сподіваємося на вашу ефективну самостійну роботу!

  Саме освітні онлайн-платформи наразі вважаються найперспективнішими з точки зору засвоєння цифрових компетенцій. А інтернет-платформи є оптимальним каналом для поширення серед населення актуальної інформації. Пропонуємо найпопулярніші безкоштовні онлайн-платформи для самосвіти:
1. Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus – перший і найбільший проєкт безкоштовної освіти для всіх та кожного в Україні. Незважаючи на те, що з’явився він відносно недавно (у 2014 році), цей проєкт одразу набув популярності серед людей, які прагнуть до нових знань. Завдяки цій платформі кожен в Україні, незалежно від віку, соціального стану й місця проживання, може стати студентом. Тут ви знайдете безкоштовні навчальні курси університетського рівня від викладачів КНУ, КПІ та Києво-Могилянської академії.
2. EdEra (Education Era) – освітній проєкт, завдання якого – зробити навчання в Україні якісним та доступним. Усі курси тут безкоштовні, але після закінчення кожен охочий може віддячити проєкту. До кожної лекції (коротких відео, запитань і завдань для кращого засвоєння матеріалу) додається супроводжувальний матеріал – конспект з ілюстраціями та поясненнями. Щотижня студенти здають домашні завдання, а наприкінці курсу – складають іспит. Навчатися можна в будь-який зручний час, а успішність підтверджується сертифікатом.
3. ВУМ (Відкритий Університет Майдану) – дистанційна платформа громадянської освіти. Онлайн-проєкт пропонує понад 30 тем для безкоштовного навчання. Курси сформовані з відеолекцій, практичних завдань та контрольних запитань. Наявність форуму надає можливість спілкуватися з іншими студентами й викладачами. Лекції читають провідні викладачі бізнес-шкіл, громадянського сектору, практики з бізнесу та соціальної сфери, а тому онлайн-курси пов’язані з такими напрямами, як персональний розвиток, реалізація потенціалу, підприємництво, формування відкритого суспільства в Україні. За умови успішного проходження обраного курсу ви можете завантажити сертифікат.
4. Duolingo. Якщо ви поставили собі за мету вивчити іноземну мову, тоді вам стане у пригоді безкоштовна платформа Duolingo, у якої, до речі, є український інтерфейс. Навчання відбувається в ігровій формі, з кожним рівнем завдання стають складнішими, а за їх виконання ви отримуєте "гроші" – лінготи. За них можна купити перехід на вищий рівень або додатковий закритий. Більше уваги приділяється письмовим урокам і диктантам, розмовній мові – менше. Користувачі цієї онлайн-платформи можуть додавати друзів, щоб змагатися з ними у вивченні мови.

  Цифрове суспільство – це суспільство, яке інтенсивно та продуктивно використовує цифрові технології для власних потреб (самореалізація, робота, відпочинок, навчання, дозвілля кожного), а також для досягнення й реалізації спільних економічних, суспільних та громадських цілей. Сучасні тенденції цифровізації економіки обумовили такий феномен, як фактична ізоляція людини, що не засвоїла достатньою мірою застосування цифрових технологій. Отже, для адаптації до цифрового інфраструктурного середовища, яке змінюється, необхідні різні типи цифрових знань. Тож саме час набувати цифрових знань та навичок разом із вашою улюбленою бібліотекою – Чернігівською ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється